İyiliğin Sembol İsmi : Habil


Dünya siyaha boyanmasın diye bir gül alın sevdiklerinize..Ya da verecek bir gülünüz yoksa, gülümseyin sadece..Ta ki dünya gülsün..

___

(Ey Muhammed!).. Onlara, Adem'in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, "Andolsun seni mutlaka öldüreceğim" demişti. Öteki, "Allah ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder" demişti.(Maide suresi 27.ayet)

Musluktan sızan damlalar kadar tamire ihtiyacı var yüreklerimizin..Akışına engel olamadığımız zamanlar kadar amansız acılarımız var, gizli köşelere tıkıştırılmış..Yaslara kalmayacak kadar kısa ömürlerimiz, işte bir bayram daha geldi, yeşersin diye yüreklerimiz..Lakin Kabil'ler uslu durursa, bayram da bayram olacak o zaman..Belki de kötülük durunca dünyada duracak, iyiliğin de musluğu kapanacak kendiliğinden..Bilmiyorum..Aynı değirmenin; suyu, buğdayı gibi insanlık, çarkların arasında nedir bu sıkışmışlık?..Aynı değirmenden öğütülüp un olmak vardı oysa, sıcak bir ekmek olup düşmek vardı sofralara..Kabil olmayı seçenlere ağır geldi sıcak bir ekmeğin kokusu..Onlar kazanların karasını sevdiler, ateş olup yüreklere düşmeyi..

Rüzgarla-güneşin kısa hikayesini duymuşsunuzdur siz de..Böyle zamanlarda hep rüzgarla-güneş gelir aklıma..Nezaketle sertliğin yarışı..Dostlukla, düşmanlığın amansız mücadelesi..

"Rüzgar, üstünlük iddiasında bulunup çalım satar güneşe bir gün..

-Şu ceketli adamı görüyor musun?..Der güneşe..Bakalım hangimiz o adamın ceketini en kolay şekilde çıkarttırmayı başaracak..

Ve kendine çok güvenerek başlar rüzgarını üfürmeye, adamın üstüne..Rüzgarın şiddeti arttıkça adam daha bir sıkı sarılır ceketine ve kendini siper etme pahasına vermez ceketini rüzgara..Rüzgar şiddetli esmesine rağmen öylece kalır..Sıra; iyiliğin, ışığın anası Güneş'e gelir..

Güneş öyle sıcak, öyle içten doğar ki bulutların arasından çıkarak, adam yumuşamaya başlar yumuşadıkça hava..Ve derken sıcaklığın terleten havasında usulca ceketini çıkartıp tabir-i caizse koyulur neş'e içinde yola..

-Bak gördün mü der iyiliğin, kardeşliğin sembolü Güneş..Zorla değil güzellikle daha kolay oluyor her iş"..

...

Nezaket, sertliğe üstün gelir daima. Ders alanı ise çok geniş bu kısa hikayenin..Her karede şiddeti seven bir Kabil figürü olduğunu varsayarsak, güneşe ne kadar ihtiyacımız olduğunu daha iyi anlarız..Çünkü; dünya ancak aydınlıkla, bilgelikle, nezaketle ve iyiliğin sembolü yeni Habillerle güzelleşecek..Ancak o zaman çocuklar güvenle bayramlar geçirecek..Evlatlar doya doya annesine sarılacak..Her bayramda aileler tastamam sofarada yerini alacak..Sıcak bir ekmeği beraber yiyecek bu yoklamada çocuklar..

...

Kur'an-ı Kerimde Habil'le Kabil'in isimleriyle zikredilmemelerinin altında yatan inceliğin; bu rolü üstlenecek yeni insanlar olacağına işaret olduğunu öğreniyorum neden sonra..İyilik ya da kötülüğü bir kişiye has kılmaktan vazgeçiyorum..Tarihin, tekrarları yeni yaşanıyormuş gibi geçmişten çıkarıp önümüze koyması ise bizi yeniden düşünmeye sevk ediyor, her acıda ya da mutlulukta..

