Negatif anne tipleri

?Anne çocuk sahibi olan kadın değildir,
çocuğunun maddi manevi sorumluluğunu
üstlenebilecek olgunlukta olan kadındır?
(S.Ahmet Uzun)
Annelik mesleği belki de mesleklerin en ulvisi ve değer bakımından diğer tüm mesleklerden daha değerlidir. Bunun nedeni de yetiştirdiği ve topluma sunduğu eserin insan oluşundan kaynaklanmaktadır. Kendi canından, kanından, sütünden vererek bin bir emek ve zahmetlerle dünyaya getirdiği gibi büyüme süreci içinde de sorunlarına karşı duyarlı olmasıdır.
İşte bu bağlamda anne toplumun geleceğini kuran bir mimar gibidir. Binanın demirinden, çimentosundan ve diğer malzemelerinden çalınması halinde bina çürük olacaktır. En ufak bir sarsıntıya dayanamayarak çökecektir.
Bir insanın demiri; inancı çimentosu; ahlakı ve diğer malzemeleri de ahlakı ve milli ve manevi değerleridir. Şayet bunların eksik verilmesi halinde geleceğimiz çok da sağlıklı olmayacaktır.
Tabi bu bağlamda böyle sağlıklı ve sağlam bir bina kuracak olan annelerin ilk önce kendilerinin sağlam olması gerekmektedir. Kendisi malzemelerden çalınmış bir şekilde yetiştirilmiş bir annenin, çocuklarına almadıkları şeyi vermeleri çok zordur. Bunun için anne olacak kızlarımız ilk önce anneliğin misyonunun ne olduğunu kavrayarak ona göre bir misyon yüklenmek gibi elzem bir sorumluluk duygusuyla donanmaları gerekmektedir. Victor Hugo bu konuyla ilgili ?Kadınlar zayıftır ama anneler kuvvetlidir? diyerek aslında kızlarımızın anneliğe geçiş sürecinde yeni misyonlarına göre bir sorumluluk yüklenmeleri gerektiğini belirtmektedir.
Fakat maalesef günümüz dünyasına baktığımızda annelik ve babalık sanatlarının icrasında gereken hassasiyet ve ciddiyet gösterilmemektedir. Bunun sonucunda ise toplumsal travmalara neden olan sosyolojik dramlar yaşanmaktadır. İşte bu çalışmamda toplumu yeniden inşa edeceğine inandığım annelerin, negatif limandan pozitif sulara nasıl açılacaklarının ipuçlarını vererek, geleceğe umutla bakan bir nesil yetiştirmelerine bir nebzede olsa katkıda bulunmak istiyorum. Çünkü gelecek hepimizindir. Delinen gemide batacak olan sadece gemiyi delenler değil, aynı zamanda buna kayıtsız kalanlardır da.
Bunun için annelik öğrenilmesi gereken bir sanattır. Hem de çok hassas bir sanattır. Çünkü hammaddesi insandır. Bunun için de kutsaldır. Çocuk sahibi olmayı düşünürken onun sorumluluğunu omuzlarında hissetmeyen kadınlar esefle söylemeliyim ki anne olma erdeminden uzaktırlar. Orhan çaplı bu konuda şöyle demektedir; ?Yalnızca kendi bencilliklerini doyurmak için, laf olsun diye çocuk sahibi olmak, hataların en büyüğü, en kötüsü ve en unutulmazdır.?
Topluma baktığımızda sorunlu çocukların temelinde annelik misyonunu yeterince hissedemeyen ve bu sorumluluğunu bilinçli bir şekilde yerine getiremeyen annelerin olduğunu görürüz. Tabi babaları da göz ardı etmiyoruz. Onları aynı bir çalışmada ele alacağımız için burada sadece anneleri değerlendiriyoruz. Nuh peygamberin oğlunun inkârcı olduğunu gördüğümde ilk önce çok şaşırmıştım. Çünkü bir peygamberin çocuğunun isyankâr ve inkârcı olacağını hiç düşünemiyordum. Ancak araştırmanın sonucunda annesinin, Peygambere ihanet eden ve inkârcılarla işbirliği içinde olduğunu gördüğümde eğitimin temelinde annenin olduğunu daha iyi kavradım. Bunun için peygamberimiz anne olabilen kadınların ayaklarının altına cennetin serildiği müjdesini vermektedir. Ama anne olabilen kadınların ayağının altına serilmektedir.
Işte anne olamayan ve çocuk eğitiminde sorumluluk bilincinden yoksun olan anneler topluma patlamaya hazır mayın tohumları ekmekten başka bir şey yapmamaktadırlar.
Bunun için de negatif annelikten pozitif anneliğe geçişin ipuçları üzerinde durmayı istiyoruz. Şimdi negatif anne tiplerini nelerdir belirterek bunlar üzerinde durmaya çalışacağız. Bu annelerin özellikleri nelerdir?
1-Taklitçi anne
2-Aşırı kollayıcı anne
3-İlgisiz anne
4-İspiyoncu anne
5-Sabırsız anne
6-Kendisini çocuğunda görmeye meraklı anne
7-Bedduacı anne
8-Dayakçı anne
9-Kuşkucu anne
10-İnançsız anne
11-Yaşayamadıklarını yaşatmaya çalışan anne

11 Şubat 2009 3-4 dakika 59 denemesi var.
Yorumlar