Duyulamayanı Duyabilmek

Duyulamayanı Duyabilmek

Kral Tsao, oğlu Prens Tai'yi büyük usta Pan Ku'dan bir şeyler öğrenmek için tapınağa gönderdiğinde MÖ üçüncü yüzyıldaydı. Prensin tahtta babasının halefi olması gerektiği için, Pan Ku'ya çocuğa daha sonra onu iyi bir hükümdar yapacak her şeyi öğretme görevi verildi. Prens tapınağa varır varmaz, usta onu tek başına Ming Li ormanına gönderdi. 

Bir yıl sonra prens geri dönmeli ve ormanın sesini tarif etmeli. Geri dönen Pan Ku, Prens Tai'den duyduğu her şeyi anlatmasını istedi. 

~  "Usta, guguk kuşunun sesini, yaprakların hışırtısını, sinek kuşlarının uğultusunu, cırcır böceklerinin cıvıltısını, çimenlerin uçuşmasını, arıların vızıltısını ve uğuldayan rüzgarı duyabiliyordum." 

Prens bitirdiğinde, usta daha fazlasını duyması için onu ormana geri gönderdi. Prens tapınağa döndüğünde, usta başka ne duyduğunu sordu. 

~ "Efendim," diye yanıtladı prens, huşu içinde, "çok dikkatle dinledim, daha önce hiç duymadığım şeyleri duyabiliyordum - açan çiçeklerin sesini, dünyayı ısıtan güneşin sesini ve sabah çiyini içen çimenlerin sesini.”

~ Usta takdirle başını salladı. "Duyulamayanı duyabilmek," diye gözlemledi Pan Ku, "iyi bir hükümdar için vazgeçilmez bir beceridir."


Demem o ki..; “Niyet olan yerde yol da vardır.”

Saygılarımla 

23 Ocak 2023 1-2 dakika 23 öyküsü var.
Beğenenler (2)
Yorumlar