Kurtuluşun felsefesi 20

20] Toplumlar somut verileri ile hareket ediyor, galatı hisçiler soyut ve absürt çıkışla hareket ediyorlar. Bu tam bir sapla samanı karıştırma işidir. Sözüm ona, bazı aydın kesimlerce bilinçli yapılmaktadır. Toplum kendi reel yapılanış ve somutluk ilişkiliğine göre düşünür.

Soyutçu, halka ait düşüncenin gem almazlığı olanı hak ve özgürlük diye, topluma tarif etmek, bir aydın işi değildir. Olsa olsa, kışkırtıcı, işbirlikçi çıkarcı kesim tutumu olabilir. Gerici istemlerin tezahürlerini, kadınlık masumiyetini ortaya sererek, kendini varlaştırmaya çalıştığını, göremeyecek kadar illüzyondadırlar. Bu tür söylemlerle, aslında durumların mekânı da şaşmıştır.

Böyle şiraze şaşkını söylem, söyleşe söyleşe ancak kendisini ikna ederdir. Oysa hastalık varsa ve tehdit ise, tedavi sürecektir. Dün tedavi oldum diye, bugünkü tedavimizin ihtiyati oluşunu görmezden gelip bu bir vehimdir, bu bir korku yaratmaktır diyerekten, bırakılır mı? Bu bir hayati ve kaydı ihtiyattır. Bu tür savunmanın hassasiyetleşmesi de doğaldır. Bu türden yaşanmaların da vehimsel yol kazası olacak ise olur. Sistem bu oluşu dengeleyerek yeniden kararlılık düzeyine çeker. Kaza riski sizi, uçağa ya da binmekten arabaya binmekten alı koyar mı?

Ama bu kaza olacağı bilinç ve öngörüsü için de sistemlerin kendisinin hastalanmasına izin vereceği anlamına da, gelmez herhalde. Toplumlar tümelci belirim olacaklardır. Yani toplumlar, üretimin kendi ilişkileyiş örgülemesinin yasal dayanaklı oluşu içinde olacaklardır. Hayaliden tabusal olmayan, genel ve herkeste ortak olan; öznel yararcılığın gözetilirliği ile belirecek yasallığın oluşmasıyla toplumlar devinir. Kişisel, öznel,evham ve deliriyumlar, burada söz konusu değildir. Korku yaratılıyor, evham yaratıyor diye toplumcu somut bir olayı, afakî kılan bir akıl, ancak turp suyu hak eder bir akıldır.

Bunlar toplumsal otoriteyi, vehimsel saymayı psikiyatrik olaylara indirger cılızlıklardır. Sosyal öznellikler tek tip anlayışlı bilinçli öznellikler değildir. Bu yüzden her tür enfeksiyonu vardır her enfeksiyon da elbette,bir yoğun bakım tedavisi olmayacaktır. Ama en hafiten başlayacak bir tedbiri de olacaktır. Bu nedenle vehidir gibisinden sığınmalarla toplumsal olan kişi psikolojisine indirgenemez.

Toplumun toplumsal olanın psikolojisi olur mu? Haydi, toplumun insansal yapısının psikolojisi olur da, toplumun girişmeleri sonucunun insanlara nesnel us olduğu; bilinçsel yapısının; öğrenilen nesnel yasallığın psikolojisi olur mu? Toplumun halktan ayrı devinen, süreçlerle gerektirilen; toplumun canlı, cansız bir yapısal etkinlikçi kılışlarlan devinen, üretim süreci olduğunu, gözlerden gizlerler.

Ve böylesi ver yansın edişlerlen, mızmız eden, soyutçu, semantikçi, güdük yaklaşımları savunan ideologlar, halkın bilmesinlerciliğinden yanadırlar. Eyyamcıdırlar. Her biri, bir köşe dönmüş, boş söz ideologlarıdırlar. Toplum tarihindeki, bu alnda oluşan kan ve gözyaşını görmezden, hatırlamazdan gelirler. 100 yıl süren ve oluk oluk kan akan, din savaşlarını, daha Madımakları, Çorum'ları, geçmişte kalmış sanan, unutma cahilidirler!

