O Kadınlar...

Doğduğumuz gün, cinsiyetimize göre, nasıl yaşayacağımızın daha doğrusu nasıl yaşamamız gerektiğinin şablonu elimize tutuşturulur.

Her yaşımız için geçerli davranış şekillerimiz, biz daha o yaşa gelmeden, belirlenmiştir. Çevremizde yaşayan insanlar, daha biz doğmadan, bizimle ilgili beklentilerinin listesini oluşturmaya başlarlar. Eğer biz, bu beklentilerin dışında, farklı bir yaşam şekli oluşturursak kendimiz için; yandık demektir. Bu hareketle ' Beni dışlayın, reddedin ' dememiz eşdeğer anlamdadır. Zaten göreceğimiz tepki de çok farklı olmaz.

İnsanlarda garip bir ruh hali gözlemliyorum, uzun zamandır. Kendi yaşam şekillerini mutlak doğru olarak kabul ediyorlar. Ve herkesin bu şekilde yaşaması gerektiğini düşünüyorlar. Farklı şekil seçmiş insanlara da ' Yanlış ' diyorlar.

Yine garip bir şekilde bu olgu daha çok kadınlar arasında görülüyor. Kadınlar, birbirlerini ya eziyorlar ya da yüceltiyorlar.

Kadınların akıllarında ki yaşam şablonu daha net, daha belirgin ve daha çerçevesi belli.

Doğacaksın, büyüyeceksin, okuyacaksın / okumayacaksın, evleneceksin, biyolojik yeteneğin varsa doğuracaksın. Her koşulda asla boşanmayacaksın. Kocanla bir ömür yaşayacaksın. Mutlu ol ya da olma. Aile kurumunu bozmaya asla teşebbüs etmeyeceksin. Başka birini sevmeyeceksin. Yaşadığın çevrede kadınlar nasıl yaşıyorlarsa o yaşama ayak uyduracaksın. Sabah kahvesine mi gidiyorlar? Gideceksin. Ev temizliği sohbetlerin baş konusu mu? O konunun dışına çıkmayacaksın. İşlerini bitirdikten sonra komşunun gününe mi gidilecek? Gideceksin. Efendim? Evde oturup kitap mı okuyacaksın? Bilgisayarını açıp, onun başında mı vakit geçireceksin? Duymamış olayım. Ben nasıl yaşayacaksın diyorsam, öyle yaşayacaksın. Yoksa ne mi olur? Bu kadında gizli durumlar var der o gizli duruma uygun bir kalıp uyduruncaya kadar da hayatı sana zindan ederim. Sonra da seni toplum dışına atıveririm, alimallah.

Toplumun yazısız kuralları ve bu kuralların sessiz cümleleri.

Kurallar içinde ki en önemli maddeler ise: Ahlak ve namus.

Toplum kadınları ( yaşam şeklini belirleyen kadınlar ) için mutlak doğru olan bir başka düşünce de ' Kocalarının ayartıldığı ' düşüncesidir. Onların kocaları, hiçbir kadına yan gözle bile dönüp bakmazlar. Neden? Çünkü o kocalar kendileri ile evlidirler. Onlar da, kadın olarak, son derece kadındırlar. Kadın olmanın açılımı nedir? Karısı olmak, doğurmuş olmak.

Toplum kadının kocası, bir gaflet ve delalet anında, hiçbir suçu yokken, başka bir kadınla birlikte olursa, hatta ve hatta o kadına âşık olursa...

.../...

'Tutuklanan Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı, Kezban Küçük'ün 'Eşinden boşanacağını söyleyecekti, coşkulu bir ilişki yaşıyorduk' sözlerine yanıt verdi: Allah ona akıl fikir versin. Aşkımızın 30 yıllık nişanı hala parmağında duruyor.'

Kezban Küçük için sonuç:

'İstanbul'da Edebiyat öğretmen olan Küçük hakkında, NTV'de yaptığı konuşma ve Hanefi Avcı ile olan gönül ilişkisi nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığınca soruşturma yapılıyor.

Gazeteport'ta yer alan habere göre; Soruşturmanın, 657 sayılı kanunun 125'ünci maddesinde yer alan ?'Disiplin Cezaları'' kapsamına yürütüldüğü öğrenildi. Soruşturma sonucu Küçük'e uyarma, aylıktan kesme, kınama ya da meslekten men cezalarından birinin verilebileceği belirtildi. '

Şenay Avcı için sonuç:

Aşkının otuz yıllık işareti hala parmağında.

.../...

İsimlerinin birlikte anıldığı kocalar, gerdan kıra kıra ortalıkta gezinirken birçok kadın 'O Kadın' olmaya devam edecek...

İsmi unutulan; Sanem Çelik gibi...
Sessizliğe bürünen; Nesrin Baytok gibi...

Ve 'Toplum Kadınları', yüzük parmaklarındaki işarete güvenerek, aile kurumlarının manevi dünyasında, boşluk üzerine boşluk inşa etmeye devam edecekler.

Ta ki bir 'O kadın' çıkıp, o boşluğu dolduruncaya kadar...


02.10.2010
Urla

02 Ekim 2010 3-4 dakika 42 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar