Patentler ve Telif Hakları

İnsanlar sanki sıfırdan bir şeyi icad etmek mümkünmüş gibi buldukları yeni şeyleri kendilerine mal etmekteler. Halbuki keşfedilen şey ta Adem den günümüze kadar yaşayan insanların her birinin bir şekilde katkısı olan şeyler. Ya da düşünürsek o buluşta o insanın kendi yaptığı bir şey yeni olan bir şey yok. Yeni bir icat ya da keşiften sonra insan bu ürünü yıllar yılı hiçbirşey yapmadan o ürün üzerinden para kazanmak gibi bir durum söz konusu.

Kapitalist düzeninin her şeyi metalaştırdığı günümüzde fikir eserlerinin, onu meydana getiren kişiye ait olması ve o kişinin izni ile kullanılması söz konusu. Kişiler güya o eseri meydana getirirken toplumun diğer fertlerinden, geçmiş birikimlerden hiç faydalanmamışlar hep kendilerinden bir şeylerle o eseri meydana getirmişler. Ne kadar yanlış bir şey.

Bu konuda microsoftla Wostvagen firması arasında bir diyolog var. Microsoft sahibi Bil Geyts demişki eğer araba firmalarıda bizim gibi ilerlermiş olsalardı şimdiki araba fiyatları çok daha ucuz olurdu. Buna karşılık Wostvagen yetkilileri eğer biz bilgisayar firmaları gibi ürünleri pazarlasaydık arabanızın aldıktan sonra her fonksiyonu için ayrıca bir para ödemeniz, direksiyonu kullanmak için ayrı bir yazılıma ihtiyaç duymanız, araba beli bir km den sonra lütfen yeni yazılımı yükleyin uyarını verip çalışmayacaktı diye cevap vermişler.

Bilgisayar yazılımları ilk maliyetleri fazla ondan sonra bu ürünün piyasada çoğaltılaması satışı artık büyük bir maliyet gerektirmiyor. Bunun gibi müzik film sektöründeki maliyetine göre aşırı pahalı ürünler. Sanatcılar eskiden halkla buluşmak onlara çalışmaları anlatmak için dağ bayır dolaşır onların dertlerine sorunlarına, aşklarına tercüman olmak için çırpınırlarmış. Şimdikiler bir hünerim var bunu daha fazla paraya nasıl çevirim derdinde.

Şiirlerimi,öykülerimi ve denemelerin sorumluluğu bana aittir. Telif Haklarını tüm okuyanlara veriyorum. Eserlerimi izin alınmadan kopyalayabilir ve kullanabilirsiniz ve ben Melik Haker bu yazıların yazarı olarak izin verdiğim için bu durum 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suç değildir. :)
(Ağustos 2009)

01 Ekim 2009 2-3 dakika 14 denemesi var.
Yorumlar