Independent 2010’lu Yılların En İyi 40 Kitabını Seçti

— min. okuma: 11-12 dakika
Independent  2010’lu Yılların En İyi 40 Kitabını Seçti

İnternet gazeteciliği konusunda uzun yıllardır nitelikli bir yayın politikası sürdüren Independent, 2010’lu yılların kapanması ile birlikte pek çok keyifli liste yayınlamaya başladı. Son 10 yılın en iyi sinema filmlerinden en iyi kitaplara kadar pek çok başarılı içerik oluşturan platform, uzun emekler sonucunda ortaya koyduğu seçkileri küresel çaptaki takipçileri ile paylaştı.

Bu geniş ve kapsamlı listeye göz attığımız zaman ağırlıklı olarak kadın hikayelerinin yahut toplumsal kutuplaşmalar, ırkçılık, aile kavramları gibi konuların işlenmiş olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Independent’ın hazırlamış olduğu listede 2 Türk yazarın öne çıkmış olması da bizleri ayrıca gururlandırıyor. Seçkide 22. sırada ‘Kırmızı Saçlı Kadın’ kitabıyla Orhan Pamuk ve 11. basamakta İskender isimli kitabıyla Elif Şafak bulunuyor. Son 10 yılın en dikkate değer kitabı ise Hilary Mantel tarafından kaleme alınan ‘Tudor Efsaneleri’ üçlemesinin ikinci kitabı Ölüleri Getirin olarak tercih edilmiş.

Lafı daha fazla uzatmadan ayrıntılı listemize göz atmaya başlayalım!

40- Toni Morrison – Tanrı Çocuğu Korusun (2015)

Ülkemizde Sel Yayıncılık etiketi ile raflarda yerini alan Tanrı Çocuğu Korusun, Elif Ersavcı’nın başarılı çevirisi ile okuyucular ile buluştu. Afro Amerikan edebiyatının son yıllardaki en büyük ismi Morrison’un bu eseri; çeşitli asimilasyon politikaları ile beraber kültürünü yitirmeye yüz tutmuş bir siyahi kuşağın hikayesini konu alıyor. Bunun yanında çocukluk travmalarının, sevgisizlik, yasak ve korku unsurlarının, kişinin geleceğini ne denli etkilediğini de başarıyla gözler önüne seriyor.

39. Ian McEwan – Solar (2010)

Tüm dünyada Bestseller serilerine girmiş eserler ortaya koyan Booker Ödülü sahibi deneyimli yazar McEwan, Solar adlı romanında yaşadığımız çağın en büyük krizlerinden biri olan küresel ısınma mevzusuna farklı bir bakış açısı getirerek kendi esprili mizacı ile anlatıyor.

38. Manning Marable – Malcolm X: Arayışlarla Dolu Bir Hayat (2011)

Pulitzer Ödüllü usta yazar Marable’ın bu eseri; 1965 yılında bir silahlı saldırıcı sonucunda hayata gözlerini yuman insan hakları savunucusu Malcolm X’in en kapsamlı biyografilerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor. Bu kitabı ülkemizde İthaki Yayınları’nın hazırladığı baskı ile bulmak mümkün.

37. Jodi Kantor ve Megan Twohey – She Said (2019)

New York Times çalışanı ve aynı zamanda Politzer Ödülü sahibi iki usta gazeteci Kantor ve Twohey, Amerikalı film yapımcısı Harvey Weinstein’ın cinsel taciz ve istismarını nasıl ortaya çıkardıklarını tüm perde arkası ve bilinmeyenleri ile kaleme alıyor. She Said, 2019 yılının Eylül ayında basıldığı için henüz ne yazık ki ülkemizde bir çevirisi bulunmamakta.

36. Emily Witt – Future Sex (2016)

Bekar kadınlar ve seks deneyimleri üzerine geleneksel bakış açısına karşı oldukça espritüel bir mizaçtan yaklaşan Emily Witt, otobiyografik ögeler taşıyan bu kitabında tabuların üzerine gidiyor.

35. Yuval Harari – Hayvanlardan Tanrılara Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi (2011)

İsrailli tarihçi ve yazar Harari’nin meşhur eseri Sapiens; günümüzden 100 bin yıl önce dünya üzerinde yaşayan insan türlerini, gelecekte bize ne olacağını ve modern dünya üzerine pek çok popüler soruyu tane tane yanıtlıyor. Uzun yıllardır En Çok Satanlar listesinden düşmeyen Sapiens’i Kolektif Kitap etiketiyle kitabevlerinden bulmak mümkün.

