Kabak Çekirdeği Senfonisi

Kuru yemiş sevmeyeniniz de var mı acaba? Vardır belki, binde bir çıkar sevmeyenler. Hele de çocuklar, ah bu çocuklar yok mu, kuru yemişleri pek bir severler. Anneleri babaları her gün eve getirse, leblebi, çekirdek, kabuklu fıstık, ay çekirdeği, hoop hemen mideye indiriverirler. Her şeyin çok fazlası zararlı olduğu gibi kuru yemiş de çokça tüketildiği zaman sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor, bundan kaçınmak lazım tabi ki. Biz bir türlü kaçınamıyoruz da. Bazen karşınızda saatlerce kabuklu fıstık ya da ay çekirdeği yiyen bir insan da sizi sinir edebiliyor, hem de ne sinir etme. Bizim hanım Halime bazen geçer karşıma saatlerce ay çekirdeği çitler, dur durak bilmez. Ben de kabak çekirdeği seven bir İsmail olarak haliyle onu çit çit çitliyorum, sonra karşılıklı çit çit sesleri bizim evin salonunu inletiyor hem de nasıl. Neredeyse çocuklar odalarda ders çalışamayacak hale geliyorlar.


Oğlum odasından salona doğru seslenir...


- Anne, baba şu çekirdeği biraz daha yavaş çitleye bilir misiniz? Dikkatim dağılıyor, ders çalışamıyorum sizin çit ve çitinizden...
- Yok artık oğlum, o kadar sesli mi çitliyoruz, biz bu ay çekirdeği ile kabak çekirdeğini?
- Herhalde baba, desibel ölçen bir alet getirsek aletin ibresi tavan yapar vallahi.
- Ne diyorsun yapma yahu.


Öbür taraftan küçük oğlan lafa karışır.


- Vallahi doğru baba benim de sözlüm var bak çalışamıyoruz ağabeyim ile ikimiz. Annem ay çekirdeği sen bir taraftan kabak çekirdeği çitliyorsunuz çit çit, çitleme sesleri bizi epeyce sinir ediyor gerçekten.
- Gelin oğlum, siz de beraber çit çit çitleyelim. Sonra ileri ki yaşlarda hava atarsınız arkadaşlarınıza biz annem ile babam ile zamanında rakı şarap içmemiş olsak bile, çekirdek çitlemiştik diye. Herkes ile de çekirdek çitlenmiyor hele de bu devirde. Yakında komşular ile yakın arkadaşlar ile facebook ve twiter de çekirdek çitleme grupları kurup teşkilatlanıyoruz, haberiniz olsun.
- Deme baba yahu. Ondan sonra ne olacak? On beş yirmi kişi bir araya gelip de karşılıklı ay çekirdeği ve kabak çekirdeği mi çitliyeceksiniz.
- Tabi oğlum hem bir araya gelip çitliyeceğiz hem de ev de çitlediğimiz çekirdeklerin fotoğraflarını çekip whatsap dan paylaşacağız ondan sonra gör sen like ları tıklanma rekoru bile kırarız hem vallahi hem de billahi...


Oğlanların sitemlerine, yakınmalarına Halime ile benim bayağı moralimiz bozulur. İyi artık ev de çekirdekte çitlemeyelim. Kış günü akşamları bir çekirdek çitleme lüksümüz var ona da mırın kırın edin bakalım ufaklıklar diye düşünmeden edemem. (Ufaklıklar dediğime bakmayın evlendirsem ikisini de beni hemen dede yaparlar yani.)


- Oğlum bir kere kabak çekirdeği çok faydalı bir besin onu hemen belirteyim de biz sadece eğlence olsun diye çit çit çitlemiyoruz. Müthiş derecede kilo vermeye yardımcı oluyor bu kabak çekirdeği, bizde de kilo hayli fazla. Görünen köy kılavuz istemez. Geçen bir yerlerde okumuştum yine en çok demir içeren gıdalardan birisiymiş. Ayrıca Omega-3 de barındırıyormuş bu kabak çekirdeği bünyesinde ya evlatlar işte böyle...
- Tamam baba anladık da çıt çıt çıt yani her gün her gün de olmuyor.
- Ne olur ki oğlum siz odanızda ders çalışıyorsunuz zaten kardeşin ile kapatıverin odanızın kapısını o zaman çıt çıt ve çıtları duymazsınız.
- Yok baba yok kapıları da kapatsak çıt çıt sesleri evi inletiyor odalara geliyor mutlaka sesler.


Oğlan lafa dalar ucundan berisinden.


