İstanbul’da Her Edebiyatseverin Görmesi Gereken Dokuz Edebiyat Müzesi

— min. okuma: 3-4 dakika
İstanbul’da Her Edebiyatseverin Görmesi Gereken Dokuz Edebiyat Müzesi

Edebiyat müzeleri, bir edebiyat döneminin, bir romanın ya da bir yazarın daha yakından tanıtılması açısından çok önemli bir vazife üstlenir. Öyle ki bazı romanların doğrudan ona ilham olan müzesi bile vardır. İstanbul ise müzeler açısından oldukça zengin bir coğrafyada yer alır.. Birçok yerli yazarın hayatının bir bölümünde İstanbul’da bulunması, burada doğup büyümesi , romanları yine bu şehirde yazması İstanbul’u edebi açıdan da değerli kılmıştır. Hem okuyarak hem de gezerek edebiyatı daha da yakından anlamak isteyenler için derlediğimiz dokuz edebiyat müzesine bir göz atalım…

1. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

İlk sırada Gülhane Parkı içerisinde yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi bulunuyor. Burası hem birçok yazarın eşyalarının sergilendiği bir müze hem de bir kütüphane. Önemli yazarların daktilo, gözlük, pipo, kalem gibi şahsi eşyaları da sergileniyor. Gülhane Parkının içinde durup dinlenecek, dinlenirken de kitap okuyacak bir yer arıyorsanız bu müze kütüphane tam da sizlere göre. Müzeye giriş ise ücretsizdir.

2. Divan Edebiyatı Müzesi (Galata Mevlevîhanesi)

Galata Mevlevîhanesi olarak da bilinen Divan Edebiyatı Müzesi, tasavvufi yazarlar için uğrak noktası olmuştur zamanında. Divan edebiyatı şairlerinden olan Şeyh Galip, Esrar Dede, Nedim gibi birçok önemli şair burada yetişmiştir. Günümüzde ise müzeye çevrilen mevlevîhanede semahane, derviş hücreleri, kütüphane gibi bölümler bulunmaktadır. Müze Beyoğlu’nda yer alır. Müzeye giriş öğrenciye ücretsiz, tam 1 liradır.

3. Masumiyet Müzesi

Orhan Pamuk’un aynı adlı romanından esinlenerek oluşturulan Masumiyet Müzesi, roman kahramanlarının eşyalarının sergilendiği bir müze olması açısından diğer müzelerden ayrılıyor. Beyoğlu’nda yer alan müzenin biletini romanın içinde bulabilirsiniz. Romana sahip değilseniz eğer müzenin biletleri öğrenci için 10 lira, tam ise 15 liradır.

4. Âşiyan Müzesi

Ünlü edebiyatçı Tevfik Fikret’in sağlığında yaşadığı evi, o öldükten sonra müze halini alır. Tevfik Fikret’in mezarı ise daha sonraları buraya getirilir. Aşiyan, kelime anlamı olarak kuş yuvası manasına gelmektedir. Müzede, Servet-i Fünûn ve Tanzimat dönemi sanatçılarının eşyaları sergilenir.

5. Yahya Kemal Beyatlı Müzesi

Yahya Kemal Enstitüsüne bağlı olarak kurulan müzede, Yahya Kemal Beyatlı’nın kişisel eşyaları, yakınlarına yazdığı mektuplar, kitap haline getirilmemiş şiirleri ve bazı edebiyat araştırmacılarının Yahya Kemal hakkında yaptığı araştırmalar sergilenir. Müze Beyazıt’tadır ve ücretsizdir.

6. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Edebiyatımızda büyük hikayeci olarak tanınan Sait Faik Abasıyanık’ın annesi ile birlikte Burgazada’da yaşadığı ev , müze haline getirilmiştir. 1964’ten bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yönetilen müzede, diğer edebiyat müzelerinde olduğu gibi, yazara ait notlar, çizimler, şahsi eşyalar, kıyafetler, kitaplar, yatak gibi eşyalar bulunuyor. Adada birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan müzeye giriş ise ücretsizdir.

7. Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Bir başka adada yer alan müze ise, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’da bulunan evi, yazarın ölümünden sonra müzeye dönüştürüldü. Kişisel kitaplığı, çeşitli birtakım eşyaları ve kendi yaptığı resimlerin yer aldığı müzeye giriş ücretsiz.

8. Orhan Kemal Müzesi

Yazarın kendi adını taşıyan müze Cihangir’dedir. Orhan Kemal'e ait, fotoğraflar, kitaplar, eşyalar sergilenir. Müzeye giriş ücreti öğrenci 5 lira, tam 10 liradır.

9. Kemal Tahir Müze Evi

Kemal Tahir’in eşi Semiha Tahir’in kurduğu vakıf, Kemal Tahir’in Kadıköy’deki evini müze haline getirdi. Kemal Tahir’in el yazısı olan birçok belgeyi, imzalı kitapları ve daktilosunu odasında sergilenmiş halde bulabilirsiniz.

Paylaş:
Yorumlar (1)
  • 4 yıl önce

    Çok değerli bir paylaşım Saynur hanım teşekkür ederiz