Yaz Tatilinde Okuyabileceğiniz 10 Hikaye Kitabı

— min. okuma: 4-5 dakika
Yaz Tatilinde Okuyabileceğiniz 10 Hikaye Kitabı

Tatil daha bitmemişken, okullar henüz açılmamışken yaptığınız okuma listelerini de bir bir okumuşken yepyeni bir okuma önerisiyle daha karşınızdayız. Sıcakta okumaktan bunalanlar için, serin bir gecede vaktini iyi değerlendirmek isteyenler için, daha önce okumadığı bir yazara şans vermek isteyenler için,  kısa, etkileyici hikaye kitaplarını listeledik. Aşağıdaki listede bulunan kitaplar, idefix’in çok okunan hikaye kitaplarından seçilmiştir.

1- Aramızdaki En Kısa Mesafe – Barış Bıçakçı

Kitap Barış Bıçakçı’nın çocukluğundan itibaren  gençliğine uzanan ve gelişen bir çizgide yaşadıklarını anlatmasından oluşuyor. Akılda kaldığı kadarıyla kaleme aldığı küçük hikâyelerini bu kitapta bir araya getiriyor. Kitabın dili oldukça sade. Her tarzdan okuyucuya hitap ediyor. Yaz aylarında sizi yormayacak bir kitap arıyorsanız ve Barış Bıçakçı’yı daha önce okumadıysanız listenize alabilirsiniz.

2- Aziz Bey Hadisesi – Ayfer Tunç

Kitapta adı anılan Aziz Bey, Ayfer Tunç’un , yara almış, insan olmanın zaaflarını yaşayan ,boşa geçen hayatına hüzünle bakan bir adam, Aziz Bey’in hayatını anlatıyor bu hikâye kitabı. Onun hikayelerindeki derin ve sarsıcı dili bu hikaye kitabında da bulabilirsiniz.

3- Deli Kadın Hikayeleri – Mine Söğüt

Şiirsel, imgelerle anlatılan dille kaleme alınan Deli Kadın Hikayeleri, kadınlığın çeşitli halleri üzerine yazılmış hikayelerden oluşan bir kitap. Delirerek ölenlere adanmış bir hikaye kitabı aynı zamanda. Yazar bu kitabında kadınlıklarını sırtında taşıyan, hepsi kaybetmeyi çoktan göze almış, yalnızlıklarına alışan kadınların hikayelerini anlatıyor. Eğer bu imgeli dili seviyorsanız, Mine Söğüt’ü okuma listenize ekleyebilirsiniz.

4- Hasan Ali Toptaş – Gecenin Gecesi

Son zamanlarda oldukça popüler post-modernist yazarlardan olan Hasan Ali Toptaş’ın Gecenin Gecesi adlı hikaye kitabı, beş öyküden ve iç resimlerden oluşuyor. Yarım saatte okuyup bitirebilecek kadar kısa, fakat etkisini üzerinden atamayacağınız kadar da yoğun bir kitap. Romanlarını okuyup bitirenler için hikaye kitabı ideal bir sadelikte.

5- Kadınsız Erkekler – Haruki Murakami

Haruki Murakami’nin, Kadınsız Erkekler’i , özlem, ihanet, ölüm, terk ediliş nedeniyle yalnız kalan birkaç erkeğin öyküsünün anlatıldığı bir hikaye derlemesidir. Kitap, yedi öyküden oluşur. Her öykü erkek karakter üzerinden anlatılıyor. İçine kapanık karakterler, romanlarında olduğu gibi , bu hikaye kitabında da karşımıza çıkar. Haruki Murakami okumaya başlamak ve nereden başlayacağını bilmeyenler için güzel bir kitap olacaktır.

6- Muhtelif Evhamlar Kitabı – Ömür İklim Demir

Daha önce belki adını bile duymadığınız bir yazar olabilir, Ömür İklim Demir. Onun bu kitabının adı da kendine çekiyor insanı. Muhtelif Evhamlar Kitabı. Günlük hayatta çok fazla evhama kapılanlardansanız, kitapçı gezerken rastlamışsınızdır. Eğer rastlamadıysanız, yazlık bir kitapla, üstelik çok satan bir kitapla karşınızdayız şimdi. Öykünün sunduğu imkanları ve incelikleri, alçakgönüllü ama yetkin bir dille birleştirmeyi başarıyor yazar.

7- Sırça Köşk – Sabahattin Ali

Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf gibi romanların yazarı olan Sabahattin Ali’nin Sırça Köşk'ü, birkaç kısa öyküden ve büyüklere masallar şeklinde anılan masallardan oluşur. Devlet düzenine eleştirel bir bakış sunar. Bir dönemin yasaklı kitapları arasında yer almıştır. Bu hikaye kitabında, görmediklerimiz, görmezden geldiklerimiz bir bir anlatılır. Okuyana birçok mesaj verir.

8- Son Kuşlar – Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik Abasıyanık’ın en güzel hikaye kitaplarından biri olan Son Kuşlar’da, Sait Faik’in hayatının son dönemine rastlayan hikayeleri buluruz. Biraz karamsar, yer yer içine kapanık olan bu öykülerde, kahramanlar yine balıkçılar, simitçiler, martılar ve balıklar oluyor. Yaz aylarında okumadan geçmemenizi tavsiye ettiğimiz bir kitaptır.

9- Şişhaneye Yağmur Yağıyordu – Haldun Taner

Haldun Taner’in hikaye kitaplarından birisi: Şişhaneye Yağmur Yağıyordu. Hikaye, birden fazla hikayeyi içinde barındıran kitabın da adıdır aynı zamanda. Bu hikaye, Kalender adlı atın aynada kendini görüp kişnemesi üzerine gelişen ve birbirini etkileyen olaylar zincirinden oluşur. İnsanların bir şeylerin farkına varması amacıyla da yazılmıştır aynı zamanda. Çok satanlar listesinde hâlâ güncelliğini koruyan bir hikaye kitabı.

10- Uzun Hikâye – Mustafa Kutlu

Bildik, tanıdık bir baba oğul hikayesini anlatıyor. Birbirini anlayan ve birbirine kıymet veren bir baba-oğul var karşımızda. Aynı zamanda bir aile dramı var hikayede. Kaçarak evlenen bir çift ve onların izini kaybettirmek adına oradan oraya sürüklenişi anlatılıyor uzun hikayede. Mutluluğu tren raylarında bulan bir ailenin de hikayesi aynı zamanda.

Paylaş:
Yorumlar