Şiir Soytarılık mı

Konuya şöyle bakmak gerekir!
Şiir nedir?
Her şiir yazan kendine göre bir tarif yapmıştır.
Borges'de 'şiir keyif halidir,' diye buyurmuştur.
Halt ettiğini çeşitli yerlerde yazdım.(tezimdir)
Peki,
Nesir olmayan her yazı şiir midir?
Artık bana göre şiirdir!
Okey!
İyi şiir nasıl olur?
Haa! Orda durmak gerekir!
Bakın, asla imla kuralları önemli değildir; anlatım bozukluğu ya da yazım düzeni mi?
Kafanıza taktığınız şeye bakın!
Bunlar detaydır şiirde.
Önce şiir yazanların cinsiyetine bakmalı bence.
Bir... Hatun kişi olmalı eğer bazı sitelerde yazıyorsa!
İki... Güzel olmalı biraz! (Yani güzel olmayanın güzel şiirle işi ne!)
Üç... Hiç şiirden anlamasanız da iltifatlar yapılmalı şaire (tabi güzelse şaire!)
Dört... Er kişiyse şiirin sahibi, yalaka olmalı bulunduğu yerde.

İşte bu dört madde şiirin yazıldığı defterin dört köşe kenarıdır... Bu karenin bazen bazı köşelerinin açıları değişir; amma her zaman iç açılarının toplamı aynıdır.

Asıl önemli olanı daha sonra söyleyeceğim. Ancak, şiir yazıyorsanız eğer, şiirde bir fraksiyonunuz, hiç değilse bir klikiniz olmalı. Karşılıklı övmelisiniz! Arada bir sövmelisiniz ki kimse uyanmasın!
Asıl önemli olanı da diyelim bari.
Amacınız asla şiir olmayacaktır. Bu çok ayıptır sözde şairler aleminde.
Mesele yönetimde öyle değerli kişiler olacak ki; erkekse yalaka, hatun kişiyse güzel olmalı bunlar... Şiirden anlaması önemli değil ki!
Çünkü şiir bilgisi önemli değildir bazı sitelerde; önemli olan başka şeylerdir.
Denenmiş bir şeyi söylemekte asla sakınca görmem.
Mesela, Nazım Hikmet'in ve N.F. Kısaküreğin bilinmeyen bir şiirini gönderirsin o siteye, bırakın yönetimin dikkatini çekmesini, es geçilir o muhteşem şiir, kimse anlamaz bile!
Sen de kıs kıs gülersin işte.
Şiir ve şiir sevenler budur diye!
Yazık mı?
Asla!
Çünkü, kocaman küçükler de birgün büyüyecektir oynaya güle!

Şiir soytarılık mıdır?
Siz söyleyin, bana ne!

09 Ocak 2010 1-2 dakika 10 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (5)
  • 14 yıl önce

    Öncelikle bu yazıyı yürekten destekler ve kutlarım ki ; aslında yazının ne desteğe ne tebriğe hiç de ihtiyacı olmadığı halde .

    Konu itibari ile içinde gezindiğimiz alemde kesinlikle yaşanan budur , bir çok yerde . Anlayan bazen işine gelir anlamaz bunu, anlamayanın zaten bu kadar anlayışsızlık içinde şiirde işi ne ?

    Kaleminizden okudum bildiğimiz gerçekleri ama yüzümüze yüzümüze ateş açınca kelimeler belki doğru yerde doğru hedeflerin kalemine değer.

    saygılar

  • 14 yıl önce

    kutlamak ne kelime takdirlerimi sunarım

    ustam tam üstüne basmışsınız
    çekmeyin ayağınızı lütfen

  • vallahi doğru billahi doğru doğruya doğru nediyim gözlerim yaşardı nazım hikmet necip fazıl mehmed akif vs. keşke uyansalarda şiirin nehallerde olduğunu bi görseler yazık çok yazık sevgili üstadım size bu yazınızdan dolayı minnettarım sanki baştan sona benden söz etmişsiniz kendini şair sanan benim gibi soytarılardan bunun için acizane şukranlarımı sunarım

  • 14 yıl önce

    Mevlana'nın, "nice elbiseler gördüm, içinde insan yok; nice insanlar gördüm, üzerinde elbise yok" sözü geldi aklıma. Derim ki öncelikle insan şiirdir; sonra da şekil, şiirin elbisesidir. Giyinip giyinmemek, şaire kalmıştır. Okurlar da ona göre görürler.

  • 14 yıl önce

    haklı...olduğunu sanırım bütün okuyucular tarafından yazılmış bahsettiğin olayın şiirden daha fazla anlamı olduğuna inanan bir insanım ömer abi beni tanıyorsun beni şin diğer tarafında durmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum

    ve yine her daim toplumsallık... siz interneti gazete tvlerle "kız bulma" "matina yapma" olarak tarifleyip "facebookfaceboooook" diye şarkılar yaparsanız toplumun internetteki amacı elbette değişir bu sadece edebiyat siteleriyle ilgili değil daha geniş bir alanı kapsıyor. ve işin gülünç tarafı kimsenin bu duruma karşı gelemeyip işin kolayına kaçıp uyum sağlaması (bknz islami evlilik siteleri)

    o halde... site yönetimlerine mi büyük iş düşüyor yoksa bize mi.. yoksa hep birliktelik mi.. sanırım şiirkolik bu noktada iyi bir duruş sergiliyor olabilir fakat her üye olanın ard niyetli olup olmadığını anlamakta kolay değil..

    üyelere bu noktada düşen şey..galiba kötü ama güzel biri yazdığı için muhteşem denilen şiiri ama gerçekten kötüyse "bunun neresi güzel" diyebilmek ama o zamanda hem yazan güzel hem yazdığı güzelde ne olacak :)

    haklı olduğun muhakkakta... neyi nasıl çözeceğimiz meçhul..

    yalaka boyfrendlere gelince... al gözüm seyreyle işte...