Şatafatlı mı Depreme Dayanıklı mı


Ülkemizin deprem ülkesi olduğunu depremden depreme hatırladığımızı hepimiz iyi biliyoruz. Deprem sonrası hafızamızdan hemen siliveriyoruz.

Depreme dayanıklı evler yapılıp yapılmadığını deprem olunca öğreniyoruz. Bu son depremde ciğerimizi yakan evlerin birçoğu yeni binaydı. Neredeyse bitişik binanın etrafındaki binalar yıkılmış o ortada kale gibi duruyor. Ayakta duran bina neden duruyor bir sormayalım mı? Aynı şehirde iki, üç katlı eski evler ayakta dururken öte yanda lüks yeni binalar yerle bir oldu.

Depremden birkaç gün önce reklamı konulan 4+1 dairenin fiyatı 2 milyon 850 bin lira. Şatafatlı gösterecek dekorasyonu yazmışlar depreme dayanıklıda yazmışlar. Alıcı şatafatı gördüydü ama depreme dayanıklılığını depremde yıkılınca yeni gördük. Bu kadar büyük dairede at mı koşturacağız? Daha küçük az katlı ve dayanıklı evler istesek olmuyor mu? Evlerimiz büyük, lüks görünümlü olmazsa yaşayamaz mıyız?

Bizim lüks ve şatafat merakımız büyük evimiz olsun. Pahalı dekorasyon malzemelerin kullanılsın, konuya komşuya hava atalımda gerisi önemli değil. Fayansa boyaya verdiğin önemi bir sefercik kolonlara taşıyıcı aksama verdin mi? Büyük bir ev, dekorasyonu lüks yapılırken taşıyıcı aksamdan kısmış mı?

Ben araba alacağımda arabadan iyi anlayan dayımın oğlu ve arabadan iyi anlayan bir arkadaşıyla gittik. Benim internetten bulup listelediğim on kadar arabaya bakıp hiç birini beğenmediler. Bana göre çok güzel görünen arabaya onlar bakıp ayrılıyorduk. Giderken yorumları araç takla atmış kapı vuruk tavan çökük motordan ses geliyor.

Araba alacağımızda uzman birine gösteririz. Tramer raporunu isteriz. Olmadı cihaza bağlarız. Peki, ev alacağımızda şatafatı gözümüzü doyurursa tamam mı? Satıcının ilana yazdığına size anlattığına neden inanıyorsunuz? Küçücük bir cihaz alıyoruz sayfalarca özellikleri kullanma talimatı ve birde garanti belgesi var.

Ev alınca tapu haricinde size projesini kullanılan malzeme bilgisi depreme dayanıklılık raporunu garanti belgesini veriyorlar mı? Yeni ev alacaklar size sesleniyorum evi alırken depreme dayanıklılık testi yaptırın parasını satıcıya yükleyin. Kiracılar size sesleniyorum acilen ev sahibinizden sizin istediğiniz bir şirkete deprem dayanıklılık testi yaptırtın.

Bizler müşteriler olarak neyi talep edersek bize onu satmıyorlar mı? Depreme dayanıklı olmadığını tespit ettirdiğimiz binayı kime satacaklar? Depreme dayanıklı, zemin etüdü yapılmış raporu gösterse bile inanmayın. Yaptığı binaya nasıl aldıysa, uygun olmayan depreme dayanıklı raporu ve uygun olmayan zemin etüdü elinde binanın önünde oturup beklesin geleceksiniz diye.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. Hatay'da da çok sayıda bina yıkılmasına rağmen Hatay'ın Erzin ilçesinde yıkılan bir tek binanın olmadığı ortaya çıktı. 1999 yılı 7,4 büyüklüğümde depremde Tavşancıl'da hiçbir bina imar planı sayesinde yıkılmamıştır.

Merkezi ve yerel yönetimlere sesleniyoruz artık biz ölmeyelim. Çıkardığınız deprem yönetmeliklerini uygulayın ve uygulatın. 

13 Şubat 2023 2-3 dakika 13 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (1)
  • 14 ay önce

    Her şey kitabına ve kuralına göre uygulansa dahası insan düşünülerek yapılsa sorun falan kalmaz ortada asıl mesele vicdanlarda Mehmet bey