Burada değerli Akif'i anmakta yarar var: 'Tarihi tekerrür diyorlar; Hiç ibret alınsaydı; tekerrür mü ederdi?' Bir hareketin asli temeli olan şey, ömür miadını doldurup hareket ortadan kalktıktan sonra; o harekete dek tüm ilişkileri geçerli olma koşulları ortadan kalktıktan sonra cari olamayacak bir anlayışı bir özgürlük gibi bir hak gibi geri geliyorsa, bunu sizin sosyal enfeksiyon olaraktan tanımlamanız, bir korku yaratmak mıdır?

Bu cari olmayanı, akıl işletme olamayacak olanı; boşu boşunayı, savunur olmak özgürlük ve demokrasi mi? Yani toplumsal, bünyesel olmayan, tedavisini yaptığınız metastaz (yayılma) tekrar nüks ediyorsa, bu evham mıdır?

Aslında şeriat nüks eden cari olan deviniş değildir. Bu bağlamda işlevsiz olacağından tedbiri dahi ön görmezdir. Ancak bir metastazın çekirdek asitlerini ele geçirmesi gibi bu akım da merkezi otoriteyi ele geçirince şimdiki tüm sisteme değin sistem makullerini, Tanrı emri kılacaktır! Zaten tüm hile de buradadır. Bunu o an için olumlu saymakla bizler de bu hileye taraftarı bile oluruz. Ve sistem kendi süreçleri (hilesi)ile işleşişle Tanrı buyruğu gibiden dugusal algılarımızla, işlemeye devam edecektir. Haydi buradan da pek bir şey görmeyelim! Unutmyalım ki her görmeyelim dediğimiz şey bir hiledir.

Ama sistem süreçleri keni değişimlerini biriktirdikçe, değişmenin, nesnelci belirmenin zorunluluğu ortaya çıkacaktır. Bu kez de değişmenin karşısına Tanrı sözünün değişmezliği, Tanrı sözünün kadim oluşu ve takdir oluşu (hilesi) ortaya çıkacaktır. Yine Tanrı sözünün ilkten böyle buyruluşu gibi bir yığın boş, sonu gelmez, akıl ve alan dışı argümanlarla; toplum önce, durağanlaşır. Sonra gerilerşir. Ve ensonunda da, kötü şekilde, bir zorunluluğun gereği olan devrimci önderi ile sonlanır.

Evham boyutuna indirgenen, kişisel psiko drama boyutunda görülen bir toplumsal olay Dünya'da da bizdeki gibi mi algılanır? Örneğin, ABD de bir iç savaş yaşanmıştır (1861-1865) . Bu savaşın esnasında (içinde) ve sonrasında zenci haklarına karşı duran, ırkçı bir terör olan Ku Klux Klan yapılaşmıştır.

Bu örgüt dinci fanatik bir örgüttür, mezhep savaşı ile olaya başlamıştır. Protestanlık inanç temelli gelişmiştir. Sonradan işi zenci düşmanlığına dönüştürmüştür. Örgüt, İki kez dağıtılmasına rağmen; üçüncü kez 1950 ve 1960'lı yıllarında yine şiddetle ortaya çıkıp, terör estirmişlerdir. Hala da, cılız da, olsa; varlığını sürmekteler.

Bunun gibi ku klux klan simgesi ve kuzey- güney gerilimleri iç savaşından sonra, zenci haklarına karşı, karşı direnç gösteren ırkçı ve saldırgan bir örgüttür. Bunların da birçok simge, söylem ve davranışlar vardır. Efendim şartlar geçmiştir, korku demokrasisi oluyor bu, diyerekten ABD; o eski tutumcu inanç ve alışkanlıkları bir hak ve özgürlük olarakta, insanların kullanımı için tekrardan geri vermekte midir?

Ve ABD'lerinde böyle bir gerici istemi halk, haktır özgürlüktür diye talep edip, liberal demokratları göğüs yumruklayarak bunu savunmakta mıdırlar? Tüm bunlar olsa bile, pentagonun kulağı duyar mı? ABD etkilileri bunun gerçeklik olmayıp, bir halk oyalaşması olduğunu bilirler.

Sürecek

12 Şubat 2011 5-6 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar