Problemler

Dersimiz matematik ve konumuz tüm öğrencileri nefret ettirip okuldan hatta hayattan soğutan,problemler.Hatırlayacak olursak bu konular şunlardı:işçi problemleri,havuz problemleri,yaş problemleri,hareket-hız problemleri,faiz problemleri,karışım problemleri ve nehir problemleri. O yıllarda başımızı az ağrıtmadılar ama "yeni nesil"dedikleri soru tarzlarında,bu konulardan pek soru çıkmadığını biliyorum,artık tarihe karışmak üzere.

Ortaokulda matematik dersinde bu konular ağırlıklıydı hem bu dersten kalırdık hem dayak yerdik hem de başka bir dersimiz zayıf olduğu zaman sınıfta kalıyorduk.Başımızı öne eğer ailemizden işittiğimiz azarları sinemize çekerdik.

Öyle ya,hepimiz ya gecekonduda yaşıyorduk ya müstakil evlerde,yalılarda yaşıyormuşcasına havuz problemleri çözmeye çalışıyorduk;birinci musluk iki saatte,ikinci musluk aynı havuzu dört saatte doldurduğuna göre....

Öyle ya,hepimiz öğrenciydik işçi problemleri çözüyorduk,az kişiyle çok iş yapılacağını o yıllarda öğrenmiştik,Harun ile Vedat'ın yaptığı bir işi Hasan tek başına yapmaktadır...

Öyle ya,arabamız yoktu arabası olanların kaç kilometre hızla gidip karşılaşma dakikalarını hesaplıyorduk, hep yaya olmayı aklımıza o yıllarda kazımışız demek ki.

Öyle ya,helal paramızın bereketini hesaplamıyorduk, bankaya yatıracağımız paranın aylık ve yıllık faizini hesaplıyorduk.

Öyle ya,hep su ile tuz karışım problemlerini çözerdik,şimdi ise at izi it izine karışmış çözemiyoruz.

Öyle ya,nehirdeki akıntı ve hareket yönünü hesaplıyorduk,şimdi ise gemimiz su almış hangi kıyıya vuracak bilemiyoruz.

Kendi yaşımız kadar sülalemizin yaşlarını da hesaplardık,oysa yaş demek dünyaya veda demek,şimdi hiçbirisini hesaplamak istemiyoruz. Bir annenin yaşı iki çocuğunun yaşları toplamının iki katı ise dört yıl sonra...

Sayı ve kesir problemlerinde "bölmeyi" öğrendik(!)

"Hocam bu konular bizim hayatta ne işimize yarayacak?"diye sorabilirsiniz,"dört işlemi çok sağlam öğrendiyseniz bu size yeter"diye cevap verebilirim çünkü kimse size havuz problemlerini ya da maaşınızın beş bölü yedisini nereye harcadığınızı sormaz.

"Kendini çözemeyen kişi kendi dışında hiçbir sorunu çözemez." Oğuz Atay

06 Nisan 2024 2-3 dakika 124 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar