Toplum 6

Hatta bir litrelik kabı tekrar yarım litrelik kaplara boşaltırsak iki yarım litre sıvı almamız gerekirken biz iki yarım litre sıvı alamayız. Yarım litrenin biri yarım litre olarak dolarken diğeri yaklaşık fikir olsun diye dörtte iki oranında dolacaktır.

Çözümleme: Diğer çeyrek litrelik hacmi verecek olan sıvıya ne olmuştu? Çok az buharlaşmıştı ama bu bizim ölçü algımız içine girmez. O halde çeyrek litre sıvıya ne olmuştu? İspirtonun boşluklu tanecikli yapısı suyun boşluklu ve tanecikli yapısından daha küçüktü.

İspirto suyun boşluklu tanecikli yapısı içini doldurmuştu. Yani su içindeki boşluklu tanecikli hacim alan biraz sıkıştırılarak ispirto tarafından doldurulmuştu. Kayıp olan ispirto hacim, suyun boşluklu tanecikli hacim alan yapısı içindeydi. Yani ispirto hokus pokus yapmakla, ispirtonun çeyrek litresi yok olmuştu.

Aynı şeyi pekiştirmek için biraz daha görsel olan şu örnekle tamamlamak isterim. Cam bir kavanoza başka çakılları almayacak şekilde çakıl doldurun. Cam kavanoz da çakıllar arasındaki boşluklu hacmi ya da oylumu görürsünüz. Yani kavanoz dolmuş gibiyse de su dolu bardak gibi daha boştur.

Çakıl dolu kavanoza birkaç bardak kum ekleyebilirsiniz. Yani çakıla göre dolu olan kavanoz kum için dolu değildir. Hala doldurulacak bir kısım yer vardır. Kavanoz şimdi tıka basa dolmuş gibidir. Hâlbuki bu dolu kavanoza birkaç bardak su ekleyebilirsiniz. Kavanoz iyice dolmuş iyice ağırlaşmıştır.

Lakin siz kavanoza birkaç bardak ispirto ekleyip kavanozun hala boş olduğunu gösterip doldurmaya devam edebilirsiniz…

Su bir enerjiydi. İspirto da bir enerji biçimiydi. Çakıl kum da daha yoğun (masif-koyu) bir enerji biçimiydi. Demek ki enerjiler birbiri içine geçişken olabiliyorlardı.

Enerji birbiri içine geçişen birbiri içine ve birbiri üzerine depo edilebilen, birbiri içine geçişmekle birbirine eklenen birbirine sürtünen bir girişmedir.

Depo edilen, birbiri içine geçişen enerjiler, birbirinin yeni üstel durumlu enerji biçimiydiler de. İşte bu geçişme bu girişme nedenle bir enerji, diğeri içinde tuzaklanmakla tutulan, depo edilen, yararlanılan bir çekim olmanın enerji tipiydi.

İşte iş bölüşümünü veren beslenme, savunma gibi farklı enerji tipleri kolektif yapılarda ve giderek toplumsal yapılardaki türlü üreten ilişkilerle birbiri içine geçişen enerjilerdi. Birbirinin boşluklu tanecikli yapılarını dolduran iç içe geçişmelerdi.

Bu geçişmelerin her biri kolektif alan yönü nedenle her biri bir kritik değerler karşılanmasına temsilen iş ve meslekler uğraşılı sağlatandılar. Bu kritik değerli sağlasan olucu bağ hareketli toplum molekülleri birbirinin içine geçişen, girişen kolektif çekim kuvveti olabiliyordular.

Başlangıç doğası içindeki tekil kişi kendi beslenmesini kendi savunmasını kendi yapmakla kişi günün belli bölümlerini bunlara ayırır. Bu bölümler gün içi bir arada iç içe bitişik zamanlardır.

Kişimizin gün içi zamanı kaygılar bileşimli zamandı. Kaygılar bileşimli zaman beslenme cinsellik, uyku, savunma, barınma, dinlenme gibi iç içe geçebilen birbirine göre ön alabilen parçalı boşluklu sınırlı sonlu tanecikli parça yapı zamanlara ayrılabiliyordu.

Gün boyunca kişisi kritik değerleri içinde olan kişimizin avcı toplayıcı durumla olan boşluklu tanecikli yapı enerji zamanı içine yine boşluklu tanecikli ve savunma yapı zamanı gibi türlü enerji çeşitleri sıkıştırabiliyordu.

Kişilerin iç içe zamanı, kolektif tutumlu bir alan içinde kolektif alanlı boşluklu tanecikli yapı zaman içinde kişiye göre dıştaki kolektif alana göre, kolektifi bir içten zaman içinde birbiri ile iç çe geçen; kişiye göre dıştan paylaşımlı alan zamanın boşluklu tanecikli girişmesinin moleküler yapısını ortaya koyuyordu. Kişiye göre bir kritik değerin içi diğer bir kritik zamanla (diğer kaygılarla) dolmuştu

Kolektif zaman içinde bir kısım kişiler ortaklaşan hisseli bir kolektif durum içinde olunca, diğer bir kısım kişiler salt besin bulma eylemi içinde oluyordu. Kişi içindeki kritik değerli kaygıları yerini kolektif zamanlı güven ve güvence (garanti) almıştı.

Yani kolektif birim zaman nedenle kişimizdeki diğer kritik değerli iç içe geçmiş zamanlar kişinin gün boyu eylemli zaman içinde çıkıp kişimiz salt gün boyu besin bulma eylemli zaman içinde olabiliyordu.

Kişinin besin bulma eylemlisi olduğu zamanı içinde boşalan savunma, barınma, yavru bakımı gibi kritik değerler boşalmasının yerini şimdi soyut değerli boşluk doldurmalı kritik değerler almıştı. Savunma yapan diğerleri de besin bulma yerine gün boyu; gözcü, bekçi, savaşçı durumla olabiliyorlardı.

22 Temmuz 2020 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar