Stefan Zweig / Korku

Kitap Yorum; Korku

Stefan zweig bu eserinde de yine cinsellik, ihanet ve bunalımı işlemekte. Romanın kahramanı Irene'in eşini aldatmanın korkusuyla yüzleşmesinin hikayesi olan roman aslında korku ve ceza arasındaki ilişkiyi irdelemektedir.

Cezası çekilmeyen korku insanı sürekli rahatsız edecek vicdani bir yargıç olarak ele alınmaktadır. Irene, kocasının satır aralarında kendisine anlatmaya çalıştığı ihanetini açıklama cesareti gösteremediği için intiharı bir yol olarak görür.

Bu kitabı daha çok gençlerin okuduğunu düşünürsek aslında bu yaklaşımın hiç de pedegojik formasyon açısından hiç de olumlu bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum.

Ve ihaneti ufak bir suç olarak değerlendiren ifadesi de kabul edilir değildi.

"Ve... Ve niçin bu kadar ufak bir suç için bu kadar korkunç bir cezayla karşılaşmıştı!"

Bu yaklaşımın sonunda kocasını aldatan, zeki kadınlardan bahsederek kadının Irene' in ilk deneyiminde yakalanmasını talihsizlik olarak görmesi de kişinin kendisini masumlaştırmasının başka bir yolu olarak gösterilmektedir.

Yakalanmadan yapılan ihaneti zekanın ürünü olarak değerlendirilmesi aile hayatına düzenlenen bir suikasttır.

Korku ile cezayı karşılaştırmasından çıkartığı sonuç başarılı bir değerlendirme olarak görülebilir.

"Korku cezadan çok daha beterdir, çünkü ceza bellidir, ağır sa olsa hafif de, hiçbir zaman belirsizliğin dehşeti kadar, o sonsuz gerilimin ürkünçlüğü kadar kötü değildi."

Kocanın yaklaşımı ise bir karakter tahliline ihtiyaç duymaktadır. Her toplumun kendine ait bir kültürü ve anlayışı bulunmaktadır. İnsanlar bu gelenekten etkilenerek yaşar. Stefan'ın diğer kitaplarından da tanıdık gelen bir yakladimi6 burada da görmekteyiz. Kocasına ihanet eden kadın kocası tarafından sürekli affedebilmektedir. Yaptığı ihanetten rahatsızlık duyan kadın affeden ise erkektir.

Bu konu tabi ki tartışmaya açıktır. İhanet kabul edilebilir bir hata mıdır? Bunu erkeğin veya kadının yapması önemli değildir. Evliliğin birlikteliğini, güvenini, sadakati sarsan bur yaklaşım kabul edilebilir mi?

Evlilik sevgi, güven, sorumluluk ve sadakat üzerine bina edilen bir sosyal kurumdur. Bunların yıkıldığı bir evlilik enkaza dönmüş bir bina gibidir yaşanılmaz hale gelmiştir.

Kitap sürpriz bir olayla son buluyor. Kısa sürede okuduğum kitap beni yine şaşırtmadı. Cinsellik, yasak ilişki, intihar, karamsarlık ve anlayış...

Seyit Ahmet Uzun

16 Kasım 2022 2-3 dakika 59 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (1)
  • 16 ay önce

    Korku insanı bilinç dışına itilmiş utanç verici deneyimlerden, bastırılmış pişmanlıklardan özgürleştirebilecek güçte bir yapıt.