Farklı Tasarımlarıyla Sıradışı Kütüphaneler

— min. okuma: 5-6 dakika
Farklı Tasarımlarıyla Sıradışı Kütüphaneler

Bilgiye erişmek, eski zamanlardan bu yana insanın temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Bireysel ve toplumsal gelişimin tek yolu bilgiyi elde edip kullanmaktır ve yazılı kaynaklar, bunun için en etkili araçlardır. Yazılı kaynakları muhafaza etmek için tarih boyunca kütüphane formunda alanlar inşa edilmiş, bu alanlar çalışma, araştırma, kaynak bulma ve kaynakları saklama amacıyla aktif şekilde kullanılmıştır. Teknoloji ve  internet kullanımının gelişmesi ile birlikte kütüphane araştırmaları eskiye nazaran azalmış olsa da, ciddi çalışmalar için halen fiziki kaynaklar önem arz ediyor.

Devlet binaları, sanat merkezleri gibi kütüphaneler de kimi zaman gösterişli ve farklı mimarileriyle ölümsüzleşmiştir. Dünyanın dört bir yanından görenleri büyüleyen, zamanın nasıl geçtiğinin anlaşılamadığı güzellikte kütüphaneleri inceleyeceğiz.

1- Stuttgart Şehir Kütüphanesi- Stuttgart/Almanya

Dışarıdan bakıldığında küp şeklinde sade bir bina görünümünde olan Stuttgart Şehir Kütüphanesi, iç tasarımıyla oldukça farklı ve şık. Kütüphanenin iç kısmında, son derece ferah, aydınlık ve modern bir görünüm kazandıran beyaz renk kullanılmış. Dokuz katlı binanın, içten ters piramit şeklinde dizayn edilmiş olan son beş katı tam bir tasarım harikası. Kütüphanede çocuklar ve yetişkinler için ayrı ayrı çalışma odaları, konforlu çalışma masaları ve renkli modern koltuklar oldukça keyifli bir okuma alanı sunuyor.

2- Trinity College Eski Kütüphanesi, Dublin, İrlanda

Trinity College kütüphanesi beş ayrı binadan oluşan kampüs şeklinde bir kütüphane. Ancak, bu binalardan bir tanesi, sıra dışı kütüphaneler arasına ilk sıralardan girmeyi hak ediyor. “The Long Room” isimli uzun salonun bulunduğu bina, son derece etkileyici bir yapı. 65 metre uzunluğunda bir kitap salonu ve yanlarda uzanan yüksek tavanlı raflar gerçekten benzersiz. Sahne dekorlarını andıran güzelliği ile Dublin’e yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir kütüphane. 1500’lü yıllarda kurulan bina, halen milyonlarca kitaba ev sahipliği yapıyor.

3- Jose Vasconcelos Kütüphanesi, Mexica

Tamamen cam ve betondan oluşan Jose Vasconcelos Kütüphanesi, öyle ilginç bir tasarıma sahip ki, kütüphaneye girenler kitap raflarının boşlukta asılı durduğu yanılsamasına kapılıyor. Kütüphanenin tavanında devasa boyutlarda bir balina iskeleti bulunuyor. Kütüphane, kendine has bir görünüme sahip. Jose Vasconcelos Kütüphanesi, eşsiz mimari tasarımı ve 26.000 metrekarelik botanik bahçesi ile kesinlikle Dünya’nın en görülmeye değer kütüphanelerinden biri.

4- Beitou Kütüphanesi, Tayvan

Yeşil Kütüphane olarak da bilinen Beitou Kütüphanesi, alışılmışın dışındaki kütüphane tasarımlarından biri. Ekolojik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan kütüphane olağanüstü bir doğal güzelliğin ortasında bulunuyor. Yağmur suyu ve güneş enerjisi toplayan sistemleri, elektrik tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılan büyük pencereleri ile tam bir çevre dostu. Ahşaptan inşa edilmiş olan bu kütüphanede araştırma yapmanın ve kitap okumanın keyfine paha biçilemez.

