Türküler Üzerine

'Daha kavuşamadan Mevlam ayrılık yazmış, keşke sevmez olaydım, bir yar sevdim el aldı" gibi daha nice sözler var türkülerimizin güzelliğini, türkülerimizin yüceliğini anlatan.

Ne yazık ki bu devirde ne değeri biliniyor türkülerimizin, ne de içinde yatan en derin duyguları anlamaya çalışan insanlar var.

Eski sevdaları, eski kutsal aşkları şimdi gıpta ile aramamızın nedenidir türkülerin varlığı. En büyük saflığıyla, en sade temizliğiyle yar'a tutunmayı anlatanlardır türküler. Geçmişimizi anlamaya öyle bir yeter ki, bugünlerde hiç yaşayamadığımız, gelecekte de asla yaşayamayacağımız duygulara boğar bizi.

Değeri halen bilinmese de ben türkü geçmişimizi katiyen rafa kaldırıp atamam. Koşuşturmalarla geçip giden şu ömrün ortasına öyle bir yerleştiririm ki türkülerimizin sözlerini, bana yoldaş olur, belki de yaşam ışığım.

Her sözünde farklı anlamlar yüklü çünkü; her birinde ayrı ayrı sevda, ayrı ayrı ayrılık acısı yerleşmiş. Nasıl göz ardı edebiliriz ki şu sözleri;

Çağırırsan gelde bir görem diye
Bağrıma basıpta bir saram diye
Dikiş kabul etmiyor yaram diye
Bırak bari sensizlik bana kalsın

Ne mutlu bize ki, yaşanmış o güzel aşklarımızı en yüksek derinliğiyle anlatan, sevdaların yazgılarını bize ulaştıran, o en yüce aşkların acılarını kanıtlayan, belki de çoğu kez bizi şimdiki aşk görüntülerinden uzaklaştıran türkülere sahibiz. Kimileri kabul buyurup dinlemeye lütfetmese de geçmişimizin yaşanmışlıklarını anlatan en gerçekçi anıtlardır türküler.

Mendilinde kimin ismi oyalı
Bilemedim senin aslın nereli
Söyle güzel ben de olam oralı
O kömür gözlerin del'etti beni

Oldukça içten, oldukça yürekten bu sözleri duymamazlıktan gelmek, onlar yokmuş gibi davranmak sadece birer boş inançtan ibarettir.

Günümüzde türkülerimizi bastırmaya çalışan onlarca müziğe rağmen, türküye hayır, diyemeyen o hazin topluluğa sesleniyorum; ben de bize kalmış o yüce varlıklara asla göz yumamam. Hayatta türküler başucu danışmanlarımız, belki de kimse umursamasa da her şeye rağmen geçmişimizin başkahramanlarıdır..

Bunu kimse aldırış etmemezlik yapmamalı ve sonuna kadar en derin haliyle ruhlarımızda türkülerimizi yaşatmalı.

14 Haziran 2011 2-3 dakika 88 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 13 yıl önce

    kardeşim benim hergün biraz daha yazmak, ve hergün dahada farklı olmak, işte budur, yazmak yakışıyor sana, devam devam devam....

    tebriklerimle 👍👍👍

  • 13 yıl önce

    çok güzel sürekleyici bir deneme başarılarının devamını dilerim