Yeşilçam Oyuncularının Çok Bilinmeyen Asıl Meslekleri

— min. okuma: 7-8 dakika
Yeşilçam Oyuncularının Çok Bilinmeyen Asıl Meslekleri

Yeşilçam oyuncularını, kimi zaman hayranlıkla, kimi zaman gıptayla, kimi zaman gözü yaşlı ve hüzünlü, bazen de gülümseyerek izledik hepimiz. Yaşı bu günlerde 35-40’ı aşan hemen herkes, Yeşilçam’ın o büyülü günlerini tatlı bir tebessümle hatırlar. Daha küçük yaştakilerden de, hayranlıkla Yeşilçam filmlerini izleyenlere rastlarız sıklıkla. “Neşeli Günler” ile neşelenmeyenimiz, “Gülen Gözler” ile gözlerinin içinde papatyalar açmayanımız, “Hababam Sınıfı” ile kahkahalara boğulmayanımız yoktur herhalde. Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Bizim Aile, Şabanoğlu Şaban, Çiçek Abbas, Selvi Boylum Al Yazmalım, Cingöz Recai, Turist Ömer, Sevmek Zamanı ve daha nicelerini belki de onlarca kere izlediğimiz halde doyamadık.

Her seferinde yeniden güldürmeyi başardı bizi Kemal Sunal filmleri… Adile Naşit ve Münir Özkul’un birlikte rol aldığı bütün filmleri ezberledik neredeyse. Zeki Alasya-Metin Akpınar ikilisinin tüm filmlerini keyifle izledik. Şener Şen, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Müjdat Gezen, Selim Naşit, Gazanfer Özcan, Erol Günaydın, Öztürk Serengil, Şevket Altuğ ile güldü yüzlerimiz. Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin başrolde oynadığı, çocuk oyuncu Kahraman Kral’ın yaşının üstünde oyunculuk sergilediği “Canım Kardeşim” ile ağladık. Ezilenlerin sesini, en çok Yılmaz Güney ile seyreyledik beyazperdede…

Türk Sineması’nın taçsız kralı Ayhan Işık’ın karizmasına vurulduk…  Sadri Alışık’ın pek çok repliğini hafızalarımıza kazıdık. Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Ediz Hun, Kartal Tibet, Murat Soydan, Kadir İnanır, Ekrem Bora, Göksel Arsoy, Müşfik Kenter, Ahmet Mekin, Tamer Yiğit, Salih Güney, Fikret Hakan, İzzet Günay, Tanju Gürsu, Tanju Korel, Kenan Kalav, Aytaç Arman gibi jönleri hayranlıkla izledik, bazen de özendik. 70’lerin modası olan İspanyol paça pantolonla, 90’lı yıllarda keyifle gezindiğimi hatırlıyorum bugün tatlı bir tebessümle.

Erol Taş’ın kahkahası kulaklarımızda çınladı… Ali Şen, İhsan Yüce, Nubar Terziyan, Hüseyin Peyda, Yadigar Ejder, Hüseyin Baradan, Hayati Hamzaoğlu, Sümer Tilmaç, Süleyman Turan, Yılmaz Köksal, Vahi Öz, Turgut Özatay, Süheyl Eğriboz, Abdi Algül, Hakkı Kıvanç, Sami Hazinses, Kayhan Yıldızoğlu ve daha nice karakter oyuncuları ile şenlendi evlerimiz... Hulusi Kentmen ve Kadir Savun, hepimizin ikinci babası gibiydi…

Yeşilçam’ın Güzelleri

Kadın oyuncularımızdan en çok, Türkan Şoray, Emel Sayın, Belgin Doruk, Filiz Akın, Hale Soygazi, Hülya Koçyiğit, Selda Alkor, Gülşen Bubikoğlu, Fatma Belgen, Itır Esen, Fatma Girik, Selma Güneri, Mine Mutlu, Necla Nazır, Bahar Öztan, Oya Aydoğan, Cahide Sonku ve bilhassa 60’lı yıllarda Ajda Pekkan’ı başrollerde izlemeyi sevdik. Ayşen Gruda, Suna Pekuysal, Neriman Köksal, Çolpan İlhan ve Perran Kutman, nadir kadın komedi oyuncularımızdandı. Mualla Sürer, Suna Yıldızoğlu, Mürüvvet Sim, Nermin Özses, Sevda Aktolga, Nedret Güvenç gibi kadın karakter oyuncularını, evlerimizin birer ferdi gibi, komşumuz gibi gördük… Güçlü bir Anadolu kadını dendiğinde, gözlerimizin önüne hep Aliye Rona geldi…

Sezercik (Sezer İnanoğlu), Yumurcak (İlker İnanoğlu), Ayşecik (Zeynep Değirmencioğlu), Ömercik (Ömer Dönmez), Hüdaverdi (Önder Tekin) gibi, bugün yaşını başını almış çocuk oyuncuları da çok sevdik…

Bize bizi anlatan o filmlerin yerini, epey zamandan beri yazık ki bizimle ilgisi olmayan filmler ve diziler aldı. Bizden, kültürümüzden, değerlerimizden çok uzak filmler. Halktan kopuk, gündelik yaşamdan uzak bu filmleri bugünün gençleri belki severek izliyor lakin orta yaş üstü birçok kimse, Yeşilçam filmlerini bugünün filmlerine tercih etmiyor. Geçmişte yaşanan o sımsıcak ve samimi günleri, her anlamda özleyenlerimizin sayısı epeyce fazla bugün.

Yeşilçam Oyuncularının Asıl Meslekleri Nedir?

