Toplum 30

Toplumsal alanda her üç vardiyanın birinde 1,5 milyar kişi üretimdeyken üreten kişimiz üretim yaptığı 8 saat boyunca sosyal alan deneyimi yaşayamayacaktır.

9 – 1,5 = 7,5 milyar sosyal eylemli kişi; fiili çalışan 1, 5 milyar kişiye karşı her bir 8 saatlik süre boyunca boştadırlar. Sosyal alandadırlar. Bu nedenle sosyal alan 7,5x 10 üssü 9 sıfırlı kişi (7 500 000 000 milyar kişi) kuramsal olarak sosyal alan içinde tek tek üstel eylemlerin deneyimleri ile kesikli sürekli olacaklardır.

Oysa toplumsal alan her daim eylemli olan 4,5 milyon kişi ile 9x 10 üssü 9 üsteli (9 000 000 000) eylemli durumla olacaktır. Yani dokuz milyar kişiye göre, aynı veya tekrarlı üreten eylemle olacaklardır. Kuram olarak toplum; her saat ve 8 er saatlik her 3 vardiya toplamında 9 milyar kişiye göre üretim yapmak zorundadır.

Üretileni tüketirken toplum, fiili olarak 9 milyar kişiye göre inşa olur. Ama sosyal alanı tüketirken kuramsal olarak ve sanal olarak fiili biçimde 7,5 milyar kişi olur.

O halde üreten 24 saatlik toplumsal zaman 3 parçalı, kesikli sürekliliktir. Süreklilik kesikli parçalardan oluşmuştur. Sosyal zamana gelince sosyal zaman kişi eylemli zamandır. Kişiler küme olarak eğlenme, dinlenme, oyun vs. içinde olabileceği gibi tek başına da hayatın içinde olabilir. Bu nedenle sosyal hayat hep tekil eylemlidir.

Anlaşılma kolay olsun diye konu anlatırken süreci yalınlaştırıyorum. Kişilerimiz sosyal hayatın içinde bir an tekil yaşamla olsunlar. 9 milyar insanın 1,5 milyarı her 8 saatlik fiili olan mesai içinde iken; 7,5 milyar kişi 24 saat sosyal alan içindedir. Sosyal yaşar.

Her bir vardiya sosyal alan için hem eksileni, hem katılanıdır. Yani sosyal alan gün içinde 3 kez parça parça 1,5 x3 = 4,5 milyar eksilecek. Gün sonunda da 3 kez 1,5 x3 4,5 kişi de peyde pey; parça parça sosyal alana katılacaktır. Toplum ancak bir vardiya ile (1,5 milyar kişi ile) dolacak şekilde boşlukludur.

Sosyal alan 8 saatte bir, 8 saat boyunca topluma gidip çalışacak olan fiili kişilerde ötürü eksiltilme yolu ile sosyal alan 1,5 milyar kişi azalır. Sosyal alanda boşalan ile toplum sal alanın boşluğu dolar.

İlk inşa esnasında sosyal alan dolu iken, toplumsal alan kapasitesi kadar boştur. Sürece ilk başlarken ilk vardiya ile sosyal alan içinde toplumsal kapasite kadar yani 1,5 milyar kişi azaltır. Sosyal alan seyrelir.

İlk üreten inşa kendi çevrimini oluşamadığı bu ilk bir anda sosyal alan içinde boşalan kişilerin yerini dolduracak mesaisi bitmiş olan kişiler yoktur. Yani süreç ilk vardiyaya eksikli aksaklı başlar. Sosyal alanı; azaltarak, eksilterek başlar

2. Sekiz saatte ikinci bir 1,5 milyar kişi vardiya için topluma katılma mesaisine başlarken, 1. Vardiyadaki kişilerin mesaisi de biter. Mesaisi bitenlerin toplum içinde boşalttığı yeri 2. Vardiya için topluma gelenler doldururlar.

2. Mesai için topluma gidenler ile sosyal alan içinde boşalan yere de topluma gitmiş olup ta 1. Mesaiyi tamamlamış kişiler, yeniden sosyal alana gelir ve sosyal alanı doldurur. Yani ikinci vardiyaya gidenlerle sosyal alan boşalmamış gibi olur.

Sosyal alan içinde ilk vardiyaya gidenler sosyal alan içinde gerçek bir boşluk alan bırakırlar. Oysa ikinci vardiya üretmek için topluma giderken sosyal alan içinde bıraktığı boşluk alan sahte bir boşluk alan olmakla çok işlevseldir. İkincilerin boşalttığı yer hemen ilk vardiyaya katılanlar dolduracağı için kalıcı ve ikinci bir boşluk alan oluşmaz.

3. Aşamada üretmek için sosyal alan içine 3. Vardiya gider. Gidenle hemen bir sahte boşluk oluşursa da 2. Vardiyada dönenler bu sahte boşluğu doldurur. Şu halde sosyal alan toplumda çalışanlar kadar bir gerçek alan boşluğuna sahiptir.

Gerçek alan boşluğu, başlangıç koşullarının üssü durumlarla, belirlendiği boşluk alandır. Sürecin aksaklı eksikli oyuk alan hareketinden ötürü gerçek boşluk vardır.

Yani üreten bir toplumsal alan belirim verdikten sonra, sosyal alan her zaman 1,5 milyar kişilik boş bir oyuk alanıyla kendi çevrimine başlar. Sosyal alan üreten toplumsal alandan öncedir.

Bu nedenle toplumlar, sosyal alanın boşluklu tanecikli eylem alanıdırlar. Bu nedenle sosyal alan, toplumsal oyuk alanın içine ve birbirine boşalır. Üreten ilişki sosyal alanın öznesiyle toplumsal alanı doldurur. Toplum sal alan özel bağıntıyla çok büyük bir üssü eylemler değerine sahiptir.

Bu nedenle sosyal alan; eylem kapasitesi gereği doldurduğu toplumsal alanda kolektif yetenek ortaya kor. Hiçbir dönemdeki kolektif yetenek, toplumsal üssü durumun son sınırı değildir. Yine bu nedenle sosyal alandan, toplumsal alana gidilerek toplumsal alanın boşluklu yapısı, üreten eylem çevrimleriyle doldurulur.

Üreten ilk eylemli yasa gereği; ilk başlangıç eylemiyle toplum, sosyal alanın boşluklu tanecikli eylem alanıdır. Üreten süreçlerin eksikli, aksaklı başlaması başlangıç koşullarının belirlediği durumla bir boşluklu tanecikli yapıdır. Bu var oluşun yasasıdır. Her var oluş mutlaka eksiğini veren, eksini tamamlatan şarj deşarj oyuk alanlarıyla vardır.

Bu nedenle siz üreten bir ilişki ortaya koymadıkça, totemi sosyal alana göre; sosyal alan eksikli aksaklı başlayacak eylemseli ligi veren bir toplumsal yapı alan beliremez. Sosyal alan öznesi birinci vardiyaya gider. İlk vardiya ile sosyal alanda bir azalma bir eksilme oluşur.

21 Ağustos 2020 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar