Çocuklara Bilimi ve Teknolojiyi Sevdiren 5 Şahane Çizgi Film

— min. okuma: 6-7 dakika
Çocuklara Bilimi ve Teknolojiyi Sevdiren 5 Şahane Çizgi Film

Günümüzde pek çok aile, çocuklarını televizyon ekranları başında huzurlu ve güvenli bir şekilde bırakmak konusunda oldukça endişe duyuyor. Bunun başlıca sebebi olarak televizyonda gösterilen içeriklerin, hatta kimi çizgi filmlerin de dahil olmak üzere, çocukları olumsuz etkileyecek faktörler içerdiğini ifade edebiliriz.

Pek çok ebeveyn çocuklarını daha sağlıklı çizgi filmler ya da görsel içerikler ile yetiştirmek için elinden gelen gayreti gösteriyor. Ancak bu noktada çoğu zaman televizyon kanalları, çocukların gelişimi adına yeteri oranda faydalı adımlar sağlamaktan geri kalıyorlar. Dolayısıyla daha sağlıklı, araştırmacı ruhlu ve meraklı çocuklar yetiştirmek adına bilimi ve teknolojiyi konu eden, çocukların hayalperestlik duygularını tetikleyecek çizgi filmler seyredilmesini öneriyoruz. Bu yazıda özellikle de çocukları hedef alan keyifli ve nostaljik bir çizgi film listesi hazırladık. Bu listede yer alan çizgi filmlerin de yalnızca çocuklar tarafından değil yetişkinler ve ebeveynler tarafından da eğlence ile izlenmesine gayret gösterdik. Hadi bu neşeli listeye bir göz atalım!

Hızlı Erişim:

1- Dexter'ın Laboratuvarı

Bilim kurgu ve komedi türlerinden harmanlanarak oluşturulan Dexter’ın Laboratuvarı, oldukça nitelikli bir teknik ekip tarafından titizlikle hazırlanmış bir yapım olarak listemizin ilk sırasında yerini alıyor. Rus asıllı Amerikalı çizer Genndy Tartakovsky tarafından çizilen çizgi film; Family Guy, American Dad gibi sert yetişkin animasyon komedilerinin perde arkasından da hatırlayacağımız Seth MacFarlane tarafından yaratılmış.

1995 ila 2003 yılları arasına 4 koca sezonu sığdırmayı başarmış efsane dizi Cartoon Network Stüdyoları tarafından üretilmiş ve ülkemizde ise bu kanalın açılışı ile beraber ilk gösterimi yapmaya başlamıştır. Kısa bir süre içerisinde büyük bir kitle tarafından oldukça hayranlık toplayan yapım aynı zamanda bir uzun metraj sinema filmine de konu olmuş, pek çok küçük yaştaki çocuğu bilime teşvik etmesi sayesinde aileler tarafından beğeniyle karşılanmıştır.

Dexter’ın Laboratuvarı çizgi filmi, Dexter adındaki küçük dahi çocuğun odasında, kitaplığının arkasında yer alan geniş laboratuvarında gerçekleştirdiği maceraları konu almaktadır.

2- Geleceğe Dönüş

Back to the Future isimli 3 bölümden oluşan efsane film serisinden esinlenerek inşa edilen aynı adlı animasyon dizisi, yine aynı filmin ekibi tarafından yaratılmıştır. 1991 – 1992 yılları arasında 2 sezon ve toplamda 26 bölüm hayatta kalan Geleceğe Dönüş, ülkemizde 90’lı yıllarda Star TV kanalında sabah kuşağı ile beraber gösterilmiş ve oldukça büyük yankılar uyandırmıştı.

Döneminde yalnızca çocukların değil Geleceğe Dönüş serisi tutkunlarının da büyük oranda dikkatini çeken bu animasyon, çocuklara bilimi ve teknolojiyi aşılaması sebebiyle uzun zamanlar boyunca tekrar tekrar gösterilmişti. 

Uçuk kaçık bir doktor olan Emmett Brown’un genç asistanı Marty McFly ile birlikte zaman yolculuklarını ve deneyleri konu alan Back to the Future animasyon dizisi, hemen her yaştan insanların bulunduğu olağanüstü bir kitle yarattı. Bunun yanı sıra çizgi filminden önce çekilen sinema filmi üçlemesine de gayet şık bir final dokunuşunda bulundu diyebiliriz. Yani serinin hayranı olan yetişkinler gönül rahatlığıyla bu çizgi filmi de açıp izleyebilir ve özlemlerini giderebilirler.

