Parasız Olsanız Bile

Parasız Olsanız Bile

... istediğiniz zaman verebileceğiniz paha biçilmez güzel şeyler var!

Hayattaki en iyi şeylerin hiçbir maliyeti yoktur. Verdiklerimiz aynı. Genellikle kalbimizi açan, bize cesaret ve endişe veren ve nazik, ılık bir aşk rüzgarı gibi kötü ruh hallerini alıp götüren para değildir. Dilenci mafyası tarafından soğuğa gönderilen zavallı piçlerin yanı sıra, ücretsiz küçük hareketlerle arkadaşlarınıza ve yabancılara büyük neşe getirebilirsiniz. Parayı dağıttığımızda, bu sıfır toplamlı bir oyundur: bizde daha az, diğerlerinde daha çok var. Aşağıdaki hediyeler farklıdır: Veriyoruz ve geri alıyoruz. Başkalarını iyi hissettirmenin verdiği iyi his.

Bu tür hediyelerden sizlere birkaç örnek vereyim. Ağzınızın köşelerini kaldıran ve gözlerinizi parlatan birkaç gergin yüz kasıyla dağ dolusu kötü duyguyu patlatabilirsiniz bir “gülümsemeyle”... Birine gülmek çok daha fazla enerji gerektirir. Garip, değil mi?

“Sarılmak” gibi bir fiziksel temasla, kucaklanan kişiye kendi endorfinlerini verirsiniz. (Rızalı) fiziksel temas bu tür hormonları salgılar, tansiyonu düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, kasları gevşetir, stres sisteminin aktivitesini azaltır ve iki insan arasındaki bağı ve birlikte olmanın sevincini güçlendirir.

Bir övgü, bir iltifat, takdirin tezahürü “tanıma”...

Bazı insanlar, daha iyi olduklarını düşündüğünüzü bilmelerini sağlamak yerine onlara “saygılı” davrandığınızda gerçekten şaşırmış görünüyor. Bu ne kadar üzücü olsa da, başka birinin kendisi ve dünya hakkında iyi hissetmesini kolaylaştırıyor.

Yeni “umut” ve yeni cesaretten daha güzel bir şey var mı? Diğer kişinin yeni güç rezervlerini kullanmasına izin vermek için genellikle birkaç onay sözcüğü yeterlidir.

Küçük “bir fikir”, güneşin karanlık bulutlu bir gökyüzünde parlamasını sağlayabilir, donarak ölmek üzereyken ufuktaki ilk sıcak ışık olabilir. Veya parlak bir neşe ve macera susuzluğunu uyandırır.

Bir arkadaşınızın taşınmasına “yardım” etmek, telaşlı bir sabahta eşinizin gömleğini veya elbisesini hızlıca ütülemek, bir toplantıda iş arkadaşlarınıza sürpriz bir yardım eli uzatmak... Bunların hepsi sizi herhangi bir lüksten daha mutlu edebilecek sevgi armağanlarıdır.

Bir kulak (veya iki) vermek yani “dinlemek.” Kulaklarımız telefonlara giderek daha fazla bağlı, ancak her zamankinden daha kapalı. Birinin sizi gerçekten dinlemediğini ne sıklıkla hissedersiniz? Ne sıklıkla hattın diğer ucundaki, masadaki ya da mutfak masasındaki adamın yanınızda olmadığını hissediyorsunuz? Gerçekten açık kulaklar bugünlerde fildişi kadar nadir. Ancak, bir filin hayatına mal olmazlar, sadece biraz ilgi. 

Her birimiz benzersiziz. Bununla birlikte, bireysel zorluklarımızı ve duygularımızı birçok insanımızla paylaşıyoruz. Üzüntüyü, çaresizliği, hayal kırıklığını, depresyonu ve “yalnızlığı” herkes bilir. Ve yeterince sevilmemek ya da yeterince bir şey yapmamak hissini hemen hemen herkes bilir. Kendinize çok güçlü bir şekilde meydan okuduğunuzu ve hatta belki de muadilinize çok benzediğinizi gösterin.

Dünyadaki en önemli para birimi para değil “zamandır”... Neredeyse sonsuz bir servet, dev yatlar, özel uçaklar, sonsuzluk havuzlu villalar ve Christo'nun örttüğü anıtsal binalar kadar büyük hisse blokları biriktirilebilir. Öte yandan zaman, her zaman sınırlı ve paha biçilemez. Bir telefon görüşmesi, yürüyüşe çıkma daveti veya ev yapımı bir yemek yeme daveti, dahil olan herkesin gözlerini yaşartabilir - misafirler minnet ve içtenlikten..., aşçılar ise en azından soğan soymaktan dolayı. Zaman hediye ederseniz, kalıcı anılar da hediye etmiş olursunuz.

Bugün bu paha biçilmez güzellikteki şeylerden hangisini verebilirsiniz... ve kime?

Paylaşımımı ünlü yazar Henry David Thoreau’nun anlam dolu nice sözlerinden birisi ile noktalıyor, bu yazıma ayırdığınız zaman için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.  

“İnsan, vazgeçebileceği şeylerin sayısı oranında zengindir.” H. D. T.

Saygılarımla 

Mehmet, Aydınlıoğlu  


 

23 Aralık 2022 3-4 dakika 43 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar