Hayalimdeki Okuyan Ülke Türkiye

Dünya koşuşturmasında yeni bir nokta açıldı onun için; yorucu ve fedakarlık isteyen bir nokta. Ama nasıl olup da, ne yapıp da o noktaya ulaşacaktı? Bunu kendisi de bilmiyordu.

Hayaliyle yaşıyordu istediği ülkeyi. Çünkü onun istedikleri imkansız sayılabilecek derecedeydi. Ülkesini seviyordu o; ülkesinin hayalindeki gibi olmasını istiyordu. Bunun için çalışmalara başladı. Artık önünde bir yol vardı onun, kasvetli ve ağır bir yol. Bu yolu aşmak için bir sürü şey yaşayacaktı belki. Ama o bütün her şeyi göze almıştı. Gidiyordu ağır ağır.

O gün hayatının ve ülkesinin dönüm noktasını yaşayacaktı Yaman. Çünkü hayalindeki ülkeyi tanıtacaktı herkese. Anlatacaktı bir bir hayalini. Okuyan bir ülkeydi hayalindeki ülke. Şimdiki gibi, bencil, cahil insanlar yoktu hayalinde. Bu hayali kendini bildi bileli kuruyordu Yaman. İsmi gibiydi o; yaman bir insandı. Tuttuğunu koparır cinstendi.

Bir canlı yayına çıkacaktı o. Sesini tüm Türkiye'ye duyuracaktı. Oraya vardığında, kimsenin onu tanımadığına şaşırdı. Ama aklında canlı yayına çıktıktan sonra herkes onu tanıyacak düşüncesi vardı.

Canlı yayının yapılacağı yere geldiğinde, sakindi. Daha doğrusu öyle görünmek istiyordu. Aklında bir sürü şey vardı Yaman'ın. Heyecanını yatıştırmak için ellerini ovuşturuyordu. Bu işlemi yaparken de gözleriyle etrafı süzüyor, 'Keşke, buraya gelmek zorunda kalmasaydım.' diyordu.

Evet ! Keşke Yaman o canlı yayına çıkmak zorunda kalmasaydı... Ülkesi keşke istediği ülke gibi olsaydı da rahat, mutlu-mesut yaşasaydı...!

Ama olan olmuştu artık. Canlı yayına 5 dakikası kalmıştı. Heyecanı arttı. Ama bir yandan da fikirlerini tüm Türkiye'yle paylaşacağı için mutluydu.

'Son 10 saniye, 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1, kayıt !'

'İyi akşamlar sevgili izleyiciler. Bu akşam ?Hayalimdeki Okuyan Ülke; Türkiye' adlı projeyi başlatan Yaman Bey aramızda. Hoşgeldiniz Yaman Bey.'

'Hoşbulduk.'

'Evet, bu ?Okuyan Ülke' projesi nereden aklınıza geldi?'

'Şöyle başlıyayım; benim hayalimde hep, okuyan, bilgili bir Türkiye vardı. Ama son yıllarda okuma oranının oldukça düştüğünü görüyoruz. İnsanlar okuyayım da bilgi sahibi olayım demiyor. Bu yüzden böyle bir proje başlatma gereğini kendimde hissettim ve şimdi de sizlerle paylaşıyorum.'

'Evet anlıyorum Yaman Bey. Peki bu projeyle Türk halkı neler kazanacak?'

'Bu projeyle Türk halkı okumaya teşvik edilecek. Herkese okuma isteği aşılanacak. Okumak hayatın en önemli taşlarından biri haline gelecek.'

'Peki Yaman Bey, bu projenin içeriğini bize biraz anlşatabilir misiniz?'

'Benim hayalimdeki Türkiye, okuyan bir Türkiye. Hep söylemişimdir, okumak hayattır diye. Bu sözümün arkasında hep duracağım. Çünkü kalkınan, gelişmiş Türkiye demek, okuyan Türkiye demektir. Bu proje aslında bunu amaçlıyor; insanların okumalarını ve kalkınmalarını. Bu yüzden bütün insanları bu projeye destek olmaları için çağırıyorum.'

Yaman projesini bir saatten fazla anlattı. Sanki canlı yayında olduğunu unutmuş gibiydi. Bu projeyi başlatalı böyle olmuştu o; hep konuşuyor, hiç susmak istemiyordu. Okuyan bir ülke istiyordu Yaman; okuyan ve kalkınmış bir Türkiye...

O günün sabahında erken kalktı. Erkenden kahvaltısını yapıp, dışarıya çıktı. Deniz kenarına vardı. Hala aklında düşünceleri vardı: 'Okuyan bir ülke istiyorum. Benim hayalim bu!' deyip duruyordu.

