Kâr Tanesinden Bile

İstisnasız her gün ölümü düşünüyorum. Ölüm o kadar muhteşem bir eylem ki. Düşündükçe geç kalınmışlık duygusu beliriyor insanda. Dünya adı verilen diyarda güzel şeyler de var elbet. Yok değil. Kucağına bir küçük insan alıverip boynundaki kokuyu içine çekmek gibi. Güvercinin gözlerine yakından baktınız mı hiç.? Bir çitanın yerde avına doğru sürünüşünü mutlaka izlemişsinizdir. Bu muhteşem bir şey.

Gündüz bir tanesi bile görünmeyen yıldızların karanlık çökünce aniden belirivermesi muazzam ötesi bir şey. Kara delik adını verdiğimiz belirsizlik ve bilinmezlik denizi o kadar muhteşem bir şey ki. Güneş... Bize o kadar uzak ki yolculuk mümkün olsaydı uçakla gitmemiz bile 19 yıl sürecekti. Ay... Bize en yakın gök cismi. Fakat Ay'a bir yol olduğunu düşünerek arabayla yola çıkalım. 2029 yılında oraya varırız. Ne kadar küçüğüz değil mi.?

İnsanın anne rahminde iki üç damla sudan meydana gelmesi harikulade bir olay. Doğumdan sonra çocuk için annenin göğsünden beyaz bir sıvı çıkması fevkalâde bir olay. Çocuğun olan tüm bu şeylerin farkında olmaması başlı başına muazzam bir şey zaten. Annenin evladına karşı beslediği merhamet duygusunu tarif edecek kelime bilmiyorum.

Kitap okumak ve yazmak, su içmek, şiir yazabilmek, bir kemale ermiş insan ile oturup dertleşmek güzel şeyler değil mi.? Dağ başında ateş yakıp çayı demlemeye bırakarak bir iki türkü çığırmak gibi. Atsız'da ruhun esrimesi gibi. Shakespeare'in zamanını aşan şiirlerini okuyup analiz etmek gibi. Gündemi siyasi partilerin belirlediği bir güne Neyzen ile sövmek gibi.! Sait Faik ile meyhaneyi hissetmek gibi. Akif'in tanzim ettiği mısraları, Orhan Veli'nin ürküttüğü rakıları, Şair Eşref'in korkuttuğu devletluları, Nef'î'nin dilinden bîzâr olanları okumak ve tartışmak gibi. Rüzgarda savrulan ilkbahar gibi saçların güzelliği dururken eteklerin şehvet serasına kapılanlara Bukowski ile gülmek gibi. Tanrıyla arandaki mesafeyi zapt edenleri, yakarışını seccadeye rapt edenleri Ömer Hayyam ile yermek gibi....

Aslan eti neden haram, ne diyor Mu'tezile gibi şeylere ayıracak vaktim yok artık. Rasulullah için feda edecek kimsem de yok. Ha bir de "Kadın nasıl tavlanır" gibi sizin içinde boğulduğunuz konulara da ayıracak zerre vaktim yok. Ne bir beklentim var artık ne de kimseye sitemim. Yüreğimin derinliklerinde hissettiğim fakat elimle dokunamadığım birşeyler....

Dünya diye bir, Ankara diye bir diyardan...

29.04.2024

Lokman Cerrah 

...

29 Nisan 2024 2-3 dakika 8 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar