Ezra Pound'un Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 4-5 dakika

Ezra Weston Loomis Pound, Amerikan şair, çevirmen, deneme yazarı.

Doğum tarihi ve yeri: 30 Ekim 1885, Hailey, Idaho, ABD.
Ölüm tarihi ve yeri: 1 Kasım 1972, Venedik, İtalya.

1- Ezra Pound'un Hayatı

20. yüzyılın Amerikan ve İngiliz edebiyatındaki en etkili seslerinden biri olan Ezra Pound, 30 Ekim 1885'te küçük maden kasabası Haileyho, Idaho'da doğmuştur. Federal Devlet Dairesi memuru Homer Loomis Pound'un tek çocuğu ve eşi Isabel'in oğludur. Çocukluğunun büyük bir kısmını Philadelphia'nın dışında geçirmiş babasının ailesiyle birlikte ABD Nane ile bir iş kabul ettikten sonra taşınmışlardır. Lise öğrenimini yerel bir devlet okulunda bitirmeden önce iki yıl orada kalarak Cheltenham Askeri Akademisi'ne katılmıştır.

1901'de Pound Pennsylvania Üniversitesi'ne kaydolmuş, ancak iki yıl sonra ayrılarak Clinton, New York'taki Hamilton College'a transfer olmuş, burada felsefe alanında lisans derecesi almıştır. Bu zamana kadar Pound bir şair olmak istediğini çok iyi biliyordu. 15 yaşındayken ailesine o kadarını da söylemişti. Seçtiği meslek, kesinlikle doğrudan, daha geleneksel annesinden ve babasından miras aldığı bir şey olmasa da, Homer ve Isabel, oğullarının seçimini destekliyorlardı.1907 yılında, üniversiteyi bitirdikten sonra, Pound Indiana'nın Wabash Koleji'nde bir öğretmenlik işini kabul etmiştir ancak, sanatsal, biraz bohem şair ve resmi kurum arasındaki uyum mükemmel işlemiştir. Bir sonraki hareketi daha cesaret verici olmuştur. 1908'de cebinde sadece 80 $ ile Avrupa'ya yelken açmış ve kısa bir süre sonra şiir dünyasında bir isim yapacaklarından emin olarak Venedik'e inmiştir. Pound, kendi parasıyla ilk şiir kitabı "A Lume Spento"nun yayın parasını ödemiştir.

İşinin umduğu tür havai fişekleri yaratmamasına rağmen, onun için bazı önemli kapılar açmıştır. 1908'in sonlarında Pound, etkili yazar ve editör Ford Madox Ford'un yanı sıra William Butler Yeats ile arkadaş olduğu Londra'ya gitmiştir. Özellikle Yeats ile olan dostluğu çok yakındır ve Pound sonunda yazarın sekreteri olarak işe başlamış ve daha sonra düğününde en iyi adam olarak görev yapmıştır. 1909'da Pound istediği bir yazar olarak başarıyı bulmuştur. Gelecek yıl boyunca, Londra'da verdiği derslere dayanarak, “Personae”, “Exultations” ve “Romance Spirit” adlı üç kitap üretmiştir. Her üç kitap da sıcak bir şekilde karşılanmıştır. Ayrıca, Pound Yeni Çağ, Egoist ve Şiir gibi çeşitli yayınlar için sayısız inceleme ve eleştiri yazmıştır. Arkadaşı olarak T.S. Eliot, daha sonra, “Modern edebiyat tarihinin yaklaşık 1912-1922 yıllarında çok önemli bir on yıl boyunca Pound, en etkili ve bir şekilde İngiltere veya Amerika'daki en iyi eleştirmen” diye ifade etmiştir.

1912'de Pound, kendisinin ve diğerlerinin şair için yeni bir edebi yönü işaret eden "Imagism" adlı bir hareket yaratmasına yardımcı olmuştur. Imagism'in özünde, tamamen Victoria ve Romantik şiiri şekillendiren duygusunu sunarak, dille daha doğrudan bir seyir kurmaya itilmiştir. Kesinlik ve ekonomi, Pound ve F.S'yi de içeren hareketin diğer savunucuları tarafından çok değerliydi. Flint, William Carlos Williams, Amy Lowell, Richard Aldington ve Hilda Doolittle ile birlikte. Düşünsellik, "şey" olarak "şey" e odaklanarak, diğer sanat formlarında, özellikle de resim ve Kübistler’de meydana gelen değişiklikleri yansıtmıştır.

1920 yılının sonlarında, 12 yıl sonra Londra'da, Pound İngiltere'den Paris'te yeni bir başlangıç için ayrılmış fakat Fransız hayatına toleransı, öyle görünüyor ki sınırlı olmuştur. 1924'te Paris sahnesinden bıkan Pound, bir sonraki yirmi yıl boyunca kalacağı İtalyan şehri Rapallo'ya yerleşmiştir. Pound'un hayatı önemli ölçüde burada değişmiştir . Profesyonel olarak Pound, dikkatini 1915'te başlattığı iddialı, uzun biçimli bir şiir olan "The Cantos" a çevirmiştir

Şiirin ilk bölümü 1925'te yayınlanmış, daha sonra basımları daha sonra yayınlanmıştır ("Eleven New Cantos", 1934; "Cantos'un Beşinci On Yılı", 1937; "Cantos LII-LXXI," 1940). Pound 1972'de Venedik'te vefat etmiş ve mezarlık adası Isole di San Michele'e gömülmüştür. Uzun, üretken ömrü boyunca, Pound, kendi yazısının 70 kitabını yayınlamış, 1.500'den fazla makale yazmıştır.

2- Ezra Pound'un Edebi Kişiliği

Batı sanat ve kültürünü her yanıyla inceleyen Pound, klasik İlkçağdan Çin ve Japon şiirine ilgi göstermiş, bunlardan esinlenerek şiire yeni olanaklar ve zenginlikler kazandırmıştır.

3- Ezra Pound'un Eserleri

  • Bir Kız
  • Cinsel İlişki
  • Bir Mektup
  • Ve Günler Yeterince Dolu ...
  • Bahçe
  • Abu Salam
  • Görev
  • Alba
Paylaş:
Yorumlar