Bold Pilot, Halis Karataş ve Begüm Atman Üçgeninde Büyük Bir Başarı ve Aşk Öyküsü

— min. okuma: 6-7 dakika
Bold Pilot, Halis Karataş ve Begüm Atman Üçgeninde Büyük Bir Başarı ve Aşk Öyküsü

Bold Pilot, at yarışlarıyla ilgilenen herkesin çok yakından bildiği bir yarış atının ismiymiş meğerse. Filminin çekildiğini duyunca, bir de film hakkındaki birbirinden güzel yorumları okuyunca, hemen izleme isteği uyandı bende. Film gerçekten de söylendiği kadar güzeldi. Oldum olası yaşanmış hikayelerin anlatıldığı filmleri izlemeyi severim zaten…

Tabi ki ben sinema mezunu değilim ancak izlediğim filmleri iyi bir sinema tutkunu gözüyle yorumlayabilirim. Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Quentin Tarantino, Alfred Hitchcock, Andrey Tarkovski, Akira Kurosava, Giuseppe Tornatore, Theo Angelopoulos, Krzyrsztof Kieslowski, Stanley Kubrick filmleri söz konusu olduğunda akan sular durur benim için. Her birine ayrı bir hayranlık duyarım. Türk yönetmenlerden ise Atıf Yılmaz, Ömer Lütfi Akad, Memduh Ün, Osman Fahir Seden, Metin Erksan, Ertem Eğilmez, Halit Refiğ, Şerif Gören ve Yavuz Turgul severek izlediğim pek çok Yeşilçam filminde yönetmenlik koltuğuna oturmuş isimlerdir ve her birinin yeri ayrıdır bende. Yenilerden Nuri Bilge Ceylan, Onur Ünlü ve son yıllarda yaptığı filmlerle Ali Atay severek takip ettiğim yönetmenlerdir.

“Bizim İçin Şampiyon; Bold Pilot” isimli film, Ahmet Katıksız’ın izlediğim ilk filmi oldu. Ahmet Katıksız’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği Bold Pilot, çok hızlı tempoda geçmeyen ancak oldukça akıcı ve sıkılmadan izleyebileceğiniz güzel bir yaşanmış hayat hikayesi. At yarışlarıyla hiç ilgilenmediğim için filmden biraz geç haberim oldu maalesef. Filmle ilgili okuduğum yorumlara göre, pek çok kimse benim gibi at yarışlarıyla ilgili olmadığı halde Bold Pilot’u keyifle izlemiş.

Öncelikle “Bizim İçin Şampiyon” efsane yarış atı Bold Pilot ile ünlü jokey Halis Karataş’ın ardı ardına elde ettikleri başarıları anlatıyor. Aynı zamanda, jokey Halis Karataş ile Bold Pilot’un sahibi Özdemir Atman’ın kızı Begüm Atman arasında yaşanan aşk hikayesi de filmde başarıyla ele alınmış. Senaryosuyla, diyaloglarıyla, Toygar Işıklı imzalı müthiş müzikleri ile verilmek istenen duygu izleyiciye çok güzel aktarılmış. Filmin çekim tekniklerini, bilhassa Özdemir Atman’ı canlandıran Fikret Kuşkan’ın repliklerini çok beğendim.

“Bizim İçin Şampiyon; Bold Pilot” Muhteşem Bir Başarının Hikayesi

Filmde, Halis Karataş’ı Ekin Koç başarıyla oynamış. Açıkçası Ekin Koç’u ilk kez izledim ve başarılı buldum. Oldukça samimiydi ve rol üzerine kelimenin tam anlamıyla cuk diye oturmuştu. Film boyunca hiç sırıtmadı. Begüm Atman’ı canlandıran Zeynep Farah ise gerçekten yine muhteşem bir oyunculuk ortaya koymuş. Son yıllarda izlediğim başarılı oyunculardan biri olarak dikkatimi çekiyor. Kelebeğin Rüyası, Unutursam Fısılda, Bi Küçük Eylül Meselesi, Ekşi Elmalar ve Arif V 2016 filmlerindeki oyunculuğunu çok beğenmiştim.

Fikret Kuşkan için yorum yapma hadsizliğine hiç girmiyorum çünkü sınırlarımı çok iyi biliyor, ismi bile yeter diyorum…

Filmle ilgili spoiler vermek istemediğim için derinlemesine filmi anlatmak istemiyorum. Eleştirebileceğim küçücük bir konu var ki, filmde Halis Karataş’ın Begüm Atman’a göndermiş olduğu fotoğrafların altındaki yazıların bir kısmını okumak oldukça güçtü. Benim gibi en küçük ayrıntılara bile dikkat edenler için, bu bölümlerde yakın çekim yapılabilirdi. Biliyorum çok önemli bir konu değil belki ama yine de dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Film sonunda gerçek hayattan videolar ve fotoğrafların gösterilmesi ile çok hoş olmuş. “Ayla” filminde olduğu gibi, gerçek hayattan alıntılanan bu tarz filmlerde gördüğümüz bir şey bu! Hikayenin inandırıcılığını pekiştirmesi açısından da önemli tabi!

