Jean Baptiste Racine'nin Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika

Jean Baptiste Racine, 17. yüzyıl Fransız Edebiyatının önde gelen şairi ve trajedi yazarı.

Doğum tarihi ve yeri: 22 Aralık 1639, La Ferté-Milon, Fransa
Ölüm tarihi ve yeri: 21 Nisan 1699, Paris, Fransa

1- Jean Baptiste Racine'nin Hayatı

22 Aralık 1639 Fransa La Ferte-Milon'da doğan Racine, küçük yaşta annesini ve babasını kaybedince , Paris yakınlarındaki bir manastırda eğitim görür ancak, bu eğitimden koparak edebiyata yönelmiştir. XIV. Louis'ye yazdığı övgü şiiriyle kralın desteğini kazanan Racine daha sonra yazdığı oyunların başarısı üzerine soylu ünvanını almıştır.

Racine, Eski Yunan trajedisinin klasik biçimini kullanmıştır. Racine'in oyunları sarayın koruması altındaki tiyatrolarda, soylulardan oluşan bir izleyici karşısında oynanmıştır. Bu oyunlarda tutkular ile akıl ve erdem arasındaki çatışma trajediyi yaratıp, aklın yolu görev ve sorumluluktan geçtiği için, oyunun sonunda ahlaksal ya da dinsel değerler egemen olmuştur. 1667'de yazmış olduğu Andromak (Andromaque) trajik bir sonla Jean Racine biten tutkulu bir aşk öyküsünü konu almıştır.

Daha 35 yaşında iken sanat yaşamının doruğuna yükselen Racine, Yunan mitolojisinden konuları işleyen İphigenie'yi ve derin, şiirsel bir trajedi olan Phaidra'yı yazmıştır. Phaidra sahneye konduktan sekiz ay sonra Racine tiyatroyu bırakmıştır. Nedeni tam olarak anlaşılamadıysa da, dinsel çevrelerin tiyatroya karşı giderek artan tepkisi altında kalmış olabileceği düşünülmektedir.

Bir dostunun ısrarı üzerine birkaç yıl sonra yazdığı Ester (Esther; 1689) ve Atali (Athalie; 1691) adlı bu iki oyunun konuları Kutsal Kitap'tan alınmıştır. Yaşamının son yıllarında kral tarafından Racine 'e Fransa'nın resmi tarihini yazma görevi verilmiştir.Tekrardan dine dönen Racine, 20 yaşında dindar bir kızla evlenerek yedi çocuk sahibi olmuş, Fransız toplumunda saygın bir yeri olan Racine'in oyunları daha yaşadığı dönemde Fransız tiyatrosunun klasikleri arasına girmiştir

2- Jean Baptiste Racine'nin Edebi Kişiliği

Dilinin şiirselliği ve yarattığı karakterlerin inandırıcılığı ile Fransız klasik trajedisinin ustası sayılan Racine, Yunan mitolojisinden, Eski Yunan trajedi yazarlarının oyunlarından ya da tarihten seçtiği oyun kahramanlarını gerçekçi bir biçimde, sanki kendi çağında yaşayanlar gibi düşünen ve davranan kişiler olarak çizmiştir.

3- Jean Baptiste Racine'nin Eserleri

  • Andromak
  • Berenis
  • Bayazıt
  • Esther
  • Phaidra
  • Büyük İskender
Paylaş:
Yorumlar