Yorumlamalarda Son Moda

Okuyucular ve yazarlar bir eseri yorumlarken eserin içeriğini okumadan güzeldi, tebrikler, elinize sağlık gibi iki üç kelimeyi aşmayan yorum olsun diye yorum yapıyorlar.

Aslında yorum eserin eser niteliğini taşıyıp taşımadığını, eksiklerini, fazlalıklarını, gözden kaçanları, şurası şöyle olsa daha iyi olurdu, burası olmamış gibi yorumlayıp eleştirilse yazar nerede başarılı ve nerede hatalı olduğunu anlayarak gerekli düzeltmeleri yapılması sağlanır.

Şimdiler de yorumlamalarda son moda ise; Yoruma Yorum. Sırf kendi eserine yorum yapılsın diye yorum yapılıyor. Yorum yapmayana yorum yapılmıyor. Eserleri okunmuyor.
Aslında işin özü.
Oku/yorum.
Eleştiri/yorum olması gerekir.

24 Ocak 2011 30-60sn 153 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (1)
  • 2 yıl önce

    Sevgili Nihat hocam, yorumlar ile başladığımız bu yolda yorumlarla devam eden bir deneme yazmışsınız öncelikle elinize sağlık... Bence edebiyat siteleri popülaritenin olduğu bir alan değil. Yani yorum yazana; 'bende yazarım' yazmayana; 'bende yazmam' gibi bir mantalite tamamen yanlış bir algı. Biz bu siteye gelirken ( kendim için söylüyorum) stres atmak,içimizi dökmek ve bir kaç hoş sohbet adına geliyoruz. Bunun yanında da, amaç dost kazanmak. Sonuçta yazan insandan zarar gelmez değil mi? Her şiir yazan da köşe yazarı, editör olacak diye birşey de yanliş olur. Beğeni durumuna gelince,geniş hayal ufuklu şiirler güzeldir. Enteresan şiirler de güzeldir. Önemli olan beğenmek değil mi? Kendini bulduğun bir yazıya: 'müthiş' yazmak,yazana alkış olsa da, insan şiirde ve yazıda ilk baş kendini buluyor.İç akıtanın yankisina bir demde olsa ortak olmak güzel.Şimdi kimi okur, Necip Fazıl sever, kimi okur, Nazım Hikmet sever. Popülerlik veya yorum kasma gibi bir anlayış biçimi bile bana yanlış geliyor. Nitekim herkes edebiyat ustası da olamaz. Kendi adıma,kim şiirde hata veya üslup bozukluğu yapıyor ise hepsinin mesaj kutularına zamanında uyarım olmuştur. Ben sadece şuna inanmıyorum; burası sadece edebiyat sitesi değil,burası herkesin ortak noktası. Çok şair sadece yazıları arşivde kalsın diye burda,ona ne demeli? Demek ki amaç ve gaye her zaman aynı değil... Bence her sayfadan 50 adet yorum olsun,muhabbet olsun. Arada edebiyatı tam anlamı ile bilenlerde istediğini yazsın. Herkes şiiri edebi eser olarak göremez.... Bunu da herkesten beklemek yanlış olur kanımca...Değerli yazınızı kutlarım, sağlıcakla kalın.