Sanat ve Dünya Üzerine

Tarifi yapılamayan kavramlar vardır. Aşk gibi mutluluk gibi Tanrı gibi ve bu kavramlar sanatı doğurmuştur. Sanat bilinen bütün dinlerden bütün dillerden eskidir. Geçmiş sanat ile aydınlatılır. Anlaşılabilmenin en güzel yolu budur çünkü. Toplum, kültür, dil, din vs. ne kadar insanlığa ait şey varsa hepsi bir ressamın çizgilerinde, bir şair dizelerinde, bir heykeltıraşın mermerinde, toplanır hepsi. Zaman makinesini, sanatı icra ederek zaten bulmuştur insanoğlu.
Çağın çok ilerisinde eserler bulmakta mümkündür, Rönesans dönemine ait bir esere bakıp geçmişe kısa bir yolculuk yapmakta.


Notların olmadığını bir hayal edin. İçinde yaşadığımız adı düzen olarak anılan kaosun gürültüsüne nasıl tahammül ederdik? Müzik enstrümanlarını bir kenara bırakın ya en eşsiz müzik enstrümanını insan sesini eğitmemiş olsaydık? Kafamızı dağıtmak, eğlenmek ya da hüzünlenmek için neye dayayacaktık kulaklarımızı? İnsanoğlu dayanabilir miydi bu denli sessizliğe? Hiç sanmıyorum.

Feylesoflar bizim kendimize sormaya çekindiğimiz ve bir türlü bir cevaba ulaşamadığımız konular hakkında kafa patlatmasalar dünya görüşümüz nasıl olurdu acaba? Bildiğimiz bütün kavramları ilk fark eden ve kavramlaştıran onlar değil de kimdir?

Kelimeler sanatla gelişmiştir. Dil adını verdiğimiz evreni sanatçılar yaratmıştır. Oturup konuşabiliyorsak ve tam anlamı ile kendimizi ifade edebiliyorsak bu onların sayesindedir. Söylemeye dilimizin varmadığı, aklımızın yetmediği cümleleri onlardan okuruz. İçimizdeki kaosun yani denizin durulmasını bazen onların cümleleri ile sağlarız.

Estetiği, güzelliği doğadan alıp insan hayatına onlar sokmuşlardır. Doğayı, insanı, soyut bütün duyguları bir kalıba onlar sokmuşlardır. Dev bir ağaçtır sanat. Her dalı farklı bir soruyu, yanlışı, eksiği vs. aydınlatmıştır. Tarihe iz bırakmış büyük liderlerin hayalini kurup yapamadıklarını onlar yapmışlardır. Kan akıtmadan, kalp kırmadan, açlık, sefalet gibi aklınıza gelebilecek hiçbir kötülüğe bulaşmadan, kimseyi bulaştırmadan değiştirmişlerdir Dünya'yı ki bu inanın bana Tanrı'nın yaptığı kadar zor bir iştir.

01 Ağustos 2012 2-3 dakika 12 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 11 yıl önce

    Şimdi görüşleri farklı olanlar vardır tabi.Yazıyı dil anlatım bakımından değerlendirirsek açık sade ve kendi görüşlerini kanıtlama amacı taşımadan okura sunulmuş ince bir yazı. Tam bir deneme havası taşıyor.

    Lakin ben görüşlerinin hepsine katılmıyorum.

    Tebrikler.Saygılar.👍👍