Peki çok uzun seneler boyunca keyifle izlediğimiz Yeşilçam oyuncularının bir kısmının aslında başka mesleklerin erbapları olduğunu biliyor muyduk? İşte onlardan bir kısmını sizler için derledik...

Ayhan Işık

İzmirli olan Ayhan Işık, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu bir ressam ve çizerdir. Gerçek soyadı “Işıyan” olan Ayhan Işık, ünlü olmaya başladığı günlerde Ermeni olduğu düşünülmesin diye soyadını “Işık” olarak değiştirmiştir. Beyazperdeye geçmeden önce bir dönem gazete ve dergilerde çizerlik ve Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nda “kırık şişe kontrolörlüğü” yapmıştır. 1972 senesinde büyük Türk müzisyeni ve bestekar Münir Nurettin Selçuk’tan ders almış, bir adet de 45’lik plak çıkarmıştır.

Sadri Alışık

İstanbullu olan Sadri Alışık da tıpkı yakın dostu Ayhan Işık gibi İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur ve ressamdır. Bir dönem sahne alarak şarkıcılık ve stand-up gösterileri yapmış, 3 adet 45’lik plak çıkarmış, “Bir Ömürlük İstanbul” isminde bir de şiir kitabı yayımlamıştır.

Hulusi Kentmen

1912 senesinde Tirnova’da (Bulgaristan) doğan Hulusi Kentmen, Deniz Astsubay Okulu mezunudur ve sinema filmlerinde rol aldığı yıllarda bile bu görevini yerine getirmiştir. Yeşilçam’ın huysuz fakat tonton babası Hulusi Kentmen, aynı zamanda iyi seviyede keman çalmaktaydı.

Tarık Akan

Gerçek ismi Tarık Tahsin Üregil olan Tarık Akan, bugünkü ismiyle Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 1976 senesinde mezun olmuştur. Ses Dergisi’nin 1970 senesinde düzenlediği Sinema Artist Yarışması’nda birinci olarak sinemaya başlamıştır. Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Tarık Akan, öğrencilik yıllarında deniz kenarlarında cankurtaranlık da yapmıştır.

Cüneyt Arkın

Eskişehir doğumlu olan Cüneyt Arkın’ın gerçek adı Fahrettin Cüreklibatur’dur ve bir Nogay Türkü’dür. Bilhassa Battalgazi ve Kara Murat karakterleri ile gönüllerde taht kuran Cüneyt Arkın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir doktordur.

Şener Şen

Gerçek ismi Ali Haydar Şen olan Şener Şen ise sınıf öğretmenidir ve iki seneye yakın Muş’ta sınıf öğretmenliği yapmıştır. Gençlik yıllarında dolmuş şoförlüğünden işportacılığa kadar birçok meslek dalında çalışmıştır.

Kemal Sunal

Kiminin İnek Şabanı, kiminin Fibar Feyzosu kiminin Bay Kamber'i hep gülümsemesiyle hatırladığımız unutulmaz sanatçılarımızdan Kemal Sunal yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başlasa da, bu bölüme devam edememiştir. Eğitim hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışan sanatçı, Emayetaş Fabrikasında çalışmış, ayrıca elektrikçide çıraklık yapmıştır.

Nuri Alço

Bulgaristan doğumlu bir diğer Yeşilçam oyuncusu ise gerçek adı ile Nureddin İbrahimov’dur. Nuri Alço’nun asıl mesleği ise filmlerinde de kısmen icra ettiği ilaç mümessilliğidir. İlaçlar konusunda tam bir uzman olan Nuri Alço’nun gazozlara attığı ilaçların etkisini hızlıca göstermesi boşuna değildir.

Ferdi Tayfur

80’li yıllarda sinema filmlerinde de rol alan arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur’un gerçek adı Turan Bayburt’tur ve bir dönem traktör şoförlüğü yapmıştır.

Fikret Kuşkan

Yeşilçam’ın son dönemlerine yetişen oyuncularımızdan Fikret Kuşkan, ünlü olmadan önce semt pazarlarında pazarcılık yapmıştır.

Erol Taş

1957 senesinde Mümtaz Alpaslan'ın çektiği “Acı Günler” filmiyle giren, yeşilçamda "kötü adam karakteri" denilince akla ilk gelen isim Erol Taş, oyuncu olmadan önce çeşitli işlerde çalıştı. Bir dönem boksörlük yapan oyuncu İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı. Aynı sene askere gitti. Sonrasında Cankurtaran'da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı. Sinemaya tesadüf sonucu girişi de bu sıralarda oldu.

Gölgen Bengü

1976 yapımı “Meraklı Köfteci” filminde Zühtü’nün (Kemal Sunal) karısı Fatma, 1977 yapımı “Aslan Bacanak” filminde ise Halim’in (Metin Akpınar) kardeşi Zeynep rolünde izlediğimiz Gölgen Bengü, o yıllarda gelen bütün film tekliflerini geri çevirerek Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Gölgen Bengü, ABD’deki North Carolina A&T State University’de yüksek lisans, Clemson University’de doktorasını tamamlamıştır. Bu günlerde ise New Jersey Institute of Techology’de, Makine ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Profesör ünvanıyla öğretim üyeliği yapmaktadır.

Hadi Yeşilçam’ın o şaşalı dönemine yetişemeyen bu üç isim de bonus olsun!

Levent Ülgen ODTÜ Fizik bölümü, Kenan İmirzalıoğlu ise Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik bölümü mezunudur. Son yılların sevilen oyuncusu Ercan Kesal ise doktordur…

Paylaş:
Yorumlar