Toplum 8

Hayat bu tür simetri kırılmasını hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem ilişkilerini değişen dönüşen benzer tekrarlarıyla makro düzlemin üstel durumlusu yapıyordu?

Kuantum öncesi tekil durumlu simetri kırılmakla, kuvvetler ayrışmıştı. Kuvvetler ayrışmalı kuantum süreç; Planck zamanlı, Planck mesafede, Planck elektron volt enerjinin girişmeleri içinde soyut ölçülebilen üstel durumların belirsiziyleydi. Yani kuantum dünya büyülüydü.

Kuantum eylemli üstel durumlar belirsizi içinde türlü kuantum olaylar vardı. Bunlar kuarklar ve anti kuark olaylarıydı. Kuantum düzlem yok olan, yeniden beliren, eşleşme fazlası olan durum süreçlerdi.

Elektron gibi kuantum parça-dalgacık durumlar aynı etki alanlı orbital bir düzlem içinde olamıyorlardı. Buna Pauli dışlaması diyorduk. Fazlalık olan parçacık dalgalı enerjin kuantların bileşimleri baryon dediğimiz yapıyı oluşur.

Baryonlar çekirdek denen merkezi eksen çevrimi ile çevresinde elektron bulutu donanımlı bir yapıydı. Elektron belirsiz durumlar eylemlisiydi. Genelde bir atomdaki çekirdek içinde +yüklü proton ile – yüklü elektronun bire bir eşleşen nötr yük denkliği vardır.

Veya bir atomik yapı kendi nötr durumunun alt ve üst değerleri içinde olması durumunda atom yeniden nötr duruma gelmek ister. Bir atom yükler bağlamında nötr durumla olabilir. Bir de atomun kararsızlığı vardır. Atomun kararsızlığı elektron fermiyon düzlemiyle ilişkilidir.

Bir hidrojen atomu bir proton ve bir elektron eşleşmesi nedenle nötrdür. Ancak bir hidrojen atomu fermiyon düzenli elktro valans hareketi nedenle hep kararsızdır. Yani hidrojen atomu gibi birçok atomla nötrdür ama kararsız da bir yapıları vardır.

Hidrojen atomu kararsız durumu nedenle ya bir elektron verir, ya bir elektron alır. Bir atom elektron verirse de nötrlüğü bozulur. Elektron alsa da nötrlüğü bozulur. Hidrojen atomunun elektron alması durumunda hidrojen atomu -1 değerli katyon denen iyin durumundadır.

Yok eğer hidrojen atomu kararsızlığı nedenle bir elektron verirse, bu kez bu hidrojen atomu nötr durum içinde olmamakla + 1 değerli proton (çekirdek) hareketli veren anyon iyonudur.

İşte atomların elektron yapılarını paylaşımlı kılan, atomları moleküler birleşik kılan durum süreçler budur. Bu özellik kapsamında bazen çekirdekler arasında elektron alış verişi yapmadan da aynı elektronu iki atom birlikte kullanmakla (kovalent bağ yapmakla o atom çekirdeği kararlı yapı haline geçer.

Çekirdekleri moleküler düzenli, moleküler devimi hale getiren olay süreç atom yapılarındaki elektron alış verişi yapan ya da aynı elektronu paylaşan çekirdekteki bu kararsız yapılardır.

Kısacası atom yapıların kendisi, kuantum süreci; makro kozmosa dönüşen yapılardı. Atom yapılar genelde yıldız kalbindeki çekirdek-çekirdek birleşmeleriyle diğer atom dünyasını oluşurlar.

Atomlar da iyon hareketi nedenle moleküler dünyayı oluşuyordu. Moleküler dünya üzerinde gelişen moleküler dünyanın bir ucu organizmaydı. Hayattı, sosyo toplum içinde üreten hayat, kolektif birim zamanlı toplum devinmesiyle kolektif özne nesnel bir bilinç zekâ durum olması ile kolektif akıldı. Kolektif ruhtu.

Moleküler girişmeli diyagram yeni bir düzen yeni bir düzlem ilişkileri üstelisi durumdu. Kuantum durum gibi değildi ama kuantum düzlemle elde edilemeyecek olanaklara birçok üssü durum çarpanları olabiliyordu.

Toplum; hücre, organizma düzenli üstel durumlu hayattan sonra, makro düzenli bu tür üssü çarpanı veren durumların geldiği farklı bir aşama durumdu. Üssü durumlar atom ve moleküler düzenli üssü durumları mikro dünyadan makro dünyayı başlatan hücre ve hücreler koloniye yapıları ile türümüz üzerinde totemi sosyal alan ile kolektifi sosyo toplumsa bilinci ortaya koyan düzlemdi.

Yani tür sanal (imaj-imge) bir kuantum üstelisi durumlar benzerli taklit olma belirsizliğini veren yeni bir organizma bilinç, makro düzlemli atom ve molekülerden oluşan diyagramla yeni bir sosyo toplumsa diyagramla yeni bir farklı üstel durumlu kolektif bilinçti.

Burada sadece üstel durumla belirsizle olma ortaklığı vardı. Değilse ikisi arasında ne mekân, ne zaman ne de saf enerjiden üsteli durumlar olmakla benzerlikleri, yoktu. Kolektif yapı, kolektif akıl, kolektif özgecilikler, toplumsal sürecin üsteli devimle belirsiz olmasını veren çarpan durumlardı.

Kolektif yapı Kişi-kişi bağ ilişkisiydi. Ya da kişi-kişiler eşleşme denkliği olan yansız (nötr) durum kişideki farklı yetenek, farklı niceli durumla, farklı kapasite ve sağlamalar olmakla bu farklı sağlamalar kişisi nötr durum olan kişi-kişi bağ ilişkisini; kişi –kişiler ilişkisini kararsız hale getiriyordu.

Bir totem mesleği olan buğday ile diğer bir totem mesleği ürün bire bir eşlenme değiştirme olmakla nötrdü. Yine üretim hareketi içinde eşleşen buğday ile kundura nesnelerinin farklı farklı olan kullanım ve tüketim değerleri olmakla nesnelerin değiştirme değeri o yapıyı kararsız yapı haline getirmekle; kararsız süreç yapıyı yeni bir birleşme paylaşma eğilimli hale getiriyordu. 

24 Temmuz 2020 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar