Tecrübeli Yönetmen Andrey Zvyagintsev Hakkında İlginç Bilgiler

— min. okuma: 3-4 dakika
Tecrübeli Yönetmen Andrey Zvyagintsev Hakkında İlginç Bilgiler

İnsanın ruhsal olarak çektiği acıları kusursuz kadrajlar ve karanlık atmosferlerle harmanlayarak sinema perdesine aktaran otör yönetmen Andrey Zvyagintsev, 2003 yılındaki ilk uzun metrajlı filmi The Return ile Venedik Film Festivali’ndeki büyük ödül Altın Aslan’ı kazanarak kendini dünyaya tanıtmayı başarmış; böylelikle seyircide gelecek işleri için müthiş bir merak uyandırmıştı.

Filmlerini, binlerce çekilmiş fotoğrafı yan yana getirerek hazırlıyor gibi özenerek yapan Zvyagintsev'in, seyircide uyandırdığı heyecanlı bekleyişin günümüzde de gittikçe artan bir duygu olduğunu bildiğimizden; dilerseniz buyurun gelin yönetmenin hakkında pek de bilinmeyenlere bir göz atalım…

Bilinmeyen Yönleri ile Andrey Zvyagintsev

Yönetmenlik Macerası

Andrey Zvyagintsev hiçbir zaman yönetmen olmayı hayal etmemiş, çocukluğunu ve ileri yaşlarını hep oyuncu olmayı isteyerek geçirmiş.

Mesleğindeki Başarısının Sırrı

Katıldığı bir Oscar töreninde Al Pacino ile yüz yüze gelen Zvyagintsev, ünlü Hollywood yıldızıyla konuşmak istemiş cesaret edemeyince Amerikalı yıldızın ortadan kaybolmasını beklemiş ve istediği zamanı yakalayınca “Hayatımı değiştirdi” demiş. Çünkü 2002 yılında Al Pacino’nun oynadığı bir oyunda performansını görünce kendisinin başka bir işte uzmanlaşması gerektiğini düşünmüş.

Cannes Film Festivalinde Giydiği Smokin

Cannes Film Festivali’nde “Sürgün” filminin sunumu için gerekli olan smokini alacak parası olmayan Andrey için filmin yapımcısı tarafından yüz bin dolar karşılığında kendisine hediye edilmiş. Usta yönetmenin hayatında ilk defa sahip olacağı ve sonraları da katıldığı neredeyse tüm festivallerde giyeceği bu smokin Zvyagintsev’in giymekten en keyif aldığı elbisesiymiş.

Leviathan Film Hakkında

Filmin senaryosu yönetmenin, Amerikalı bir adam hakkında edindiği bilgilerden sonra 2008 yılında yazılmış. Marvin John Himeer tarafından traktörle 10’dan fazla belediye binasının tahrip edilmesi Andrey Zvyagintsev için ilham kaynağı olmuş ve Rus yaşamı hakkında film yapmaya böyle karar vermiş.

Leviathan Filmi Mekan Taraması

Film ekibi, yaklaşık 4 ay boyunca 700 kilometreye varan büyük bir bölgeyi taramış ama filme uygun olacak bir yer bulamamışlar. Filmin yapımcısı tamı tamına 75 şehri bire bir ziyaret etmesine karşın hiçbir sonuç alamamış. Mekan bulmak için iyice sıkışan ekip, arama çemberini daha da genişleterek; nihayet Barent Denizi kıyısındaki Sinematik manzaraya sahip Triberka kasabasında karar kılmışlar. Tipik bir Sovyet Kasabası olarak nitelendirilen Kirovsk’ta, şehrin silüeti ve sokakları filmin görüntülerinde yer almış.

Oy Kullanmak Hakkında

56 yaşındaki usta yönetmen bir röportajında hayatı boyunca hiç oy kullanmadığını ve bundan sonrada oy kullanmayı düşünmediğini ifade etmiş. Ayrıca, oy kullanmayı anlamsız bulduğunu belirtmiş.

Moskova’daki İlk Yılları

Moskova’ya taşındığı ilk zamanlarda hademe olarak çalışan Zvyagintsev, sonbaharda yaprakları süpürüp kışın da kar küremiş. Bu iş sonucunda merkezde bir evde kalmasına izin verilmiş. Komşuları üniversite öğrencileri olduğu için onların sayesinde sayısız filmler izledi düzinelerce kitaplar okudu.

Yönetmenin Çocukluk Zamanı

Usta yönetmenin kendi ağzından duyduğumuz bilgiye göre; küçük yaşta babası bir başka kadınla evlenebilmek için, Andrey’i ve eşini terk etmiş böylelikle ileride büyük filmlerin senaryosunu ve yönetmenliğini yapacak Zvyagintsev’i babasız büyümek mecburiyetinde bırakmış.

Senarist ve Seyirci İlişkisi

Bir organizasyonda Leviathan filmi hakkında kendisine gelen soruya cevap veren yönetmen, “ Evime bir mektup geldi açtım ve okudum. Bana, filmi izledikten sonra ertesi gün uykusunda gözyaşları içinde uyandığını ve akan yaşların gözünün içine doğru tekrar hareket ettiğini sonra ayağa kalkıp koridorda beklediğini ve nefes nefeseyken aniden yaşlı adamın içinde öldüğünü böylelikle korkusundan kurtulduğunu yazmıştı” demiş ve eklemiş, “Ben filmlerimi bu insanlar için yapıyorum. Dürüstçe gerçeğe bakmanın korkudan kurtulmak olduğunu anlatmak için yapıyorum” demiş.

Reklamla İlişkisi Hakkında

90’lı yıllarda televizyon dünyasında gösterilen birçok reklam içeriği bizzat Andrey Zvyageist tarafından hazırlanmış.

Askeri Ordu Hakkında

Novosibirsk askeri birliğinde şovmen olarak görev yapmış. Çoğu Andrey Zvyagintsev hayranı bilmese de yönetmen bir süre askeriye için çalışmıştır.

Paylaş:
Yorumlar