Neden Özür Dilemekte Zorlanır İnsan?

Özür dileyememek birçoğumuzun genel bir hastalığıdır adeta. Kendimce bunun nedenleri üzerinde düşündüm biraz, nelerden kaynaklanıyor bulmaya çalıştım. Özür dilemek insanı nasıl bir ruh haline sokuyor ki insanda bu davranışa karşı aşırı bir direnç oluşuyor ve insan özür dileyemiyor.

İnsan ilk önce hatasını kabullenmiş olmalı ki özür dileyebilsin. Maalesef ki bizim gibi gelişmekte olan toplumlarda son zamanlara kadar, her ne kadar bu hususta son yıllarda eğitim seviyemizin yükselmesi neticesinde olumlu yönde gelişme oluyor gibi görünse de, çocuklar hep eleştirel tavırla büyütülüyordu. Aile ortamlarında ebeveynlerince hep eleştirilerek büyütülen bireylerde, bu durumun tezahürü olarak yetişkinlik döneminde özgüven eksikliği baş gösteriyor. Özgüven eksikliği ise kişileri hata yapmama adına hareketlerini kısıtlamaya, hata yaptığında ise bunu kabullenmemeye itiyor olabilir.

Oysa özgüveni gelişmiş bireyler, hata yapmanın da insani bir durum olduğunu ve yapılan her hatanın fırsata dönüştürülebileceğini bilirler. Hatta hatalarından ders çıkararak bu olumsuz gibi görünen durumu kendi hanelerine bir kazanım olarak ekleyebilirler.

Yapılan bir hatayı kabullenmeme ve özür dilemeyi reddetme davranışı bir kişilik özelliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Fıtratı gereği fazla gururlu ve inatçı bir kişilik özelliğine sahip bireylerde görülen bu tür bir davranışı ancak kişi kendi kendini telkin yoluyla aşabilir diyor uzmanlar.

Kişiyi bu tür bir davranışa iten nedenlerden birisi de yenilgi psikolojisi olabilir diye düşünüyorum. Kişi özür dilediği anda muhatabı karşısında yenildiği hissine kapılabileceğinden bu tür bir davranış geliştirebilir kendince. Ama bilinmelidir ki asıl o zaman yenilen kendisi olacaktır kanımca.

Sonuç olarak yapılmış olan bir hatayı kabullenmek, özür dileyebilmek kişinin olgun bir birey olabilmesi adına önemli ve aynı zamanda erdemli bir davranıştır.

05 Haziran 2009 1-2 dakika 1 denemesi var.
Yorumlar (3)
  • 15 yıl önce

    Ahmet bey ; öncelikle ilk denemeniz için hayırlı uğurlu olsun diyorum.

    toplumsal bir gerçeği tespit etmiş ve bu konuda tezler geliştirmişsiniz ki çoğuna katıldığım...... önemli olan hatalarımızı fark etmek diye düşünüyorum , fark ettiğimiz an düşünmeye sonrada düzeltmeye çalışacağımızı düşünüyorum . umarım bu yazı düşündürür ve amacına ulaşır 🤐

    kutluyor ve sevgilerimi bırakıyorum.ud83cudfbb...nicelerine 😙

  • 15 yıl önce

    Araştırmış,incelemiş,düşünmüş,değerlendirmişsiniz.Haklısınız. Güzel bir yazı olmuş. Hoş görülmek isteyenler,hoş görmeyi de bilmeliler. En ilginci de "özrü kabahatinden büyük" olma halidir.

    😙👍

  • 15 yıl önce

    ama nedense toplumda özür dilemek gururu ayaklar altına alır düşüncesi var...

    oysaki kendinden emin insan gibi insan olan özür dileyerek bir kat daha yüceleceğini anladığı zaman sorunda kalkacaktır ortadan

    ama eşşeğe altın semerde vursan eşşek eşşektir ve asla vazgeçmeyecektir eşşekliğinden...

    neyse tebrik çok bu çalışmaya...

    sevgiyle...