Toplum 3

Toplumsal bilinç kişi düzlemle az bilinir. Oysa kolektif tutum amaçlıdır. Kolektif bilinç, bileşimin bilincidir. Kolektif bilinç kişiden bağımsızdır. Kolektif bilinç kişiye kişi kapasitesi kadar bilme olup, kişinin ihtiyacı kadar yansır.

Kişi devir aldığı kolektif tutumlara duygusal bağla bağlıdır. Bu nedenle ilk kolektif tutumlar istisna olur cinstendi. Muhtemel ki ilk kolektif davranışlar açılıp kapanan salınımlar vermekle bir alışmaydı.

Olasılıkla sürüden gelen bir alışkanlıkla yaklaşımdı. Yalıtımlı totem sürece dönüşmeler içinde kişi birbirine kendilikten yaklaşan uzaklaşan salınımlar veriyordu. Sürü içinde savunma içgüdüsü kişileri birbirine yakın kılarken beslenme anı çatışmacı olabiliyordu.

Savunmanın sürü gücünü fark etmesi kadar beslenmenin ortaklaşa av yapma; ortaklaşa ot, kök meyve toplama gibi yaklaştıran davranışlarla; rekabet nedenle uzaklaşan tavırlar içinde olmak, sürecin anı belleğiydi.

Sıklıkla tekrarlanan anı ve davranışlar gün gelecek bilme; farkında olma, birleşen eğilimlere çok daha kolay kanalize olmanın yatkınlığını kişilere kazandırmış olacaktı. Alışma bir yanıyla çeken bir ilişkiyken diğer yanıyla da bilinçle bir anlama değildi.

Alışkanlık veren tutumlar içinde bilgiden çok duygusal davranışlı sosyal tutumlardı. Bilmenin kişi sel bilme, kişisel çaba kadar olan durumu atalet (eylemsizle oluş) yasası içinde en az enerji harcamasıyla bağıntılı olma ihtiyacı kadar kişiye yansır.

Kolektif bileşimi veren süredurumlar kritik değerli eş yönlü benzerliklerin bileşmesiydi. Toplumsal bileşimler eş görevdeş ilişkiler, benzerliler, üzerinde üreten niceleyişlerle farklı totem mesleği olan benzetilerin, totemi yapı denen yalıtım duvarını aşıp grupları bir arada bağıntı eden, örgütlenmesidir.

Üreten totem meslekleri üzerinde kolektif ilişkilerle örgütlenme toplumsal bileşimdi. Burada bilmenin fark etmenin, yakınsatması ve totemi anlayışa karşı dirençle dışa açılma kararı almanın öznel bilinç gücü çok büyüktü.

Toplumsal bileşim kolektif hareket gibi kritik değerler üzerinde yakınsatan davranışlarla oluşan bir hareketti. Ancak burada doğada sağlama yapmanın yerini doğada sağlama olanlardan bir yiyeceği bir grubun kendi bilme ve emek gücü işbirlikleri içinde üretiyor olmaları iki süreç arasında ayırt edici bir önemdi.

Toplumsal hareket, her biri farklı totem mesleklerinden ötürü; sosyal totemi harekete göre katlayıcı ve çok daha üstel durumlu belirsizle olan bir potansiyel durumdu. Kişisi böylesi katlayıcı üstel durumlar eşiğinde yetenekler havuzu olan bileşimleydi.

Toplum üreten grup kümeleri üzerinde bileşen, üretim ve paylaşım sürecinden sonra gruplar sosyal alanlı totemi anlayış içine çekilip, tüketimini, dinlenmesini yapan ve kısmen özel yaşamasını oluşmaya dağılan bağ sentezlerdir. Toplum olukla bileşen sentezler “sağlatan üreten” sentezlerdir.

19 Temmuz 2020 2-3 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar