Hoş Geldin 2023

Hoş Geldin 2023

                                                     

Maviş! Hangi daldasın? Deniz, üstüne konacak dal mı kaldı? Yandı orman alev alev!

Gene lafımı mı ağzıma tıktın. Sana da bir şey söylenmiyor. Hadi bi soluk uç, bizim ekibi topla, havadan sudan iki lafın belini kıralım.

Hayal! Lafın beli kırılırsa nasıl yürüyecek? Şakanın sırası mı maviş? Niye şaka olsun, iki lafın belini kıralım diyen sen değil misin?

İyi de, lafın belini kırmak konuşmak, sohbet etmek demek. Sen haklısın bi kuş nerden bilsin bunları.

Her kuş bilmezde maviş bilir. Hayal Deniz’ine bilerek küçük bir taş attım ki küçük dalgalar kıyıya vursun istedim.

Şaka gibisin Maviş…

Lafı sulandırmasan, işi gırgıra almasan olmaz değil mi? Hadi bi soluk uçuver. İlham Perisini ve Doruk haylazını bul getir.

Hayrola Deniz!

Benim bilmediğim, olağan üstü bir durum mu var? Ne yapacaksın Doruk ve Peri’yi.

Lafı çok uzattın. Bana soru sorana kadar uçsaydın, şimdi geri dönmüştün.

Size önce acı bir Tür Kahvesi ısmarlayacak, sona Hicaz bir Türk sanat Müziği dinleteceğim.

İyi mi?

Türk Sanat müziği, acı Türk kahvesi; daha önce senden hiç duymadığımız laf bunlar, hangi dağda kurt öldü?

Söylerim ama darılma.

Niçin darılacakmışım?

Niçin olsun? Biraz iğneleyeceğim. Bu gün Aralığın kaçı? Bunu bilmeyecek ne var? Bu gün 31 Aralık!

Yılbaşına kaç gün kaldı?

24 saatten daha az.

Yeni yıl senin için ne ifade ediyor?

Kuşlar için hiçbir anlamı yok.

Gördün mü?

Demek ki kuş olmakla insan arasında elle tutulur gözle görülür fark var Hâlbuki 2023 Türk Milleti için çok anlamlı. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yaş günü.

Hiç düşünmemiştim Hayal! Niye bana Bazen Deniz bazen Hayal diyorsun? Alındın mı?

Alınmadım da, bilmek istiyorum. Hani ben bir kuşum ya sen daha iyi bilirsin yiyerek gülümsedi ve bana eyvallah deyip uçtu gitti.

Maviş gidince, onlara dinleteceğim hicaz şarkıyı denemek için dokundum 45’liğin düğmesine…

Zeki Müren ve saz sanatçıları muhteşem bir kadro ile sahne aldı!

“Yıllar ne çabukta geçti o günler arasından. Bir tel saç onun kaldı bütün hatırasından. Hala duyarım bin sızı ben her yarasından Bir tel saç onun kaldı bütün hatırasından” Derken; nefes nefese çıka geldiler. Zeki Müren sahneden inene kadar, sessizce koltuklarına geçip oturdular. Müren’in eseri yorumu sona erip, sazlar susunca; Doruk abi bizi istemişsin koşa koça geldik. Yapacağımız bir şey var mı diye sordu.

Size kahve söyledim. Kahveler gelsin, hem yudumlar hem konuşuruz. İki bin 22 tası tarağı topladı, geride bıraktığı enkazı kaldırmadan, her şey güllük gülistanlıkmış gibi arkasına bakmadan gidiyor.

2023’te neyle karışılacağını bilmeden, güle oynaya koşar adım kapıyı çalmak üzere. Hem giden yılı, hem gelen yılı konuşuruz diye düşündüm.

İlham Perisinin düşüncelerine çok değer verdiğimi bilirsiniz. Onun da giden ve gelen yıl hakkında söyleyeceklerini duymak istiyorum.

İlham, önündeki kahve fincanına uzandı, yavaşça dudağına götürdü; kahveden kibarca bir yudum aldı, fincanı sehpaya bırakırken yüzünde acı bir tebessüm oluştu. Sonra dese sene 2022 giderken “su akarken testiyi dolduranları” masaya yatıracak, 2023’te suyu soğuk tutan yeni testi bulabilir miyiz diye kafa yoracağız.

Ben bu konuda kısa ve öz konuşmak isterim. Kendi fikrimi söylemek yerine Eriic Fromm’dan kısa bir alıntı yapayım. Bakın Eriic “ Toplumsal gücün belirli bir azınlığın elinde bulunduğu ve büyük halk kitlelerinin baskı altında tutulduğu toplumsal düzenlerde, bireyler korku ile dolu olurlar. Kendilerini bağımsız ve güçlü olarak hissedemezler. Böyle bir yapı içerisindeki insanların Tanrı inancı da otoriter kaynaklı olur. Çünkü onlar için cezalandırıcı ve korkutucu bir Tanrı’ ya ibadet etmek ile bu özellikleri taşıyan bir lidere itaat etmek arasında hiçbir fark yoktur.” Ne demiş? Fromm’un sözlerini tercüme edecek değilim. İfadeler çok açık ve net. Zannedersem Türkiye’nin son 20 yılına yapılan en çarpıcı analiz.

Konuya Perinin Atasözleri ile girişi, Eriic Fromm’la noktalaması Doruğu heyecanlandırmıştı.

Maviş İlham perisinin omuzunda zıpladı, Doruğun omuzuna konu verdi.

Bu hareket söz sende, şimdi konuşabilir, düşüncelerini paylaşabilirsin demekti. Doruk, elini kahve ile gelen su bardağına uzattı, bardağı dudaklarına götürdü bir yudum su içti.

Ben Testiden, çanaktan söz etmeyeceğim. Zaten testi ve çanakların yerini, cam ve porselen ürünler aldı.

Eğri oturup doğru konuşmak isterim. Son bir kaç saati kalan yıl gerçekten Ülkemiz adına çok tahrip gücü yüksek patlayıcı infilakı gibi onarılmaz yara açtı Özellikle iktidardan beslenmeyen, fakir fukarayı askıda ekmeğe muhtaç etti.

Nüfusun ezici çoğunluğu üstüne çığ gibi Enflasyon düştü. Çarşı Pazar yangın geri. Türk lirası pula döndü. Dünya para birimleri karşısında Türk Lirası sabun gibi eridi.

İlham Perisi ““su akarken testiyi dolduranları” masaya yatırmaktan, 2023’te suyu soğuk tutan yeni testiden “ söz etti.

Ben derim ki kuyuda su kalmadı ki suyu soğuk tutacak testiden bahsedelim. Mevcut iktidar, ülkenin içini yedi kabuğunu da sıyırdı. 

2022 nasıl zor geçmişse 2023’te zorlu geçecek. Özellikle mevcut iktidar değişmezse, İşte o zaman yandı gülüm keten helva.

Büyük Orta Doğu Projesine imza atanların önüne manda kaymaklı ekmek kadayıfı servis ettiğimizin resmidir diyerek sözünü noktaladı.

Maviş Doruğun omuzlarından uçtu, sehpanın kıyısına kondu. Hayal denizinin gözleri içine baka baka bir çift sözüm de benim var. Kısaca onu özetleyim. 

Sonra söz senin dedi.

Hem İlham Perisini hem de Doruğu can kulayla dinledim. Her ikisi de geçip giden yılı analiz ederken doğru analiz yaptılar. Öncelikle onlara katıldığımı ifade etmek isterim.

Ayrıca, 2022’de ekonomik sıkıntının yanı sıra, devlet yönetimindeki, yetersizliğe değinmediler.

Kaldı ki bir Mafya liderine senaryo yazdıracak kadar devlet kadroları bomboştu. Oraya buraya çöken çökene yerli diziler çevrildi. Kimsenin yüzü kızarmadı. İstifa etmeyi akıl etmediler. Cumhuriyet Tarihi hiçbir dönemde bu duruma düşmedi. Dedi noktayı koydu.

Sonra sıçradı H. Denizi’nin omuzuna konuverdi.

Hayal Deniz’i arkadaşlarını dinlerken, konuşma içerik ve kalitesi karşısında mest olmuş, memnuniyeti yüz hattında oluşan mimik ve tebessüme yansımıştı.

Maviş söz sende deyince, önce tek tek, konuşmacı arkadaşlarına teşekkür etti ve kutladıktan sonra; konuya yaklaşım tarzınız, anlatış üslubunuz harikaydı. Çok güzel anlamlı analiz yaptınız. Bana söyleyecek söz bırakmadınız. Fikirlerinize aynen katılıyorum.

Umarım 2023 Yılında sandık gelince: Seçmen şu Meşhur Nasrettin Hoca Fıkrasını hatırlar!

“Nasrettin Hoca, suya gönderdiği çocuğun eline testiyi vermiş ve
“–Testiyi kırmadan getir.” diyerek bir de tokat patlatmış.
Yanındakiler hocaya söylenmişler:
“–Hocam, çocukcağız testiyi kırmadı ki, tokat atıyorsun! Bu yaptığın doğru bir iş değil!”
Hoca istifini bozmadan cevap vermiş:
“–Doğru söylüyorsunuz; ancak testiyi kırdıktan sonra tokat atmanın ne faydası olur?” Fıkrasını anlattı ve sohbeti bitirdi…

Hayal Denizi

30/12/2022 Manisa

Yeni Yılınız Kutlu Olsun!

31 Aralık 2022 6-7 dakika 18 öyküsü var.
Beğenenler (2)
Yorumlar