34. Emma Cline – Kızlar (2016)

Fazilet Mıstıkoğlu çevirisiyle Pegasus Yayınevi’nden çıkmış Kızlar romanı, ergenlik dönemindeki bir kızın kasvetli yalnızlığını tüm gerçeklikleri ile gözler önüne seriyor.

33. Marlon James – Yedi Cinayetin Kısa Tarihçesi (2014)

Man Booker Ödüllü bu eser, 1976 yılında Jamaikalı sanatçı Bob Marley’e düzenlenen başarısız suikastı ve bu suikastın 7 şüphelisinin hayatlarını konu alıyor. Marlon James kurgu ile gerçekliği bir arada harmanlayarak kurgu cambazlığını ortaya koyuyor.

32. Raynor Winn – The Salt Path: A Memoir (2018)

Ölümcül hastalıklardan saf bir aşka kadar pek çok yoğun duygu, Winn’in ustalıklı dili ile bir bütün haline geldi. Talihsiz bir iflas sonucu her şeyini kaybetmiş bir çiftin yolculuk hikayesini konu alan bu eser ne yazık ki dilimize henüz kazandırılmadı.

31. Nina Stibbe – Love, Nina: Despatches from Family Life (2013)

Otobiyografik ögeler ile süslenmiş bu eser, 1980’li yıllarda Stibbe’nin kız kardeşi ile mektuplaşmalarını içeriyor. Ailesel problemlerin kahkahalarla karıştığı kitap henüz dilimize çevrilmemiş.

30. Patrick deWitt – Sisters Kardeşler (2011)

Avi Pardo’nun incelikli çevirisiyle dilimize kazandırılmış Sisters Kardeşler, birbirlerine tuhaf, kanlı, şiddetli, komik, samimi ve sevgiyle bağlı iki kardeşin sıra dışı öyküsünü anlatıyor. Pek çok eleştirmen kitabı Quentin Tarantino yahut Coen Kardeşler filmleri tadında değerlendiriyor.

29. Gail Honeyman – Eleanor Oliphant Gayet İyi (2017)

Oldukça sıradan ve monoton bir yaşantı sürmekte olan Eleanor Oliphant, hayatına minik değişiklikler katarak büyük değişiklere sebebiyet verecek adımlar atacaktır. Bir kadının yalnızlığını en saf haliyle resmeden bu eser, Pegasus etiketiyle raflarda bulunmakta.

28. Anna Burns – The Milkman (2018)

2018 yılında Man Booker Fiction Ödülü ve Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği En İyi Kurgu Ödülü sahibi olan The Milkman, bizleri 70’li yılların Kuzey İrlanda’sına, bir genç kızın hayatı gözlemleyişine davet ediyor.

27. Sophie Mackintosh – Su Kürü (2018)

Feminist bir distopya örneği olan Su Kürü, uzak gelecekte geçen tüyler ürpertici bir cinayet ve gizem dünyasına götürüyor. Ülkemizde Can Yayınları’ndan çıkmış olan bu eser aynı zamanda başarılı bir ‘ilk kitap’ olma özelliği de taşıyor.

26. Anne Tyler – Mavi Makara (2015)

Washington Post ve The Telegraph tarafından Yılın En iyi Romanı seçilen Mavi Makara, Tyler’ın önceki kitaplarında da çok kez tecrübe ettiği orta sınıfın sıradan hikayelerini sıra dışı bir üslup ile okurlara aktarıyor.

25. Anne Enright – Yeşil Yol (2015)

Birbirlerinden ayrı ve iletişimsiz bir yaşam sürmekte olan dört kardeş ve anneleri Rosaleen’in hayatlarından kesitler anlatan Yeşil Yol, aileyi yıllar sonra yeniden bir arada buluşturuyor. Aile ilişkileri üzerine çok şey söyleyen bu eser Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmıştır.

