Müzikçe Zamanlar - Opera

Bilhassa batı müziğiyle ilgili olarak Opera konusunu konuşmak istiyorum sizle. Ülkemiz şu an Her türlü konum olarak çok önemli bir yere sahip durumda. Ama biz bu konumun hakkını verebiliyor muyuz? Sonuçta birçok kültürü, özü, gelenek ve görenekleri içimize çekmiş durumdayız.

Batı da özellikle İtalyada yaygın bir sahne dalı olan Operayı ne kadar tanıyoruz? Ne kadar biliyoruz. Hep Opera dendiğinde Pavarotti isminin Kulaklarda çınlayışını... Belki de en ünlüsü olaraktan Pavarottiyi bilmemizin yettiğini sanıyoruz. Operaya gittiğimizde neden hep uykumuzun geldiğini söylüyoruz. Ya fazla tanımayışımızdan ya da sözlerin yabancı tınıları her zaman bize bu dalda soğukluğu üzerimizde göstermiştir.

Opera gerekse Müzikal anlamda gerekse sahne dekorlarından tüm tiyatro türlerinden ayrılan bir Sahne dalı. Ben de bu dal üzerinde akademik eğitim yapmak istiyorum (!). Sesim yettiği kadar. Çünkü sevdiğim bir dal ve neden olmasın? Sadece Opera söylemek için değil ayrıca tanıtmak için istiyorum.

Antalya Devlet Opera ve Balesindeyken seçmelerine katılmıştım zamanın berinde. Bir sahne ortasında 2-3 metre uzaklıkta pimapen camı. Hadi bakalım kırabilecek misin diyerekten denettiler banada. Bende İsabel adlı eseri şakırken (gözlerim kapalı) herkesin ah seslerini duyarcasına beğendiklerini hissediyordum. Tam tiz notalarına çıktığımda büyük bir gürültüyle camın kırıldığını duydum. O korkuyla kaçmıştım oradan. Bir gün geçti ve bana gelen postada Koloratur Soprano olarak Operada yer alabileceğimi söylediler. Bir camın kırılması kaderimin çarkını hızla çevirmişti. Yani cam muhabbetleride doğru.

Gerek ses oktavının (ses aralığının) yeterliliği gerekse ses türünüzün sentezinin Operada çok önemli bir yeri vardır. Tenörler, Sopranolar, Kontraltolar havada uçuşurken ülkemizde neden bu dala da yönelik çalışmalar yapılmıyor. Çalışmalar olursa bu yöne dahil ülkemizde de Operanın önemli bir yer tutacağından adım gibi eminim.

Bugün bir farklılık yapın ve Pavarotti dışında bir Andrea Bocelli, Il Divo, Sarah Brightman dinleyin. Bugün ruhunuz huzur bulsun...

Müzikçe (daha doğrusuyla Operaca) huzurlu zamanlar dilerim...

E F T E L Y A...
(Akdenizi cebinde taşıyan kız... )

21 Ağustos 2013 2-3 dakika 9 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 10 yıl önce

    Ülkemizin en iyi operacılarından olan Sayın Fazıl Say, Twitter gibi bir sosyal paylaşım sitesinden kendi düşüncesine göre dini ile ilgili yazılar yazdığı için tutuklanabilip yıllarca hapise mahkum bırakılıyor. Piyano Resitaline gitmiştim bir keresinde çok memnun kalmıştım. Umarım ülkemizde , sizin gibi düşünen insanlar hep var olucak ve artmayada devam edicek. 🙂

    Ve önerilerini izlemeye başladım... Uzunlar ama zamanımız bol 😌 Teşekkürler :)