3- Jetgiller

Hanna – Barbera Productions tarafından üretilmiş başarılı bir animasyon serisi olan Jetgiller, ilk olarak 1963 yılında televizyon ekranlarında karşımıza çıktı. Toplamda 3 sezon ve 75 adet bölümden oluşan bu çizgi film, çok uzun yıllar boyunca cumartesi sabahlarının vazgeçilmez eğlencesi oldu. Ülkemizde hala daha Planet Çocuk isimli çocuk kanalında gösterilmeye devam eden bu seri için pek çok kuşağın gelişimi ve hayal dünyası adına hatırı sayılır faydalarda bulunduğunu dile getirebiliriz.

Çağdaş Amerikan kültürünün bir gelecek zaman ütopyasına uyarlandığı Jetgiller, robot, hologram, uzaylı ve ilginç icatlar ile süslenmiş bir gelecekte Jetgiller ailesinin başından geçen tuhaf olayları konu almaktadır. Bilim kurgu animasyonları arasında pek çok yapıma ilham vererek türünün öncü yapıtlarından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

4- Samuray Jack

Dexter’ın Laboratuvarı çizgi filminin de çizer koltuğunda oturan Genndy Tartakovsky tarafından yaratılmış Samuray Jack, 4 adet Emmy Ödülü ile başarısını süslemiş kaliteli bir bilim kurgu – aksiyon yapımı olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Fakat içerdiği birtakım savaş sahneleri sebebiyle biraz daha üst yaş grubundaki çocuklar için tavsiye edilmektedir.

Jack isimli hırslı bir samurayın hikayesini konu eden çizgi film, Jack’in biricik düşmanı Aku tarafından bin yıl geleceğe gönderilmesi ile süslenir. Artık Jack içine düştüğü bu evrende uçan arabalar, robotlar, uzaylılar, periler, cadılar ve binlerce farklı tuhaf canlı ile savaşarak Aku’nun esir aldığı annesine ve işgal ettiği halkına ulaşmaya çalışacaktır.

Samuray Jack 5 sezon ve 62 bölümden oluşan, bir dönemi oldukça etkilemiş bir çizgi filmdir. Türkiye televizyonlarında ise ilk defa Cartoon Network kanalında ekranlara çıkmıştır.

5- Fineas ve Förb

2007 yılında yayına başlayan Fineas ve Förb, Disney Channel ve Disney XD kanallarında kendine yer bulmuş müzikal bir macera çizgi filmidir.

İki üvey kardeşin hikayesinin anlatıldığı bu yapımda, Fineas ve Förb’ün sıkıcı geçen yaz tatillerini keyifli atraksiyonlarla süslemeleri işlenmektedir. Bu iki kardeş geçirdikleri tatil boyunca pek çok çılgın icat ve proje için kolları sıvamaya başlar. Candace isimli ablaları, iki kardeşin yaptığı icatlardan rahatsız olur ve annesine şikayet eder. Ancak bu noktada evin evcil hayvanı Perry olaya müdahale ederek Fineas ve Förb’ün yaptığı işleri ört pas eder. Çünkü Perry’nin bu evde olmasının asıl amacı, çılgın bir bilim insanı olan Dr. Doofenshmirtz’a karşı önlem almak ve Fineas ile Förb’e yardımcı olmaktır.

Uzun soluklu bir çizgi film olan Fineas ve Förb, 4 sezon ve toplamda 217 adet bölümden oluşmaktadır. Ayriyeten günümüzde halen eski bölümleri Disney Channel kanalında gösterilmektedir.

Bonus: Futurama

Listemizin son sırasında bir yetişkin animasyonu olan Futurama yer alıyor. İlk bakışta bir çocuk çizgi filmi gibi görünen bu yapım, derinlikli bilim kurgu göndermeleri ve büyüklere hitap eden içerikleri ile kendi türü içerisinde oldukça ayrı bir konumda yer alıyor.

Futurama konu olarak New York’ta yaşayan bir pizza kuryesi Philip J. Fry’ın 2000 yılına girdikten saniyeler sonra 3000 yılına ışınlanmasını ve böylelikle gelişen maceraları konu ediyor.

Efsane dizi The Simpsons’ın da yaratıcısı olan Matt Groening tarafından hazırlanan Futurama, 1999 yılında hayata girmiş ve 7 sezon boyunca 140 efsane bölüm ile adeta fanatik bir seyirci kitlesi yaratmıştır. Ayrıca Futurama bir zamanlar Cartoon Network kanalının gece kuşağı olan Adult Swim içerisinde de kendine yer bulmuş, yetişkin animasyon hayranları için ekranlarda yer almıştır. Dizi 2013 yılı itibariyle final bölümünü yayımlamıştır.

Meraklısı için dipnot: Futurama dizisini sevenler için aynı ekip tarafından hazırlanmış 4 adet uzun metrajlı Futurama filmi de bulunmaktadır.

Fantastik animasyon filmleri seviyorsanız Japon anime ve manga yazarı Hayao Miyazaki Filmleri de ilginizi çekebilir.

Paylaş:
Yorumlar