Hapishanede Yazıldığını Bilmediğiniz Dünyaca Ünlü 5 Kitap

— min. okuma: 2-3 dakika
Hapishanede Yazıldığını Bilmediğiniz Dünyaca Ünlü 5 Kitap

Hapishanede yazılan kitaplar, çoğunlukla bir yazarın parmaklıklar ardında gözlemlediği deneyimlerden yararlanmakta, kimi zamansa yazarı içinde bulunduğu monotonluktan çıkarmak üzere bir yöntem olarak dikkat çekmektedir. Muhtemelen bu listede sizlere sunduğumuz eserlerin çoğunu daha önce duymuş ya da yazarların ismine aşina olabilirsiniz. Ancak bu kitapların cezaevinde kaleme alındığını sanıyoruz ki yeni öğreneceksiniz! İşte hapishanede yazılan dünyaca meşhur o kitaplar…

5. Adolf Hitler – Kavgam

1924 yılında Alman hükümetini devirmeye teşebbüs eden Adolf Hitler, tutuklanıp hapse girdikten sonra kendi otobiyografisini ideolojik görüşlerinin temel unsurlarını oluşturacak şekilde kaleme aldığı Kavgam’ı ortaya çıkardı. Bir nevi siyasal manifesto niteliği de taşıyan Mein Kampf, ilk kez 1925 yılında yayımlandı.

4. Nelson Mandela – Kendimle Konuşmalar

Güney Afrika'nın eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, bu samimi anı kitabında çeyrek asırdan fazla zamandır hapishanede geçirdiği süreyi günlük ve mektuplar aracılığıyla aktarıyor. Mandela'nın en özel anlarına şahit olacağınız kitap, aynı zamanda siyasinin rüya kayıtları, kilo ve tansiyon ölçümleri, yapılacak işler listesi gibi kişisel belgelerini de ortaya koyuyor.

3. Marquis de Sade – Sodom’un 120 Günü

Erotik edebiyat akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak görülen Marquis de Sade tarafından 12 metre uzunluğundaki bir kağıt rulosuna yazılan Sodom'un 120 Günü, yalnızca 37 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır.

Sade'in en ünlü eseri 1785 yılında, Bastille'deki hapishanede yazıldı. Ancak Sade, el yazmalarını kaybetti ve yazdıklarının yok olduğuna inandı. Fakat esrarengiz bir şekilde Sodom'un 120 Günü, Sade'ın ölümünden yıllar sonra bulundu. 1814 yılında ölen Sade'ın en ünlü eseri, ilk kez 1904'te yayımlanabildi. Pek çok hükümet tarafından yasaklanan kitap, "sadizm" ve "mazoşizm" terimlerinin doğmasına önayak oldu.

2. Oscar Wilde – De Profundis

İngiliz yazar Oscar Wilde'ın De Profundis'i Reading Cezaevi'nde, yazarın yakın arkadaşı Lord Alfred Douglas'a yazdığı uzun bir mektup niteliğindedir. Mektuplarda Wilde ile Douglas arasındaki ilişkiden söz edilirken, bu ilişkinin Wilde'a ne denli zarar verildiği anlatılmaktadır. Wilde suçlayıcı bir yaklaşım sergilemese de arkadaşının gerçeklerle yüzleşmesini ister. De Profundis kitabı Wilde’ın ölümünden tam 5 yıl sonra yayımlanmıştır.

1. Miguel de Cervantes – Don Kişot

İlkin 1605, ikinci olarak ise 1615 tarihinde iki bölüm halinde yayımlanan Don Kişot, dünyanın en ünlü romanları arasında kabul edilmektedir. Fakat birçok insan ünlü başyapıtın hapishanede doğdunu bilmez. Kitabın önsözünde bizzat eserin yaratıcısı Cervantes, Don Kişot'u mahpusluk yıllarında yarattığını ifade eder.

Borçlarını ödeyemediği için bir süre hapis yapan Cervantes, mahkumiyet yıllarında ünlü karakterleri Don Kişot ile Sancho Panza'yı düşlemeye başlamış; uzun bir zaman periyodu içerisindeyse nihayet eserini tamamlayarak Avrupa’nın belki halen daha en popüler romanlarından bir tanesini mürekkep etmiştir.

Paylaş:
Yorumlar