Oradan Buradan

Deneme deyince bizim denemeciler bedavadır. Maşallah sürüsüne bereket. Deneme niyetine yola çıkarlar ortaya sülükümsü yapış yapış bir şeyler çıkarırlar. Bu çıkardıkları ( benim emeğim dedikleri) deneme yazılarının oluştuğu kitaplar, kitapçı vitrinlerinde gırlamalar içinde yoktur. Genelde ikinci el tezgâhlarında olurlar.

Kendilerini Montaigne mi Montakne mi Hegel mi vesaire görenler vardır. Ama yine de Cemil Meriç amcamın üstüne toz kondurmam. Kondurmamda, O'nun da ( burda O böyle mi yazılır?) Batı takıntısı filan vardır. Ünlü şair Nazım'ı da sevmem der. Özgür düşünceye her zaman saygımız vardır herhaldem. Bu Herhaldem bana uydu.

Bazı deneme araştırmacaları kitaplarının arka sayfasına bayağı zengin açıklamalar koyarlar. Bu açıklamaları okumamız için dürbün Şerlok Holms mu- vari büyüteçle bakmamız lazım. O büyüteçle bakınca minicik yazıları ancak ve ancak kızmadan sabırla okuruz. Şunu mu anlarız? Kitabın ana fikri tamamen alıntıdır ve dünya kadar başkalarına ait fikirlerin tekrarıdır. Denemecilerin bu bağcıkta mıydı bağlamda mıydı benim diyebeleceği bir fikri yoktur anlaşılan.

Ben keriz değilim elbette. Gerçi rahmetli anama sürekli kereviz yaptırırdım. Bıkardı kadıcağız. Oğlum başka bir şey iste süt kuzusu kız gibi yemekler yapayım sana derdi ki, ben de illa da kereviz olsun derdim. Kerevizin Cennet kokusu olduğunu o zaman biliyordum. Şimdi de biliyorum.

Stendhal mi Stendal mi Balcak mı Balzac mı ? Al birini vur ötekine. Örneğin Kırmızı Siyah ve Vadideki Zambak birbirlerinin ikizi gibidirler. Soylu ve Asil sınıfın soytarılıkları dindarlıkları anlatılır
birbrinin aynı olan sahnelerde. Oğlanlar geçtirler ve soylu karılara yağ çekerler. Aşkın soylusu
nasıl oluyorsa...

Ben kerevizi severken kerevizin de iştah kabartıcı ve Mesir Macunu Afrodizyak etkisi yaptığını bilmeden öğrendim. Bir an geldi ki, Muhteşem Sülümanım sandım. Bu fikrimi de bizim karşı gecekondunu bahçesinde bu güne kadar hiç bir erkeği kabul etmeyen o erkekleri red mi ret mi,
eden köpeğim dişi Boncuğa açıklamak zorunda kaldım. Boncuk sıyrılmış tavuk kemiklerini çatır çutur yerken bana, işin zor dedi...

Neden?

Acı çekerken bu yapmacık dünya da sen yine de zevk almaya bak. Ne etlisi ne sütlüsü...
Sen de malzeme çok.

14 Mart 2012 2-3 dakika 181 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Şey de iyidir mesela, Malatyanın kara kaysısı. Her öğünde üç beş tane. Ağrıya-sızıya selamete sakine. Turp da iyidir...Turp gibisin maşallahlığa. ' Balzak ne diyor ' İki Gelinin Hatıralarında biliyor musun dost..? Eğer aşık olduğun kocan değilse, kocanı kendine aşık etmesini bil...! ' Ballak ..kalın kafalının tekidir, o böyle şeylerden anlamaz. Sevgiyle.