Kişileri kötülüğe iten dürtünün en çok da kötü niyetten/ düşünceden ve bu düşüncenin insanı hapsettiği kıskançlık duygusundan kaynaklandığını kazıyor hafızamıza, acı örneklerle dolu tarih..Ama ne yazık ki geçmişten ders alanlar yine geçmişte iyiliği seçmiş Habillerin izinden gitmeye çalışan; ruhunu arındırmış, başkalarını da kendisi kadar düşünen iyiliğin güzel örneği yeni Habil'ler oluyor..

Peki bir bayrama daha biraz buruk girerken kötüler hiç ders almayacak mı tarihten?..Vazgeçmeyecekler mi bir an olsun kendilerini sürükledikleri cehennemden.. Bunu da yeni tarih söyleyecek elbette..Kurban bayramı nasıl ki; yakınlaşma, adama, ruhunu arındırma anlamı taşıyorsa kendi içinde, bu yakınlığın iyi niyetten, acıma duygusundan ve tüm insanlığı, tüm canlıları sevmekten geçtiğini bilmelisiniz siz ey!..Adını kara bir leke gibi toprağa kazımaya çalışan ve hepimize emanet topraklarda ev sahibi rolüne bürünmeye çalışan kötülük neferleri!..Ve siz!..Kendi arzularınız için kurban niyetine çocuklarınızı, eş dostlarınızı bile acımadan feda eden kötülüğün mirasçıları!..Biliniz ki böyle yapmakla kanlarınız Allah' a ulaşamayacak..Hiçbir terörist bir şehit gibi kanatlanıp cennete uçamayacak..Ve bilin ki; Allah ancak temiz niyetlilerin, kardeşlik bilenlerin, sahiplenmeden paylaşmayı becerenlerin kurbanlarını kabul edecek..

"Herkes hangi rolü neden seçtiğini bir kere daha düşünmeli bu yüzden..Aynı ekmeği beraber yemenin tadına ermeli"..

...

Şimdi deprem kötülere bir ceza diyenlere seslenmek istiyorum!..Depremle gelen kardeşliği gördünüz mü siz hiç?..Buruk da geçse bayram, amacına ulaşamayanlara bir küçük not iletmek istiyorum anlamak için büyük bir yürek isteyen..

"Akrep akrepliğini gösterip sokuyor diye, biz insanlığımızdan vazgeçmeyeceğiz"..

"Andolsun! Sen beni öldürmek için elini bana uzatsan da ben seni öldürmek için sana elimi uzatacak değilim. Çünkü ben âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım." (Maide suresi : 28.Ayet)

...

O çocuklar bizim!..Ve barışın sesi, rengi biz olacağız!..

Bayramınız kutlu olsun tüm dünya çocukları!..Şimdi sevinin barış sizinle gelecek ey deprem çocukları!..Bayramımız bayram olsun tüm yarımlarıyla..Gerisini, beyni depreme uğramış toprakzedeler düşünsün..Aradıkları toprağın bir gün, her Kabil kadar sonları olacağını düşünüp üzülsünler..

Haydi çocuklar!..Biz şeker toplayalım bu bayram da, oyunlar kuralım iyilik üzerine..Adı geçmesin Kabil'lerin..İyilik çoğaldıkça yüzü gülsün evrenin..Siz de gülün çocuklar!..Bu bayram bizim bayramımız..İyilik ve dürüstlük bir ömür yoldaşımız..Haydi çocuklar!..

...

"Ben istiyorum ki, sen benim günahımı da, kendi günahını da yüklenip cehennemliklerden olasın. İşte bu zalimlerin cezasıdır." (Maide suresi: 29.ayet)

___

Hepimizin bayramı, kutlu, umutlu, huzurlu olsun!..İyi bayramlar Türkiye!..

Hep beraber nice bayramlara..Aynı çatı altında, şanlı bayrağımız dalgalandıkça!..

12 Kasım 2011


Çat Kapı / Şiirkolik Köşe Yazılarım

05 Aralık 2021 5-6 dakika 242 denemesi var.
Yorumlar