Muzaffer Tayyip Uslu'nun Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika

Muzaffer Tayyip Uslu, Türk şair.

Doğum tarihi: 1922, İstanbul.
Ölüm tarihi ve yeri: 1946, Zonguldak.

1- Muzaffer Tayyip Uslu'nun Hayatı

Şair 1922 de İstanbul'da doğmuştur, Babası polis olduğu için çocukluğu Anadolu’nun değişik yerlerinde geçmiştir. Zonguldak Çelikel Lisesinde okurken edebiyat öğretmeni şair ve yazar Behçet Necatigil’in öğrencisi olmuştur. Liseden sonra girdiği İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü yoksulluk nedeniyle bitirememiş ,Zonguldak’a dönerek burada memur olarak çalışmaya başlamıştır. Şair arkadaşı Rüştü Onur gibi o da zatürreye yakalanmış ve hastalığı bakımsızlıktan dolayı vereme dönüşmüştür Bir sanatoryumda yatıp tedavi görmek istediyse de ilgisizlik yüzünden bunu başaramamış , vereme yenilerek yaşamını yitirmiştir.

Şiirleri, Zonguldak Halkevi’nin çıkardığı Kara Elmas adlı yerel sanat dergisi ile Varlık dergisinde yayımlanmıştır. Ömrünün son altı yılını verimli olarak geçirdiği için uzun yaşayamayacağını sezmiştir. Bu yüzden şiirlerini alelacele bir kitapta toplamış 1945 yılında Şimdilik adlı tek kitabını yayımlamıştır. Bu yapıta adaşı ve arkadaşı Muzaffer Soysal tanıtıcı ve uzun bir önsöz yazmıştır. Bu eser, henüz yirmi üç yaşındaki genç bir şairin tek, ama başarılı şiirlerin yer aldığı bir kitaptır. Bu şiirlerin bir kısmını daha lise sıralarında yazmıştır şair. İlk gençlik yıllarında yazılan ve Orhan Veli çizgisinde görülen şiirlerinde acemilikler, yerine oturmamış dizeler bulunması doğaldır. Tayyip’in temiz dili ve duygulu söyleyişi hemen dikkati çekmiştir.

Ölümünden on yıl sonra Necati Cumalı, şairin bütün şiirlerini ve onun için yazılanları Muzaffer Tayyip Uslu başlıklı küçük bir kitapta toplamıştır.

Tayyip Uslu’nun daha yirmi üç yaşında iken yayımladığı tek kitabı olan Şimdilik çok genç ölen bir şair için önemli bir yapıttır. Bu şiirleri kendi çağına ve ortamına göre değerlendirmek gerekir.

Muzaffer Tayyip’in yaşadığı yıllarda Türk şiirinde garip akımı egemenliğini bütün gücü ile sürdürüyordu. Genç şair bu akımın etkisinde kalmış olsa da Orhan Veli, Oktay Rifat ve Melih Cevdet'e öykünme yoluna gitmemiş, kendi çizgisinde yürümüştür. Şiirin asıl öğelerine bağlı kalmış, ‘uç’lara kaçmamış, temiz dili, rahat ve kolay gibi görünen usta söyleyişi ile ayakta kalmasını bilmiştir.

2- Muzaffer Tayyip Uslu'nun Edebi Kişiliği

Aşk, yaşama tutkusu, yoksulluk, İstanbul, hastalık, savaş ve ölüm Tayyip'ın şiirlerinde işlediği diğer temalardır. Şair alaycı, nüktedan tutuma şiirlerinde de sıkça yer vermiştir. Garip şairleri gibi şiirlerini serbest ölçü ile kaleme almıştır

3- Muzaffer Tayyip Uslu'nun Eserleri

  • Ölümü Düşünmek
  • Rüştü'den Gelen Mektup
  • Kan
  • Öldükten Sonra
  • Benden Size
  • Gramer Dersi
  • Kuş Misali
  • Ağaç, Kuş Ve Güneş
  • Bir Sevda Şiiri
  • Bilmediğini Biliyorum
  • Evadoksiya
Paylaş:
Yorumlar