İlham Verici Hayatlara Dair Biyografik Netflix Belgeselleri

— min. okuma: 5-6 dakika
İlham Verici Hayatlara Dair Biyografik Netflix Belgeselleri

Belgesel deyince eskiden aklımıza ders niteliğinde, izlenmesi zor, sıkıcı yapımlar gelirdi. Şimdilerde ise her biri birbirinden akıcı, kurgusal yapımlara dönüşerek sinema akşamlarının vazgeçilmezi olmaya başladı.

Kültürel, tarihi, sanatsal, toplumsal belgesellerin öğreticiliğinin yanında bir belgesel türü var ki hem doyurucu hem de insan yaşamına dair ilham ve motivasyon kaynağı. Biyografik belgesel türünden bahsediyoruz. Son yıllarda yayınlanmış ve tarihe adını yazdırmış önemli isimlerin hayatlarına dair oldukça çarpıcı biyografik Netflix belgesellerini sizler için inceleyeceğiz.

Prenses Diana’nın Kayıp Sırları

Gazeteci Andrew Morton'un Prenses Diana ile yaptığı röportajın ses kayıtlarından hazırlanmış olan belgesel, Prenses Diana’nın evliliğinden sağlık problemlerine, kraliyet üyesi olarak yaşamanın yarattığı ruhsal sıkıntılarına kadar yaşamına dair önemli detayları anlatıyor. Ölümünden 20 yıl sonra hazırlanan bu belgesele kadar daha önce hiç yayınlanmamış kayıtlar, tamamen Prensesin kendi sesiyle anlattığı hikayesinden oluşuyor.

Dışarıdan bakıldığında ışıltılı, masalsı görünen hayatının arkasında yatan gerçeklerle, Prensesin insani yardım çalışmaları, acıları, kendine özgü tavır, düşünce ve asaleti ile akıllara kazınan bir kadının yaşam öyküsünü seyrediyoruz.

Hitler- Bir Kariyer

Hitler, İkinci Dünya Savaşı ve Nazi dönemi gibi konular, geçmişten bugüne pek çok film ve belgesele ilham kaynağı olmuştur. Ancak, 1977 yapımı Hitler- Bir Kariyer isimli belgesel, diğerlerinden farklı olarak tipik bir “İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler” filmi olmaktan ziyade biyografik yönüyle öne çıkıyor.

Yapımda genel olarak Adolf Hitler’in gençlik yıllarından başlayarak askeri ve kişisel şahsiyetini oluşturan faktörler ele alınmış. İnsanları kendi irade ve istekleri dışında etkisi altına alabilmesinin altında yatan psikolojik yapı, geçmiş deneyimler ve beceriler ışığında Hitler’in kişiliği üzerine yoğunlaşmış bir belgesel diyebiliriz.

Trump- Bir Amerikan Rüyası

Netflix’te yine önemli siyasi figürlerden Donald Trump’ın başkanlığa giden yoldaki inişli çıkışlı serüvenini arkadaşları, iş ortakları gibi kişisel çevresinden insanların dilinden anlatıldığı akıcı bir belgesel. Belgesel 4 bölümden oluşan bir seri şeklinde hazırlanmış.

İlk Bölüm “Manhattan”, Trump’ın ilk emlak işleri yaptığı dönemleri anlatıyor. “Kumarbaz” isimli ikinci bölümde ise kumarhaneler zinciri kurduğu zamanları seyrederken, “Yurttaş Trump” isimli üçüncü bölümde Trump’ın şahsi değerleri ve kişisel yönünü görüyoruz. Son bölüm “Politika” ile birlikte siyaset sahnesine girişi detaylı bir şekilde işlenmiş. Yapımda Trump’ın emlak işlerinden başkanlığa geçişi ve bu yolda neyi neden ve nasıl yaptığı kişiliğinden aile yapısına, özel hayatından iş ilişkilerine kadar her yönüyle akıcı bir şekilde ele alınmış.

Inside Bill's Brain Decoding Bill Gates

Microsoft’un kurucusu Bill Gates hakkında merak edilen her şey bu üç bölümlük belgesel dizisi ile Netflix’te. 2019 yapımı belgesel, Bill Gates’in beynini çözmek üzerine yola çıkıyor. Dünyanın en ünlü yazılımcısı, milyarder Bill Gates’in bu konuma ulaşmadaki vizyonu, öncelikleri ve hedefleri, yaşam öyküsü üzerinden anlatılıyor.

Çocukluk döneminden başlayarak iş hayatı ve eşi ile olan ilişkisi ile devam eden belgesel, Microsoft’un CEO’luğundan istifa etmesiyle birlikte Bill Gates’in kendini insanı yardım çalışmalarına adadığı döneme kadar devam ediyor. Ünlü iş adamının hayatına ve başarısına şekil veren tüm bağlantı ve faktörlerin detayla incelendiği oldukça ilham verici bir yapım.

Senna

İlham veren hayatlar arasında siyasetçiler, sanatçılar ve bilim insanlarının yanında elbette başarılı sporcular da bulunuyor. Netflix’te biyografik belgeseller arasında yer alan Senna, tarihin en büyük Formula 1 pilotlarından Ayrton Senna’nın öyküsünü anlatıyor.

Netflix’te yayınlanan biyografik belgesellerin çoğunda olduğu gibi Senna da, kahramanın başarılı kariyerinin yanında şahsiyetine de yoğunlaşıyor. Senna’nın mücadeleci ruhu, hırs ve tutkusu ile sürdürdüğü yarış hayatını işleyen muhteşem belgesel, büyük Formula 1 pilotunun trajik vefatı ile son buluyor.

Michael Jackson's This Is It

Tüm zamanların en büyük pop yıldızı, büyük sanatçı Michael Jackson’ın planladığı This is it isimli konser serisinin prova sahnelerinden oluşan belgesel, olağanüstü görüntülerden oluşuyor. Konser ve sahne şovlarının provaları esnasında alınan kamera arkası çekimlerle hayranları büyük starı daha önce hiç görmedikleri kadar doğal haliyle görmüş oluyor.

Belgesel, kamera arkası kayıtların yanında Michael Jackson’ın arkadaşları ve birlikte çalıştığı ekibinin de röportajlarını içeriyor. Netlflix’te yayınlanan, 2009 yapımı belgesel ile, hayatını kaybetmeden önceki süreçte Jackson’ın yapmayı planladığı son sahne şovunu, tüm doğallığı ve heyecanıyla seyretme şansı buluyoruz.

Ram Dass- Eve Dönüş

Spor, siyaset, müzik, sanat gibi alanlarda tarihte yer etmiş isimlerin yanında felsefi ve manevi düşünce dünyasıyla ilham olabilecek bir isim Ram Dass. Kendisi hakkında Netflix’te izleyebileceğimiz Eve Dönüş isimli belgesel, araştırmacı yazar ve spiritüel yol gösterici olarak nitelendirilebilecek Ram Dass’ın hayat, ölüm, sevgi temelli konular üzerindeki fikirlerini içeriyor. Gerçek ismi Richard Alpert olan Harvard akademisyeninin, üniversiteden atılması üzerine Hindistan’a uzanan spiritüel yolculuğunu işleyen belgesel, Ram Dass Maui adasında hayatının son demlerini yaşarken çekilmiş.

Paylaş:
Yorumlar