24. Amor Towles – Moskova’da Bir Beyefendi (2016)

Hep Kitap etiketiyle basılan eser, Rostov isimli aristokrat bir adamın aldığı ceza sonucu bir otel odasında ömür boyu göz hapsinde tutulmasını işlemektedir. Mizahi dili çok yüksek olan Amor Towles, Rostov’un bu hapishanede kendine yeni ufuklar ve büyük tecrübeler edinmesini incelikle anlatmaktadır.

23. Elif Batuman – Budala (2017)

İletişim Yayınları tarafından basılan Budala, anı ile kurmaca dillerini iç içe sokarak bizleri 90 lı yıllara, Harvard Üniversitesi’nde okuyan genç bir kızın hikayelerine sürüklüyor.

22. Orhan Pamuk – Kırmızı Saçlı Kadın (2016)

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, bizleri 1985 yılında bir kasaba öyküsüne tanık ediyor. Hikayemizin başkahramanı Cem, bir çadır tiyatrosunda görev alan ‘Kırmızı Saçlı Kadın’a aşık olur ve olaylar gelişir. Pek çok otorite tarafından bu eser büyük bir beğeniyle karşılanmıştır.

21. Ariel Levy – The Rules Do Not Apply (2017)

Yazar Levy’nin birtakım kişisel problemlerini kaleme aldığı otobiyografik romanı, sarsıcı hikayeleriyle okuyucuda bir tokat etkisi yaratıyor.

20. Marilynne Robinson – Lila (2014)

Pulitzer Ödüllü yazar Robinson’un kaleme aldığı Lila, toplum tarafından dışlanmış yalnız bir genç kızın hikayesine değiniyor. Kitap ülkemizde Everest Yayınları etiketiyle bulunuyor.

19. David Sedaris – Calypso (2018)

Otobiyografik bir mizah eseri olan Calypso, Sedaris’in ve ailesinin başından geçen tuhaf öykülerden oluşuyor.

18. Chimamanda Ngozi Adichie – Amerikana (2011)

Can Yayınları’nın bastığı Amerikana, Amerikan toplumlarının en büyük tartışmalarından bir tanesi olan ırkçılık sorununa parmak basıyor.

17. Julian Barnes – Bir Son Duygusu (2011)

Hiç beklemediği bir haber üzerine yıllar öncesinden bir arkadaşı ile tekrar görüşmeye başlayan Webster’ın hafıza, geçmiş, gelecek ve hayat üzerine incelikli Bir Son Duygusu, ince bir kitap olmasına karşın uzun süre akıllardan çıkmayacak bir öyküyü konu alıyor. Ayrıntı Yayınları tarafından basılan bu eser aynı zamanda The Man Booker 2011 Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

16. Tara Westover – Talebe (2018)

Kendini yeniden inşa etmek üzerine pek çok şey söyleyen Talebe, ülkemizde Domingo Yayınevi etiketiyle kitapçılarda yer alıyor.

15. Maggie Nelson – Argonautlar (2015)

Usta yazar Nelson bu eserinde ebeveynlik, aile, annelik ve aşk kalıplarına felsefi bir noktadan bakış açısı getiriyor. Kolektif Kitap imzasıyla raflarda bulmak mümkün.

14. Richard Ford – Canada (2012)

Hırsız bir çiftin oğlu Dell Parsons’ın geçmiş hesaplaşmaları üzerine düşünceye koyulduğu Canada, yürek burkan bir yüzleşme hikayesi olarak kayıtlara geçiyor.

13. Donna Tartt – Saka Kuşu (2013)

13 yaşında kimsesiz kalmış Theodore Decker, yaşadığı bombalı patlama sonrasında enkazın altında bir saka kuşu ile karşılaşır. Bu saka kuşu Decker’ın hayata tutunmasına sebep olur. Saka Kuşu, 2014 Pulitzer Ödülü sahibi olmuştur.

12. Jonathan Franzen – Özgürlük (2010)

Özgür bir birey olma gayretlerini ve beraberinde bir aşk hikayesini konu alan Özgürlük, ülkemizde Sel Yayıncılık tarafından basılmış ve pek çok eleştirmen tarafından övgüyle karşılanmıştır.

11. Elif Şafak – İskender (2011)

Elif Şafak'ın Londra topraklarında yaşam süren bir Türk ailesinin kuşaklar boyu devam eden namus cinayetlerini işlediği İskender, Doğan Kitap etiketiyle kitabevlerinde yer alıyor.

