Nasıl Yaşar Nasıl Ölürüz 18

Örneğin; bugünden bakıp geçmişte de bir beynin, bir eşeyin, bir ana babanın vs. canlılık için hayat için ilk başta da var olduğunu söylemek hayatı ve canlılığı bilmemekti.

Hayat Güneş'i hesap ederek, ya da Güneşten şu kadar uzaklıkta şu büyüklükte oluşun hesabıyla başlamamıştı. Aksine hayat Güneşi olan, güneşten bu kadar uzaklıkta olan bir bağıntı çevre içinde başladığı için Güneş siz ve güneşe bu kadar uzaklık olmadan edemiyordu.

Bunu böyle söylemiyorsanız bu kes de başlangıçta bir seferde tasarlanmış olmuş bitmiş bir hayatı söylemiyordunuz. Geçmiş te olmuş bitmiş bir canlılığı söylemiyordunuz. Şimdi de olmuş bitmiş bir canlılık ve hayatı söylemediğiniz gibi gelecekte de olmuş bitmiş, bir kes de tasarlanmış canlılığın ve hayatın olamayacağını da söylemiş oluyorsunuz.

Yani çevrenin baskı ve basıncı altında dağılmadan ayakta kalanlar birbiri ile ilişkisiz seçilimlerdi ve işlevlerdi. Evrim işte evrim bu niceli birikimlerin bir önceki kullanımlarından da onların yeni bir işleve dönüşmesinden de ortaya konuyordu. Her tepki bir belirlenim değildi.

Ama belirleyendi. Olgu ve olay çevre biçimi içinde var kalıp, sürebilmek için dönüşebilmek içi birçok şeyle beraber hayata bağımlıydı. Hayat var kalabilmek için çevreye bir destek bağıntıydı.

Bu çevre hayat için, hayat çevre için gibi kör bir anlayış ortaya konmamalıdır. Böyle bir şey yok. Bir değişme bir akış kendisinden sonrasından haberi yokken dahi çevresel koşullu belirme şartlarıyla kendisinden sonrasını belirler.

Belirler de çevre kendisini sürekli koruyamaz. Çevre girişmeleriyle belirlenen olgu ve olayı destekleyen ve değişen çevre koşulu ortadan kalkar. Bu kes o olgu ve olay da ortadan kalkar.

Ortadan kalkan birçok moleküler yapı olgu, olay gibi inşalar yanında ortada kalkmayan uzun erimli demir, sodyum gibi enerji düzenli nesnelerle, kendisini tekrar edip yenileyen kimi moleküler yapılar değişen çevre tepkileriyle canlanmıştı.

Canlılık, değişen çevre tepkisine göre yalıtımlı enerji düzenini çevre değişmesine göre cevap olan tepki ve dirençlerle koruyan yapılardı.

Birbirini destekleyen süreçler birbirine firen olan süreçlerde olmakla doğa bu akışı evrim mekanizmasıyla aşmıştı. Destekliyordu. Çok yönlü bir bağıntı olmakla ortaya çıkmıştı.

Hayatı ele veren çok köklü birçok düz düzen ilişkisi entegrasyonu vardır.

19 Eylül 2019 2-3 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar