Yel İpliği

Şarkışla'ya bağlı Kömürkaya (eski adı Lisanlı / Nisanlı / İhsanlı) köyünden elde ettiğim bilgiye göre; geçmişte yıllar boyunca çobanlık yapan sessiz, kendi halinde birisi olan Hasan K. adlı bir kişi tam 40 sene boyunca köyün koyunlarını otlatmış ve aynı zamanda ağrı ve sızılara karşı "Yel İpliği" bağlamış.

Yaptığım araştırmaya göre ülkemizde başka yörelerde de rastlanan uygulama kısaca şu şekilde; ince bir ipe dua okuyarak hasta kişinin kol bileğine, ayak bileğine veya beline -sıkmayacak biçimde hafiften gevşek olarak- bağlanırmış. İp kendiliğinden kopuncaya kadar orada dururmuş. Bağlama esnasında genellikle üç düğüm atılırmış. Bazen de "Dert yelden, el benden, şifa Allah'tan" gibi bir söz söylenirmiş.

Bu uygulamaya "Yel Bağlama" denildiği bilgisi de mevcut. Bunu yapan kişilere de "Ocak" veya "Ocaklı" denilir.

Benzer biçimde geçmişte Şarkışla'nın Gümüştepe (eski adı Yapaltın) köyünde Çoban Bekir Hoca'nın da bir ipliğe okuyarak düğüm attığı, ama bunu bir yere bağlamayıp okutana verdiği bilgisini edindim. Ayrıca ipliğin boyasız ve mümkünse makina üretimi olmayan çiğ (ham) iplik olması gerektiğine dair bir inanışın da var olduğunu öğrendim.

15 Nisan 2023 1-2 dakika 79 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar