Yanılsama / Düş Kararmaları‏

Mevsimler dursun isterdim, bu kadar hızlı geçmesin zaman..Bulutlar karartmasın gökyüzünü yerli yersiz..Güneş esirgemesin ışığını..Şu her gün görmeye alışık olduğumuz renk gri olmasın, mavi dolansın boynumuza...Ama gel gör ki; söz dinlemiyor, hüzün mevsimi eserken gün batımlarında, yüreğimi deliyor eteği sökük bulutlar..Her akşam yağıyorum kendime, denizler taşıyor enginliğinden aşkın..Yanıma sokuluyor usulca akşam, ıslak ve hüzünlü..Kan tutuyor ellerim üşürken bir yanım, kan tutuyor akşamları, terliyor avuçlarım..

Yalnızlık ne menem bir şeymiş kimse tarif edemedi..Kahrolası yalnızlık desem bu tarif yetmez bilirim anlatmaya sensizliği..Yere düşerken yaslı hüzzam şarkıların yaprakları..Sürükleniverirsin düşen her yaprakla gönlümde..Fırtınalar eser işte o an yüreğimde..Fırtınada kalır kurumuş dilim, ıslaklığına inat akşamların, hüzün bürür gecemi..Yas tutar seni anmaktan yorgun dilim..Hüzünler su gibi akar dudaklarımdan yüreğime..Islak bir yalnızlığa dönüşür sensiz iklimler..Her mevsimde yağmur düşer b/ahtıma..Hiç söylenmemiş sözlere gebe kalır ruhum..Yılışık eser mevsimler, sensizlik olur karanlığın adı...

Bir yutkuntu olursun o an bende, özgürlüğüme el konulur sanki gizli bir el tarafından..Gizlice boğulup gidecekmişim gibi az sonra, savrulur ruhum derin çıkmazlarda..Denizleri seyrederim senin olmadığın yerlerde..Kalbime vuran her dalgada, köpük olup akarsın içime..Her gelişin bir gidişe döner, koparken sen yüreğimden..Kopuşlara alışık değilim oysa, çaresizliğe beşik olmadım hiç bu kadar, seni sevmeden önce..

Nice baharlara umutlar büyütmüştüm oysa senden önce..Güneşli mevsimlereydi seni tanımadan önce yaptığım tüm göçlerim..Seninle gelen gri zamanları bile güneş bildim sonra..Seni sevmeyi "aşk"..Nisanlar geç geldi bazen, kışlar uzadı yüreğimde ben ayırdına varamadan..Soğuk nisanlar kaydı ellerimden, dürtülere çöreklenirken yüreğim aniden..Zordu hayatın gam yükünü omuzlamak, yine de bırakmadı beni bir çift nazlı göz..İçimden gelen ses hep sen!..dedi..Şarkılar seni söyledi..Soğukluğuna aldırmadan mevsimlerin, içime çektim sana dair ne varsa..

"Belki heybemin içi hep biraz boş kaldı..Sere serpe yığıldı önüme karanlıklar..Acılar karşıladı yüreğimi en çok, kahırlar önümde diz çökerken..Sığ bir noktaya odaklanırken sensizliğim, dağıldım her defasında..Yine de vazgeçmedim senden, ömrümün son durağında"..

...

Bilinmez!..Kaç hazanı değiştim bahara, hazanlara vuruldum yokluğunda..Bir temmuz ayında erdiğim bahara, hazanlar değdi senden sonra, kıştan k/alma günler gecikmedi..Kar gördüm, boranlara yürüdüm..Kundaklanmış sabahların yerini aldı gecikmişlik, tertemiz beyaz çarşaflara düştü tüm yaşanmışlıklar..Kırık bir çerçeveyle döküldü yere, eskimiş birikintiler..Bulandım kaç kere, uyandım senli düşlerle her defasında daldığım yerden..Ömrümün son durağında, sana sevdanın adı oldu tüm mazim..Bunca hazandan sonra şimdi, bekle!..

Sana el değmemiş baharlar getireceğim!..

...

Umutlara rağmen, çoğalan bir hüzündür ayrılık..Dil sürçmesi bırakır sadece, giderken ardında..Söylenmemiş sözler hep kalır rafta..İsyan basar, bir yanı ayaklanır dizi dizi umutların..Tuzla buz olurken zaman, dağılır içimde sana büyüttüğüm düşlerim..Dağları alır gizli bir korku, dağılır etrafta ne varsa..Bastırırım, içimi delen keskin yanlarımı..Hep ruhumda dolaşır bıçak sırtı gizlilikler..Kaybolur sırlar gecenin içinde..

Karanlık anlatamaz içindekini, gündüze ermeden..Hem ne bilsin hep mutluluk arayanlar, geceye yayılan sırları?..Sevgili için bir ömür, içindeki kalabalığı feda etmeyi..Sevmeyen bilebilir mi aşk için ağlamayı?..Yalnızlık içinde aşkı satın almayı?..

An gelir ağlarım, dağılır yaşlar..

...