5- Siyah Elmas Kütüphanesi, Kopenhag/Danimarka

Danimarka Kraliyet Kütüphanesi’nin sonradan yapılan yeni ek binası Siyah Elmas, etkileyici görünümü ile dikkat çekiyor. Adını, tamamını kaplayan siyah mermer plakalardan alan bina, kütüphane olmasının yanında konser ve sergi merkezi olarak da kullanılıyor. Kopenhag rıhtımına bakan kütüphane binası, muhteşem bir manzaraya sahip. Yaratıcı tasarımı sayesinde kütüphanenin iç kısmı panoramik bir şekilde rıhtıma açılıyor. Muhteşem manzaraya karşı bilgisayarını, kitaplarını alıp çalışmak, okumak Kopenhag halkının en büyük keyif ve şanslarından biri.

6- Musashino Güzel Sanatlar Üniversitesi Kütüphanesi, Tokyo/Japonya

Musashino Üniversitesi Kütüphanesi, iç tasarımı ile diğerlerinden ayrılıyor. Japonların kendine has tarzını yansıtan kütüphanede görebileceğiniz her yer kitap raflarından oluşuyor. Duvarlar, boşluklar hatta merdivenler dahi kitap konulabilecek raflar şeklinde tasarlanmış. Oldukça işlevsel düşünülmüş bir yapı Musashino kütüphanesi. Ancak geçmişi çok eskiye dayanmayan bir yapı olduğundan henüz rafların tamamı kitaplarla dolmuş değil. Yine de görülmeye değer kütüphaneler arasında sayılabilir.

7- Çin Ulusal Kütüphanesi, Pekin/Çin

140.000 metrekarelik alan üzerine inşa edilmiş, Asya’nın en büyük kütüphanesi olan Çin Ulusal Kütüphanesi, bünyesinde 35 milyon civarında kaynak bulunduruyor. Fütüristik iç tasarımıyla dikkat çeken binada katlar, aşağıdan yukarıya doğru genişleyen şekilde dizayn edilmiş. Bu şekilde kütüphane geniş bir açıyla tamamen görülebiliyor. Kütüphanenin alt katında çalışma ve araştırma alanları ile okuma bölümü, üst katında ise dijital kütüphane bölümü bulunuyor. Dijital kütüphane donanımı ile de Dünya’nın en kapsamlı kütüphanelerinden biri olduğunu söylemek mümkün.

8- İskenderiye Kütüphanesi, İskenderiye/Mısır

Antik Çağın en önemli hazinelerini saklayan İskenderiye Kütüphanesi, Dünya üzerinde mutlaka görülmesi gereken kütüphanelerden biri. Eski haliyle büyüleyici bir geçmişe sahip olan Kütüphane yıkılınca, yeni tasarımıyla 2002 yılında yeniden inşa edilmiş. Konum olarak eski kütüphanenin bulunduğu yere yapılan bina, denize doğru eğimli cam panel tasarımı ile muhteşem bir görüntüye sahip. Oldukça ferah ve doğal bir ışığa sahip çalışma ortamı sunan kütüphane, kaynak bakımından en zengin kütüphanelerden biri.

Bahsettiğimiz birbirinden farklı ve özenli mimari tasarımlar, kütüphanelere gösterilen önemin bir tezahürü aslında. Gördük ki şehirlerin en merkezi, en güzel manzaralı yerleri kütüphanelere ayrılmış durumda. Misafirler için her türlü görsel zenginlik ve konfor düşünülmüş. Çünkü kütüphaneler, uygar toplumlar için kitapların belirli bir düzende saklandığı yerlerden ziyade, insanların sosyalleştiği, araştırma ve öğrenmenin sistematik halde gerçekleştiği bir kültür ve gelişmişlik sembolüdür. Bu yüzden teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, kütüphane kültürünün yeri ve keyfi her zaman ayrı olacaktır.

Bu İçerikle İlgili Olabilecek Bağlantılar:

Paylaş:
Yorumlar