The Beatles’ın Yüzüklerin Efendisi Filmi Neden Çekilemedi?

— min. okuma: 4-5 dakika
The Beatles’ın Yüzüklerin Efendisi Filmi Neden Çekilemedi?

İngiltereli ünlü rock grubu The Beatles’ı eminiz ki hepiniz duymuşsunuzdur. Peki ya ünlü müzik grubunun en az onlar kadar meşhur Yüzüklerin Efendisi romanını ilk defa sinema perdelerine uyarlamak istediklerini ve kitabın yazarı J. R. R. Tolkien’in bu teklifi reddettiğini biliyor muydunuz? İşte The Beatles’ın gerçekleştirmediği Yüzüklerin Efendisi filmi projesi hakkında tüm merak edilenler…

Modadan popüler kültüre kadar pek çok alanda büyük devinimler gerçekleştiren ve başta müzik olmak üzere çeşitli sanat alanlarında kendilerini ispat etmeyi başaran The Beatles grubu, çok sayıda satış rekorunu alt üst ederken belki de sayısız müzik ödülüne layık görülmüştür. Dönemin müzik kültürünü değiştiren ve günümüzde ikonik bir hal alan The Beatles, video oyunlarından sinema filmlerine kadar başka başka alanlarda kendilerine has üslupları ile karşımıza çıkmıştır.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr’dan oluşan The Beatles üyeleri, 1960’lı yılların ortalarında başlayarak büyüleyici kariyerlerine beş adet sinema filmi sığdırmayı başarmıştır. A Hard Day's Night, Help!, Magical Mystery Tour, Yellow Submarine ve Let It Be filmleri ile 1970 yılına kadar birbirinden eğlenceli ve dramatik yapımlar ile hayranlarının karşısına çıkan The Beatles, tüm bunların yanında bir de gelmiş geçmiş en önemli epik fantezi kitapları arasında kabul edilen Yüzüklerin Efendisi’ni ilk defa sinemaya çevirmeyi planlamıştır.

The Beatles, J. R. R. Tolkien Tarafından Niçin Reddedildi?

The Beatles filmlerinin yapımcısı olarak bilinen Dennis O'Dell, o tarihlerde henüz yalnızca bir kitap serisi olan Yüzüklerin Efendisi’ni ilk defa sinemaya uyarlamayı düşünen isimdi. Bu teklifini grup üyeleri ile paylaşan O’Dell, Frodo karakterinin etkileyici hikayesini müzikal bir tarzda anlatmak üzere çalışmalara başladı. Elbette ki O’Dell’in sunduğu bu öneri, grup üyelerince de çok beğenildi ve The Beatles, Yüzüklerin Efendisi müzikal filmi için yeni şarkılar üretmeyi dahi düşündü.

Hatta The Beatles imzalı Yüzüklerin Efendisi filminin usta yönetmen Stanley Kubrick tarafından çekileceği dahi konuşuluyordu. Kült filmlerin yönetmeni Stanley Kubrick’i ikna etmek bir nebze zor görünse de, projenin tamamen reddedilmesi hiç beklenmedik bir taraftan geldi. Yüzüklerin Efendisi eserinin yaratıcısı J. R. R. Tolkien, oldukça kesin bir şekilde projenin asla gerçekleşemeyeceğini ifade etti. Çünkü Tolkien, hayatının projesini takip etmediği birtakım müzisyenler tarafından riske atmak istemiyordu. Ayrıca Tolkien’in bu kararı vermesinde, The Beatles’ın uyuşturucuya olan ilgisinin de bulunduğu tahmin ediliyordu.

The Beatles, Yüzüklerin Efendisi’ni Uyarlasaydı Oyuncular Kimler Olacaktı?

Pek çok The Beatles hayranı için bu projenin sonsuza dek rafa kaldırılması oldukça üzücü olsa da bu projenin hayalini kurmak bile oldukça keyifli diye tahmin ediyoruz. Zira ortaya çıkan bilgilere göre Frodo karakterini oynayacak The Beatles üyesi Paul McCartney olacaktı. Gollum karakterine John Lennon hayat verirken Ringo Starr ise Samwise Gamgee karakterini canlandıracaktı. Gandalf mı? Sıkı durun, Gandalf’ı George Harrison oynayacaktı.

Yukarıdaki cast ekibine baktığımızda ortaya oldukça eğlenceli bir macera çıkacağı gayet aşikar duruyor. Ancak yalnızca bu bilgilerden dahi J. R. R. Tolkien’in neden projeyi reddettiğini epeyce iyi anlayabiliyoruz. Belki de The Beatles, Yüzüklerin Efendisi’ni dönemi itibariyle uyarlamış olsaydı; yıllar sonra Peter Jackson bu işe hiç girişmeyecek, hatta romanın önemi dahi azalıp yalnızca komik bir hikaye olarak hatırlanacaktı.

Onaylanmış Yüzüklerin Efendisi Uyarlamaları

Birçok insan Yüzüklerin Efendisi’nin sinema serüvenini yalnızca Peter Jackson ile biliyor. Hiç kuşku yok ki Peter Jackson müthiş bir işin altından kalkarak ortaya şahane bir üçleme çıkarmayı başardı. Böylelikle 2001 ile 2003 yılları arasında her yıl bir tane olmak suretiyle üç film sinema perdelerinde oynatıldı ve şimdi arşivlerimizde yer alıyor. Hatta bu filmlerin devamı, daha doğrusu J. R. R. Tolkien’in devam kitapları olan Hobbit serisinin uyarlaması da yapıldı. Peter Jackson’ın Hobbit üçlemesi Yüzüklerin Efendisi kadar sevilmese dahi yine de belli bir başarıya ulaştı.

Az bilinen bir diğer bilgi de şu ki, The Beatles’tan sonra ve Peter Jackson’dan önce bir kişi daha Yüzüklerin Efendisi’ni uyarlamaya girişti. ABD’li film yönetmeni Ralph Bakshi, 1978 yılında 2 saat 15 dakikalık bir Yüzüklerin Efendisi animasyon filmi gerçekleştirdi. J. R. R. Tolkien’in çoğunlukla Yüzük Kardeşliği romanını konu alan yapım, nispeten İki Kule kitabından da belli esinlenmeler alarak ortaya oldukça şahane bir iş bıraktı. John Hurt, William Squire, Anthony Daniels, Michael Graham Cox gibi usta yıldızların seslendirme kadrosunda bulunduğu çizgi film, bugün pek fazla ilgi görmese de başarılı bir uyarlama olarak tarihe geçti.

Paylaş:
Yorumlar