Cırcır Böceği / Büyüyünce ne olacaksın?

Çocukken, ne olacaksın sorularına yeterince muhatap olanlardan biriyim.

Eminim, sizler de bu sorularla mücadele etmişsinizdir. Daha, dünya nasıl bir yer, annem nasıl bir insan, babam nasıl bir insan, abi diye peşimde dolaşanın derdi nedir benimle, sorularıma, yanıt ararken ve henüz cevapları bulamamışken "büyüyünce ne olacaksın" sorusu, kızgın yağa soğuk su dökmek gibi bir şeydi benim için...

Ulan daha yufka ekmekle, somun ekmeği birbirinden ayırmaya çalışan bir çocuğa, bu soruyu sormak hangi akla ve mantığa uyar merak etmişimdir.

Şimdilerde küçük çocuklarla muhatap olup sohbet ettiğim zaman anladım ki o zamanın yetişkinleri, çocuklarla iletişim kurmanın anahtarı olarak kullanırlarmış "büyüyünce ne olacaksın" klişesini...

Biraz daha büyüyüp, dallanıp budaklanmaya başlayınca, ben de bu sorulara yanıt vermeye başladım.

Nereden öğrendim, nasıl öğrendim bilmiyorum ama astronot olmaya karar vermiştim, belki de uzay yolu filmlerinden esinlenmiş olabilirim.

Bana ne olacaksın sorusunu soranların birçoğu "astronot" ne iş yapar, onun cevabını bilmiyorlardı ama cevapları "iyi hadi bakalım hayırlısı" oluyordu. Bana sorsalar ben de bilmiyordum, işin komik yanı buydu sanırım.

Bu oyunu sevmiştim, ta ki astronotun ne olduğunu bilen bir büyüğüme rastlayıncaya kadar, devam etti bu cevabım.

Sonraki zamanlarda anladım ki bu ülkede o tarihlerde "astronot" oluna maz mış, çünkü ülkenin öyle bir eğitim kurumu bile yokmuş.

Yaklaşık 45 yıl öncesinden bahsediyorum. Aradan koskocaman bir ömür geçmiş değil mi?

Peki, bu uzun zaman diliminde ülkeyi yönetenler, eğitim kurumlarını yönetenler bunca zamandır ne yaptılar?

02 Kasım 2017 1-2 dakika 29 öyküsü var.
Yorumlar