Yine de yürümeye çalışırım yokluğunda, her günün üstüne üstüne..Asmamak için yüzümü, gülücükler kondururum kıyısına dudaklarımın..Gün batımıyla s/attığımız göğü, her sabah yeniden severim dolarken gökyüzüne ruhum..Gökyüzünün arınışını izlerim karanlıktan, doğrulurum her sabah yeniden..Kalkışım olur "aşk"..Seni severken, devrildiğim yerden..Her akşam, senli yarınlara daha bir umutla sarılırım, göğe asılmış yıldızları izlerken..Anlar en sonunda, gözlerini kırpmaya başlar kör olası yıldızlar..Kızgınlığıma rağmen, sarılıp yarınlara, bir dilek tutarım ikimiz için derinden..Bir umut doğar, umutsuzluğa rağmen içimde..Yorgun ve alabildiğine ıssız..Tutarım geceyi, umut bekler ellerimde..

Dönüşler büyür gözlerimde..

...


Filizlenen diri umutları, şimdilik başka baharlara bırakıyorum..Görmeyi istediğim gökkuşağı için, dört elle sarılmak gerek hayata..Yağmurlarla büyür düşler, güneş yağmurlarını bekler..Gözyaşlarımı toplarım ben de..Büyür umutlar..

"İlkin güneş isteyen filizler gibi büker boynunu yüreğim..Büyük kalabalıklara rağmen, bir başınalığı örter üstüne..Yerli yersiz dolar gözlerim..Yine de vermem yaşlarımı kimseye..Bilirsin, çok sürmez işte hüznün yaşları da, doğar güneş nasıl olsa, bir delik bulup senli sabahlarıma"..

...

Elimi alnıma götürüyorum, uzaklar vuruyor şakaklarıma..Seni yanımda arıyorum her yanda sensiz kalabalıklar..Adın düşüyor sensizliğime, iki damla yaş süzülüyor içimi saran alevinden..Süzülüyorsun aynı anda yanaklarımdan..Güleç yüzün düşüyor güven veren ufuk çizgisine hayatın..Gülüşünle boğulup gidiyor, dudaklarıma değen en acı sözler..

Haykırışlarımı bırakıyorum köpüklere bulanmış suyun üstüne..Kayıyor haykırışlarım, sularda yıkanırken senli çığlıklar..Köpük tutar kirli anları, ayıklar zaman kirli- temiz ne varsa..Bumerang gibi bana dönüyor hep, hiç söylenmemiş sözlerim..Gelip vuruyor yüreğimin en kızılca yerine..Kıyametim oluyorsun, ağlatıyorsun boyuna, geceden kalma oklar saplanıyor o an bağrıma..Yıldızlar aldırmıyor çaresizliğime..Tüm karşı duruşlarım alt üst oluyor, kalıyorum sancılarda, bir başına..Elini tutamadığım hayalinin, öpüp koklanmamış nefesi tıkıyor yüreğimi..İçime çekemediğim güzel anların, duyurulmamış seslerin katlanılmazlığı büyüyor sanki yüreğimde bir çığ gibi..

Beklenen gelse de diyorum, kaç yazar artık!..Kararıyor düşlerim umuda sen kala, sensizlik düşerken payıma..Gözlerinde topladığım aşkı, yine gözlerinde dağıtıyorum mevsimsiz bir bağbozumunda..Mevsimler yalan söylüyor, düşler yanıltırken gerçeklerimi..Ayıramaz oluyorum düşle gerçeği..Hem kaç yazar artık!..

Dağıttım güneşe sen kala gözlerinde aşkı..Söylenmemiş sözlerin iç çekintilerinde geceleri..Dağıttım işte, gelirsin diye beklerken, sana dair her şeyi..

Aşk'ın sus payı oldu düş yanılsamaları, ağlarken gözlerimde sen!..Rüzgar dağıttı şiddetiyle tüm gizemini aşkın..İçimdeki senden bile gizledim aşkı..Rüzgar dağıttı sonunda söylenmemiş sözler gibi yüreğimi de, dağıldım son bir kez düş kokan gözlerinde..

kaç yazar ki artık !

gözlerinin bağbozumunda pupa yelken
susakalır - nasıl olsa- aşk !
...

Ayhan Helvacıoğlu'nun "Yanılsama / Düş Kararmaları‏ " isimli şiirine..

29 Ekim 2011 7-8 dakika 243 denemesi var.
Beğenenler (7)
Yorumlar (2)
  • 12 yıl önce

    Sevgili Şulecan ,

    Teşekkür ederim , gönlüne ve emeğine sağlık . 👍👍

    Kolay değil aynı kurguyu yakalayabilmek böyle bir çalışma için . Bana söyleselerdi bu denli güzel yazamazdım inan . Yer yer şiirle koşut düşünceleri yakalaman büyük başarı .

    Kutluyorum seni yürekten . ud83eudd20

    Sağlık , mutluluk ve de hep ama hep sevgiyle kal sen olur mu ? 🙂

  • Sevgili Ayhan öğretmenim! 🙂

    Beni teşvik eden siz değerli büyüklerim olmasa bu kadar güzellik olmazdı kanımca..Yazının güzelliği, sizlerin kalplerinizin ve ince takibinizin güzelliği..

    Çok teşekkür ediyorum ben de..👧