Türkiye'de Kadın

Türkiyede kadınlar yıllaca hem erkekler hemde kendi hemcinsi olan kadınlar tarafından ezilip buyruk altına alındı .
Kadın kendisi olamadı çevresindeki insanlar tarafından yönetildi .
Evde eşi ;kayınvaldesi ,görümcesi baskın elti konu komsu kadınları hatta komşunun küçük sümüklü erkek çocuğunun evdeki pantolonunu ilikleyemeyen salya sümük ortada gezen aklı hayra şerre ermeyen erkek kaynının sözleri emir sayıldı .
Kadının bu kişilerin sözünün üzerine söz söylemesi yasaklandı .
Bu kişilerden daha akıllı olan kadın onların yanında konuşup hakkını savunduğu zaman dövülerek baba evine gönderilerek orada abisi babası konu komşu tarafından sindirlip bir köşeye kıstırılarak kendinden yaşlı veya sevmediği bir adamla tekrar evlendirilerek susturuldu .
Kız evlada mal verilmedi kocaya gideceği gerekçesiyle evlattan sayılmadı babadan erkek kardeşten kendi hakkı olan malını alan kadın yıllarca baba evine adım attırılmayarak kendi ailesi tarafından silinerek baskıyla erkek kardeşine kendi hakkınadüşen mal bağışlamaya zorlandı hakkını alan kadın veya ömür boyu aileden mahrum edilmeye mahkum edildi .
Aslında bir işte çalışışıp kendi ayaklarının uzerinde durabilecek kadını mirası ve çalışma hakları elinden alınarak ömür boyu kocaya ve kendi ailesine muhtac edilerek onun emrinde yaşamaya mahkum edildi. Okutulmadı çünkü okursa gözü açılır söz tutmaz lafımızdan çıkar gerekçesiyle cahil bırakıldı .Gelecekteki neslin devamını sağlayacak olan genç kızlar geleceğin anneleri küçük yaşta kocaya verildi .Genç kızın tek amacı kocaya, kaynanaya hizmet edip çeyiz dizip çocuk bakmak oldu .Oysa enç kızın ilerde anne olacak bir yuva kurup çocuklarını eğitecek onlara doğruyu yanlışı öğretecekti .Kadına değerlerine sahip çıkan ,kişiliğine ailesine saygı duyan onu aşağılamadan hor görmeden insan yerine koyan insan yerine koyan bir eş seçip kuracağı yuvada herkese hizmet eden boyun eğen bir hizmetçi değil saygı duyan duyulan bir birey olmalıydı .Yanlış üzerine yanlışlar yapılarak adetten gelenek görönekten bilindi oysa adet diye bildikleri islam öncesi cahiliye dönemi arapların ve müslüman olmadan önceki türklerin şamanizimden kalma adetleri .Maddi imkanı olmayan kadın kendine ve çocuklarına ekmek yedirmesi için herşeye boyun eğdi baba evine dönse anneden sayılmayarak çocuğu baba tarafından elinden alındı komşu ve akrabalar kayınvalde herkesin söz hakkı oldu çocuk üzerinde bir tek kadının söz kakkı olmadı anne yerine konmadı sen ne bilirsin senin aklın ermez gibi sözlerle susturuldu .Kadın eksik etek ;senin saçın uzun aklı kısa ,elinin hamuru ile erkek işine karışma gibi cümlelerle susturuldu .
Kadının aklını ispatlamasına hiç bizaman müsade edilmedi .Pantolonunu ilikleyemeyen elini yıkamadan aciz kocanın veya erkek çocuğu ondan akıllı sayılırken kadının sözü geçersiz onlarınki geçerli sayıldı.
Yarım yanlış bilinen islamiyet bilgileri gerçek saptırılarak islamda kadını koruma mahremiyet abartılarak kadın eve adeta hapsedilip yarı açık cezaevi mahkumu olarak yaşamaya mahkum edildi .Caresiz kalan kadın boyun eğdi kendi olmaktan çıkıp kişiliksiz karaktersiz insanların verdiği kararlarla yaşamaya mahkum edildi .
Bu gün Türkiye'de kadının konumu pek az bi farkla değişmiş gibi görünsede hala büyük yanlışlar yapılarak adet töre el alem ne der gibi bahanelerle toplum baskısıyla kadın insan yerine konmayıp ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor .

Çalışan kadın bir nevi maddi gücü eline almış olsada tam olarak özgür değil. Kadın işte sokakta rahat yürüyemiyor her an onu izleyen üzerindeki bakışlarla rahatsız ediliyor .
Sokakta ,münübüste taciz ediliyor .Genç kızlar aileleri tarafından ben yaşamadım o yaşasın ben görmedim o görsün gibi ipinden kurtulmuş bir hayvan gibi ortaya salınarak aşırı serbest yarı çıplak adeta erkeklere vucudunu sergileyen erkeklerin ilgisini çekmek amacı ile yaradılmış bir ırk gibi vucudunu sergileyip dısardan bakan erkeğeğin onu bel göğus kalça gibi görmesine neden oluyor .Oysa kadın kız değerli vucudunu sergileyen kadını erkek alınıp satılan bir mal gibi görüyor .Ucuza kapattığı kadının kişiliğini önemsemiyor saygı duymuyor sözlerine değer vermiyor
Konuştuğu zaman dinlemeyip tamam yaparız sonra gibi sözlerle geçiştiriyor.
Kadının yalnızca bedenine sahip olarak karakteri geri planda kalıyor .
olduğu gibi sevilemeyen kadın ilgi çekmek için her yola başvuruyor.
Kişiliğine ,ailene saygı duymuyor değer vermiyorsa o insanla beraber olmanın anlamı ne ?
Evinle değil kendinle övün
Misafir geldiği zaman perdelerini değil hanfendiliğini göster
Çocuklarına hizmetçi değil anne ol
Kocanın yanında pasaklı değil bakımlı ol
Koltuklarını değil karakterini göster .
Ziynet eşyalarına değil kendine değer ver
Kocanın yanında iki büklüm olma yanında ol
Arkasında değil yanında yürü
Onu yukarda kendini aşağıda görme
Kocanla aynı seviyede ol ne aşağı ne yukarı
Kendini eksik görme birbirinizin tamamlayıcısı ol
Evin ,eşyan takın kocan çocukların senden daha değerli değil
herşeyi kendinden değerli görme
Anladın mı Kadın. !

18 Nisan 2017 4-5 dakika 46 denemesi var.
Yorumlar