Eğitim

-Yarın sınavın var iyi hazırlandın mı,diye soruyorum,

-Bunda gecemezsem diger sınavda gecerim,diyor kendinden emin.

-Ya  gecemezsen ,diye sorunca

-Geçerim,diyor,gururlanarak.

Biz ögretmenlerimizi sokokta,pazarda gördügümüzde köşe bucak kaçardık,bilirdik ki sınavdan zayıf aldıgımızda:

-Sagda solda gezeceginize dersinize calışsaydınız,rahatlıkla gecerdiniz,diyerek  kızacak bir de babamıza  söyleyecekti.

O yıllarda teşekkür,takdir  belgesi almak,her baba yigidin harcı degildi  deyim yerindeyse.Köy yerlerinde ,özellikle kış günlerinde,elektrik kesintisi  sık sık olurdu mum ïşıgında derse calıştıgımız günleri hatırlarım. Tabi  ne yatak odamız vardi ne calışma masamız.Belirli  bir saatten sonra da televizyon kapatılır:"Yarın okul var,seyredemediklerini   cumartesi, pazar günlerinde seyredersin."diye tembihlenirdi.

Şimdiki ögrencilerin  hepsi takdir belgesi alıyor ailesi de  sosyal medyada  bir bir paylaşıyor.Her ögrencinin başarılı olmasını elbette ben de çok istiyorum.Asla cezadan yana da degilim, ceza bazen nefret uyandırıp  ters teper.Ama benim söylemek  istedigim başka konu var  o da şu:

1.Büyûk bir kesim üniversite sınavlarında  sıfır alıyor ve bu, gündem bile olmuyor. Televizyonlarda siyaset ve spor programlarından ,tartışmalarından egitime malasef sıra gelmiyor.

2.Bazı bölümlerin iş garantesi olmamasına ragmen hala okutulup ögrencilerin umutlarıyla oynanması. Asıl büyük felakette bu;boşa gecen yıllar,boşa giden emekler,boşa giden paralar...

3.Ezberden vazgecilecek,daha akılcı, yaratıcı,çagdaş egitim sistemine gecilecek diye yapılan klasik açıklamalar.Ancak yapılan sınav sorularına  bakırsa bu çok net anlaşılacaktır dogru mu yanlış mı oldugu.

4.Üniversite bitirmek yetmiyo bir de kpss kazanmanız lazım tabi onu da kazanmanız yetmiyor;dayı, amca dedigimiz torpil kurulunu da gecmeniz gerekiyor.Siyasetten ya da bazı makamlarla baglantınız varsa  bu kolay iştir.

5.Her üniversite  kendi sınavını  kendisi yapacak,ùniversite sınavı  yılda bir kaç kez olacak,sınavsız üniversite...Bu da secim zamanlarında çeşitli partilerin seçim propagandası,yani seçimden sonra unutulup giden.

Her işin başı besmele oldugu gibi her şeyin  temeli de egitimdir şüphesiz.Egitimle ilgili o kadar  ayetler,hadisler,deyimler,atasözleri,vecizeler vardır ki...

Ekonomik yaraların sarılması ayları,hatta yılları alabilir ancak egitimin yarasını sarmaya yüzyıllar yetmeyebilir...

06 Nisan 2021 2-3 dakika 397 öyküsü var.
Yorumlar