Sokak Hayvanlarına Dair

Sokaklarda başıboş hayvan olmaz diye bir önerme geliştirildi. Maalesef bu türden cümlelere bu şekliyle katılmam mümkün değil. Ne yapacağız beslemeyip hayvanları ölüme mi terk edeceğiz? Yeryüzü sadece insanlar için var olan bir yer değildir. Gece rahatsız olduğu köpeğin sesiyle insanlık on binlerce yıl boyunca duyduğu zaman kendisini güvende hissetmiştir, hem de geceyarıları. Havladığında huzur bulmuştur. Duruma göre dikkat edilmesi gereken bir şeyler oluyor galiba diyerek hemen hazırlanılmış ve müdahale edilmiş ve kimbilir ne tehlikeler ne badireler atlatılmıştır bu hayvanların sayesinde. Dünya her zaman bugünkü gibi değildi. Artık işimiz kalmadı, kökleri kurusun mu diyeceğiz? Nankör müyüz bu kadar? Bugünkü gerçekliğin farklı olduğunu kabul ediyorum. Ama bu önermeyi bu şekilde bırakırsanız bambaşka bir sonuç çıkar. Artık motorlu taşıtlar var, eşeğin atın devri sona erdi, gerek de kalmadı, icaplarına bakalım mıdır bulunan çözüm?


Çözüm ne?


Biz rahatsız oluyoruz veya korkuyoruz diye (bu gerekçeler kısmen haklı da olabilir), yeryüzünden hayvan soylarını ortadan kaldıramayız. Böyle bir hak insanoğluna verilmemiştir. Dolayısıyla bu tip önyargı içeren cümleleri kesinlikle kabul etmiyorum. Bunları yazan kişiler arkasından bir çözüm öne sürmelidir. Bu şekilde yarım bırakılamaz. Ha, şunu savunuyorsa; "itlaf ekipleri kuralım, hepsini ortadan kaldıralım, topunu yeryüzünden silelim" diye bir iddiası varsa onu da yazmalıdırlar. Cevaplar da ona göre verilebilir böylece. Görüşüm açık ve belli; hayvanları beslemek zorundayız. Günümüzün gerçekliğinde bu besleme yöntemi sokaklarda dolaşan hayvanlarla olmuyor denilebilir. Öyleyse bunlar için barınaklar oluşturulmalıdır, hem de düzgün şartlarda. Hatta bu barınaklar şehirlerin içinde birkaç tane olmalıdır, isteyen gidip sevebilmelidir. Bence şehir dışındaki barınaklara itilmeleri hatadır. Tam tersine daima insanlara yakın olmalıdırlar. Böylece göz önünde, iyi bakıldıklarından emin olunarak varlıklarını sürdürebilirler. İsteyenlerde hayvan sevgisine ulaşmakta zorlanmazlar bu şekilde. Üstelik, sadece köpek ve kedi de değil belki biraz zorlama olacak ama -kalemime kilit vuran yok ya- tavuk, koyun hatta eşek, at gibi hayvanlar bile şehirlerin içinde beslenebilir, dünyada bunun örnekleri vardır. Dolayısıyla "niye besliyorsunuz?" diye insanları suçlamak yerine "beslenmeleri lazımdır ama bu sokaklarda başıboş dolaşmalarına izin vererek olmaz" şeklinde bir önerme bence daha doğrudur.

12 Eylül 2023 2-3 dakika 79 denemesi var.
Beğenenler (5)
Yorumlar (1)
  • 7 ay önce

    Katılıyorum bu fikre Deniz Hocam. Merhamet dolu bir insan, hayvanları nasıl daha iyi koşullarda bakabilir, ilgilenilebilir yoluna gitmelidir. Onları tamamen yok sayıp bir kenara atamayız. Gayet güzel bir konuya değinmişsiniz hocam, tebrikler.