10. Helen Macdonald – Atmacanın A’sı (2014)

Kıvanç Güney tarafından çevrilen eser Monokl Yayınları tarafından basılmıştır. Belgeseli andıran kusursuz detayları ve betimlemeleriyle lirik ve duygusal bir öykü sunuluyor.

9. Margaret Atwood – The Testaments (2019)

Dizi uyarlaması da yapılan meşhur eser Handmaid’s Tale’ın devamı niteliğindeki bu kitap, feminist distopyasının temellerini atıyor. Henüz ülkemizde basılmayan bu kitap toplumun ahlak ve kadına bakışı üzerine kayda değer mesajlar barındırıyor.

8. Jennifer Egan – İt Kopuk Takımı (2010)

70’li yıllardan günümüze gelene kadar bir müzik yapımcısı olan Salazar ve onun asistanı Sasha’nın çocukluk, gençlik, iş ve aşk hikayeleri akıcı bir şekilde aktarılıyor.

7. Matt Haig – Yaşama Tutunmak İçin Nedenler (2015)

Depresyon ve kaygı problemleri yaşayanlara sıkça tavsiye edilen bu eser; delilik, antidepresan, intihar ve bunalım gibi zor ve hassas konulara ustalıklı bir bakış sağlıyor. Bir çırpıda bitmesi mümkün bu rahatlatıcı kitap Kolektif Kitap baskısıyla ülkemizde bulunuyor.

6. Arundhati Roy – Mutlak Mutluluk Bakanlığı (2017)

Can Yayınları’nın bastığı Mutlak Mutluluk Bakanlığı, 20 yıllık uzun bir aranın ardından Roy’u tekrardan okuyucularıyla buluşturuyor. Hindistan topraklarında geçen hikaye, bizi yıllar boyu sürecek uzun bir hikayeye ortak ediyor. Roy, hayatı ciddiye almak gerektiği üzerine etkileyici ve ironik fikirlerini okura sunuyor.

5. Sally Rooney – Arkadaşlarla Sohbetler (2017)

“Snapchat neslinin Salinger’ı” şeklinde anılan Sally Rooney’in bu eseri bir ilk kitap olmanın yanı sıra anlattığı güçlü öyküsüyle de büyük dikkat çekiyor. Arkadaşlarla Sohbetler, kendinden yaşça büyük ve evli olan bir adamla ilişki sürdüren genç ve cazibeli bir üniversitelinin hikayesini sade bir dille anlatıyor.

4. George Saunders – Arafta (2017)

Yazarın ilk romanı olarak kayıtlara geçen Arafta, içinde barındırdığı deneysel ögeleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Saunders bu kitabında “Ölmek nasıl bir şey?” sorunun cevabını arıyor.

3. Lisa Taddeo – Three Women (2019)

Şimdilik dilimize çevrilmemiş Three Women, kurgu dışı bir hikayeye okurlarını tanık ediyor. Taddeo, 3 Amerikalı kadının yaklaşık 10 yıl boyunca raporlanmış cinsel yaşamlarını anlatıyor.

2. Paul Beatty – Seri Sonu (2015)

Fuat Sevimay çevirisiyle Hep Kitap tarafından yayımlanan Seri Sonu, Amerika’nın kanayan yarası olan ırkçılık ile alakalı, mizahi ögelerle süslenmiş, soluksuz okuyabileceğiniz bir kitap. Los Angeles’ın Dickens adlı banliyösünde geçen bu roman ayrıca 2016 yılında Man Booker tarafından ödül ile taçlandırılmıştır.

1. Hilary Mantel – Ölüleri Getirin (2012)

2012 Man Booker Ödülü kazanan Ölüleri Getirin, 2009 yılında yine Man Booker Ödülü sahibi olmuş Kurtlar Hanedanı kitabının yazarı Hilary Mantel’in eşsiz kaleminden çıkmıştır. Elif Nihan Akbaş’ın usta çevirisiyle Artemis Yayınları tarafından çıkan bu eser bizi bir dönem hikayesine sürüklüyor. Kurtlar Hanedanı’nın devamı niteliğindeki bu kitap, tarihin çok konuşulan figürlerinden bir tanesi olan Anne Boleyn’ın hikayesini okurlara başarıyla taşıyor.


Paylaş:
Yorumlar