Bold Pilot ve Halis Karataş’ın Başarı ve Aşk Üçgeninde Kesişen Yolları

Filmi izledikten sonra Bold Pilot ve Halis Karataş hakkında araştırma yapma ihtiyacı hissettim. Bold Pilot, 21 Nisan 1993 tarihinde Persian Bold ve Rosa Palumbo ikilisinin yavrusu olarak dünyaya gelmiş bir İngiliz safkanıymış. Yolları 1995 yılında Halis Karataş ile kesişiyor. 2 Ekim 1972 tarihinde Sivas’ta gariban bir ailenin evladı olarak dünyaya gelen at tutkunu Halis Karataş, 1995 senesinde geç start aldığı halde Asuvan Koşusu’nu Bold Pilot ile son 200 metredeki sprinti ile kazanıyor. Ve ardı ardına elde edilecek olan başarılar zinciri bu yarışla başlıyor.

Tabi filmde de anlatıldığı üzere Halis Karataş ile Bold Pilot’un uyum süreci oldukça zorlu geçiyor. Bu siyah yarış atıyla yakından ilgilenen Begüm Atman ile Bold Pilot’un kaderi bir noktada birleşiyor ki filmde yine bu konu çok güzel bir biçimde ele alınmış.

Rekor Üstüne Rekor, Başarı Üstüne Başarı

Bold Pilot’un Halis Karataş ile 1996 senesinde düzenlenen 70. Gazi Koşusu’nda, 2400 metrede elde ettiği 02.26.22’lik rekor derece, bugün hala kırılabilmiş değil. Hatta bu dereceye yaklaşabilen bir İngiliz atı bile yok!

Sahibi Özdemir Atman’ın “Merkez Bankası'nı verseler satmam” dediği Bold Pilot, 1996 senesinde Enternasyonel Boğaziçi Koşusu’nu da birincilikle tamamlayarak muhteşem bir başarıya imza atıyor. 16 Ağustos 1998’de, Başbakanlık Koşusu’nda kazandığı şampiyonlukla hipodromlara veda eden ve yarışseverlerin büyük bir sevgi duyduğu Bold Pilot için, 2013 yılında bir jübile töreni düzenleniyor. 15 senenin ardından haradan çıkarılarak yapılan bu jübile, Türkiye’de bir at için düzenlenen ilk ve tek jübile olarak tarihe geçiyor. 30 Nisan 2015 tarihinde, 22 yaşındayken hayata veda eden bu efsane yarış atı, arkasında kendi neslinden 11 şampiyon yarış atı bırakıyor.

Bold Pilot için, “O zamana kadar öyle bir safkan ne gördüm, ne bindim ne de çalıştırdım” diyen Halis Karataş, 21 Temmuz 2009'a kadar bindiği 520 at ile 165 şampiyonluk elde ediyor. Karataş, 20 Temmuz 2012 tarihinde 7 koşuda elde ettiği birincilikle, 1985 yılında 6 koşu kazanan jokey Dede Mutlu'nun rekorunu kırarak Türkiye spor tarihine geçmeyi başarıyor. Dünya rekorunda ünlü jokey Frankie Dettori'ye ise ortak oluyor.

Vuslat ve Hasret

Kariyeri boyunca 6 Gazi Koşusu şampiyonluğu yaşayan ve 5 binin üstünde yarış kazanan Halis Karataş, Begüm Atman ile, 2003 yılında evlenmiştir. Azra isminde bir kızları ve Özdemir adında bir oğulları dünyaya gelmiştir. 2014 senesinde Begüm Atman’ın 48 yaşındayken kansere yenik düşerek hayata veda etmesi ile Bizim İçin Şampiyon; Bold Pilot filmine konu olan aşk hikayesi sona ermiştir. Belki hikaye sona ermiştir lakin Halis Karataş’ın eşine duyduğu büyük aşkın hala ilk günkü gibi devam ettiğini, hiçbir zaman ihmal etmediği mezar ziyaretlerinden biliyoruz.

Son olarak, başarı, aşk ve duygu dolu “Bizim İçin Şampiyon; Bold Pilot” filmini, sinemasever herkese gönül rahatlığı ile öneriyorum. 2 saati aşkın süresine rağmen pişman olmayacağınızı, keyifle izleyeceğinizi düşünüyorum.


Paylaş:
Yorumlar (1)
  • 4 yıl önce

    Oldukça aydınlatıcı bir yazı ve gözlem teşekkürler Ercüment bey