Kadın Obje Değildir

Tüm kadınları bir tutmayın! Tıpkı tüm erkekler bir olmadığı gibi tüm kadınlarda bir değildir. Eşinin iyi niyetini suistimal eden onlarca kadın var. Bunu göz ardı edemeyiz.  

 Emma Goldman der ki "Kadının gelişimi, bağımsızlığı, özgürlüğü kendisinden gelmelidir. İlk olarak kendisini bir obje değil bir kişilik olarak ortaya koymalıdır."

Bunun bilincine varan her kadın toplumda ki yerini, konumunu kendi belirler. Kendisine yapılan haksızlıklardan daha çok kendi kendine yaptığı haksızlıkların farkına varmalıdır. Kişiliğini fark etmeyen bir kadın dişiliğini kullanarak araç muamelesi görür. Ve bunu kendi kendine bilinçsizce yapar. İşte bu yüzden kadın önce "kendi kendini" eğitilmeli, sonra eğitmelidir. 

Tarih boyunca kadın ikinci plana atıldı. Önce aile içinde sonra sosyal hayatta. Söz hakkı tanınmayan kadın bir süre sonra bunu normal bir şeymiş gibi kabullenip yaşamaya başladı. Dinden, eğitimden uzak kalan kadınlar cahil yetişti ve buda cahil bireylerin yetişmesine sebebiyet verdi. Ezilmişliği kabul eden kadın çocuk yetiştirirken bile kız çocuğunu erkeğe bağlı yetiştirdi. Önce eğitim hakkı elinden alınıp cahil bırakıldı, sonra sen cahilsin deyip geri plana atıldı. Ve kadın bunu kabul etti. Hatta kendini suçladı. Ben cahilim, bilmem dedi. Bunun nedenlerini araştırmadı. 

Son yıllarda yapılan uzun uğraşlar sayesinde kadın eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlamaya başladı ve okumayan/okuyamayan kadın kendindeki eksikliği görmeye başladı. Bir çok kadının en büyük hatası belki de hayallerine giden yola çaba sarf ederek değil de bir erkeğin gölgesi altında onun yardımıyla başara bilmek yada onun kurmasını beklemek gibi bir yanlışa düşmesi. Aslında bu kadının kendinden daha çok erkeğe yaptığı bir haksızlık. Erkeği kurtuluş yolu olarak görmesi yanlış olduğu gibi karşılığını da hayal kırıklığına uğrayarak aldı maalesef. Yani hüsran üstüne hüsran.  

Bunu unutamamalı ki kadın yaratılışı itibariyle zariftir, zayıf değil! İyi bir eğitimle her kadının kendi ayakları üzerinde durabileceği düşüncesi içindeyim. 

12 Mayıs 2023 2-3 dakika 1 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (2)
  • 11 ay önce

    Edebiyatla'ya hoş geldiniz Sayın Kaya