Yangınlar
Kış aylarında gündemimizi sel baskınları ve kanalizasyon aksaklıkları, yaz aylarında ise orman yangınları oluşturuyor. Ne gariptir ki, bu döngü yıllardır değişmiyor. Uzmanların yıllardır önerdiği şekilde bağımsız bir Afet Bakanlığı kurulması ve ciddi bir bütçe ayrılması gerektiği sık sık dillendiriliyor; fakat nedense her seferinde bu seslere kulak tıkanıyor.
Bu tabirleri kullanmak istesem de, malum yandaş gazeteci — ismi lazım değil — bir dönem çıkıp, "Açın camları, açın pencereleri, doğalgaz bedava, bedava..." diye nutuk atan şahıs, şimdi sosyal medya hesabından orman yangınları üzerine ateş püskürüyor. Efendim, yangınların dört ana sebebi varmış:
*Sigara izmariti
*Piknik ateşi
*İçki şişeleri (Ne hikmetse şişe deyince akıllarına hemen içki şişesi geliyor. Oysa cam şişeler hayatın her alanında var.)
*Havai fişekler
Ardından da bunlara ne kadar para cezası kesilmesi gerektiğini ballandıra ballandıra sıralıyor.
Dikkat ederseniz, önceki yıllarda orman yangınlarının nedenleri arasında "terör" de yer alırdı. Ne hikmetse son dönemlerde bundan bahseden yok. Söyledikleri kısmen doğru, evet… Ama asla "mutlak doğru" değil.
Bazı illerimizde hava sıcaklıkları 50 dereceyi buluyor. Öyleyse mantıken bu illerde cam ve şişe tüketimini yasaklamak mı lazım? Üstelik yangınların çoğunluğu rüzgarlı havalarda çıkıyor bu da bahsedilen tezin eksikliğini ve yanlışlığını gözler önüne seriyor. Diyelim ki bu saydıkları doğru; bu nedenlerle çıkan yangınlar küçük çaplı olur, birkaç saatlik müdahaleyle söndürülür. Böylesine günlerce, haftalarca süren yangınlar çıkmaz. Üstelik bazı yangınlarda ormanı yakan kişinin videosu bile ortaya çıkıyor!
Ne yapılmalı?
Ormanlarımızın güvenliği artırılmalı hem güvenlik kameralarıyla hem de orman muhafaza ekipleri ve güvenlik güçlerimizle anlık denetim sağlanmalı. Yangın ilk dumanını verir vermez müdahale edilirse büyümesi engellenebilir. Bekçi kardeşlerimiz de, tıpkı gece devriyeleri gibi, orman alanlarında nöbet tutabilir.
Ayrıca uçak ve helikopterlerin büyük çaplı yangınlar için hazır bulundurulması şart. En önemlisi de; ormanı yakan ve yaktıranlara en ağır cezaların uygulanması gerekir. Bu iş, hafif para cezalarıyla veya göstermelik tutuklamalarla geçiştirilemez.
Orman yangınları bir gün söner, yerine fidan dikilir, yıllar içinde yeşerir ama yüreklere düşürdüğünüz yangınlar asla sönmeyecek..