Eve geldiğinde saat sekizi geçmişti. Telefonunu evde unutmuştu ve baktığında ondan fazla kişinin aramış olduğunu gördü. Gelen sesli mesajlardan birini dinledi. Ses şöyle diyordu: 'Halk sizi çok sevdi Yaman Bey. Projenize çok destek yağdı. Kanalımızda sizleri tekrar ağırlamak istiyoruz. Bizi en yakın zamanda arayın lütfen.'

***********************

'Benim hayalimdeki okuyan Türkiye okuyan Türkiye'dir. Çünkü bir ülkenin gelişmesini destekleyen en önemli faktörlerden birisi de çok okumaktır. ?Hayalimdeki Okuyan Ülke; Türkiye' Bu söz her şeyi sçıklıyor aslında. Bu projeyi başlattığım için çok mutluyum. Ayrıca şanslıyım ki, beni bir daha bu canlı yayına davet ettiniz. Sizlere minnettarım.

Artık ülkemiz gelişecek, herkes okuyacak, kalkınmış bir ülke bizi bekliyor. Gelecekteki nesil bizler sayesinde bilinçlenecek. Türkiye aydın olacak, Türkiye gelişmiş olacak, Türkiye okuyan bir ülke olacak!'

Bu son cümleyi ayağa kalkıp söylemişti Yaman. Stüdyodaki seyirciler alkıştan kırılıyorlardı. Yaman sevinçliydi. Çünkü yaklaşık iki yıldır çalıştığı projesi o gün zirveye ulaşmıştı. Bütün Türkiye ona destek veriyordu.

Artık Türkiye hayalindeki okuyan Türkiye'ydi.

'Teşekkürler Yaman Bey. Bu ülkede sizin gibi aydınlar olduğu sürece, ülkemiz hep yüce kalacaktır.'

*********************

'Yaman Bey, Yaman Bey uyanın. Kapıya bir sürü gazeteci toplanmış sizi soruyorlar. '

'Gazeteciler mi, tamam ben ilgilenirim.'

Yaman kalktı. Pencereden aşağıya bakınca, karınca sürüsü misali bekleşen gazetecileri gördü. Hemen üzerini değişti ve aşağıya indi.

'Yaman Bey, bir açıklama yapacak mısınız?'
'Yaman Bey, projeniz için bugünün önemi nedir?'
'Yaman Bey bize bu konuda neler söyleyeceksiniz?'
'Yaman Bey...'

'Sakin olun arkadaşlar. Evet bugün projem için çok önemli bir gün. Çünkü bugün projem son bulacak. Neden diye sorarsanız, bugün projem amacına ulaştı. Hayalimdeki Türkiye'yi herkese aşıladım. Sevinçliyim. Çünkü Allah'ın da izniyle, bu işten alnımın akıyla çıkmayı başardım.'

***********************

Evet Yaman amacına ulaştı. Artık okuma yazma bilmeyen kalmadı. Kız çocuklarını okula göndermeyen aileler, artık kararlarından vazgeçtiler. Sokaklarda artık hiç bir olay çıkmıyordu. Herkes birbirine dostça yaklaşıyor, otobüslerde gençler yaşlı insanlara yer veriyor, hatta onlarla sohbet bile ediyorlardı. Öğrenciler, okullarına sadece ders öğrenmek için gidiyorlardı. Televizyonlarda artık daha faydalı şeyler yayınlanıyordu. Bazı zengin iş adamları, önceden fakirlerin yanından geçerken onlarla hiç ilgilenmezken, artık fakir ailelerin çocuklarını sırf okusunlar diye özel okullarda okutmaya başlamışlardı. Okumayan yoktu artık. Bayilerde akşama kadar gazete kalmamaya başladı. Eskiden, nerde ucuz bir yer var oraya saldıran milletimiz, şimdi gazete için bayilerin önüne akın ediyorlardı. Artık herşey çok değişmişti. Çünkü Yaman Bey istediğini elde etmişti. Sırf bu projeyi başlatabilmek için küçük yaşlarında kendisini okutmayan babasından kaçmış, her şeye rağmen okumuştu. Ve zamanla Yaman, Yaman Bey olmuştu. Yıllar önce karar verdiği bu projesi o gün sona ermişti. Hayalindeki okuyan ülkeyi herkese aşılamıştı. Artık yepyeni bir nesil onun izinden yürüyecekti.

26 Haziran 2011 6-7 dakika 34 öyküsü var.
Yorumlar (1)
  • 13 yıl önce

    Ne güzel bir çalışma. Sondaki hayalleriniz dilerim bir gün gerçek hale gelir. Bu konuda herkes gibi ve Yaman Bey gibi sizede görev düşüyor değil mi? Kutlarım düşüncelerini yazıya döken kalemi. Sevgiler..