- Odamızın kapısını da kapattık mı bunalıyoruz ya baba.
- Oğlum bizim çekirdek çitlememiz senfoni gibi adeta öyle düşünün bir kere de. Annenin ki ay çekirdeği senfonisi benim ki de kabak çekirdeği senfonisi. Bizim o çitlemelerimiz bizlere adeta müzik dinliyormuş duygusu veriyor. Ne yapalım kendimizi alamıyoruz. Siz de öyle düşünün babam ile annem kabak çekirdeği ve ay çekirdeği ile konser veriyorlar. E ne demişler ''Müzik de ruhun gıdası'' değil mi aslında? Ha bak biz kabak çekirdeği ve ay çekirdeği müziği yaparken istek parçalarınız olursa yazılı olarak bize iletin, değerlendiririz çalarız yani sizin için hiç problem değil.


Çocuklar ile tartışmalarımıza bir müddet ara veririz. Muhabbet hanım ile benim arasında cereyan edecektir bundan sonra...


- Çıt çıt da çıt çıt çıt çıt da çıt Hanım değiştir şu kanalı ya benim dizime geçsene.
- Çıt da çıt çıt Benim dizim de başlıyor şimdi ne yapacağız çıt ve de çıt.
- Sen senin dizini seyret ben de benimkini. Ayrı dizilerin insanlarıyız. Çıt çıt da çıt ve de çıt...
- Tamam o zaman ben öbür odaya geçeyim çıt ve de çıt çıt ha bir daha çıt çıt...
- Birazdan maç başlıyor zaten maçta da çıt çıt çıt pek bir güzel oluyor.


O arada büyük oğlan tekrar salona girer.


- Az bakayım ben de şu kabak çekirdeğinin tadına ya. Hakikaten zayıflatma özelliği var mı baba ya bu kabak çekirdeğinin?
- Var tabi oğlum ben de okuduğum gazetelerin ve İnternet'in yalancısıyım. Kendin zayıflamasan bile zayıflama uğruna durmadan kabak çekirdeği alacağın için cebin zayıflayacaktır bu sefer. E sonra cebin zayıflayınca sen de üzüntüden bir şey yiyemeyip kilo verir duruma geleceksin haliyle. Değil mi ama nasıl akıllar baban da?
- Doğru diyorsun baba?
- Ha bir de geçenlerde bir araştırma sonuçlarını açıklamışlar çok ilginç aynen şöyle ''İsviçreli Bilim Adamlarının uzun yıllar yaptıkları araştırmalar sonucunda (İsviçre'den başka bir ülkeden bilim adamı çıkmaz mı yahu?) evlenmeden önce kabak çekirdeği yiyen çiftler de evlendikten sonra da kabak çekirdeği yemeye devam ediyorlarmış ve evlenmeden önce kabak çekirdeği yemeyen çiftlerden daha mutlu oluyorlarmış.
- Bu bilgiye nasıl ulaştın ya? Peki neden mutlu oluyorlarmış?
- Nedeni basit oğlum. Sürekli ay çekirdeği ve kabak çekirdeği yendiği için ev de aralarında kavga etmeye ve tartışmaya zaman kalmıyormuş...


Hah hah hah ha hah hah hah ha ve kakara kikiri kakara kikiri gülüşme sesleri odaya yayılır...


Bir zaman sonra iki oğlanda salona yanımıza gelirler. Büyük oğlan benim yanımda kabak çekirdeği tahsili, küçük oğlanda annesinin yanında ay çekirdeği tahsili yapacaktır. Büyük tehlike baş göstermiştir şimdi. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği stoklarımız hızla tükenme yoluna girmiştir. Burada yapılacak en önemli hareket oğlanlardan birini ''ki büyük ihtimalle bu büyük oğlan olacaktır ehliyeti olduğu için.'' nöbetçi ay çekirdekçisi ve nöbetçi kabak çekirdekçisi aramaya göndermek olacaktır. Genelde ikisi beraber satıldığı için, birlikte alınıp gelinecek, zaman kaybı da önlenmiş olacaktır.


- Çoğu zaman İsmail olarak ''İki dirhem bir çekirdek.'' olmaya özen gösteririm bir davete giderken. Tabi ki bu bir yakıştırma ta Osmanlı döneminden de kalma. Okka ağırlık biriminin dört yüz de birine de Dirhem deniyor.''Dirhem, daha ziyade hassas teraziler için kullanılan bir ölçüdür. ancak sarraflar, dirhemden daha hassas ölçümler için bir ağırlık birimi daha kullanılır. buna çekirdek denir ki toplam, 5 santigram karşılığıdır. eski devirlerin en kıymetli parası olan bir Osmanlı altını, toplam iki dirhem ve bir çekirdek ağırlığa sahiptir. bu durumda süslenmiş kimselere, iki dirhem bir çekirdek yakıştırmasında bulunanlar, mecaz yoluyla onlarla altın demiş olurlar ki bizce pek zarif bir nüktedir.''
- Vay be baba sende de ne bilgiler varmış da haberimiz yokmuş. Bu çekirdek çitleme işini, siz neredeyse meslek edinmişsiniz. Artık yakında çekirdek çitleyenler odasından çekirdek çitleme ustalık belgesi bile alırsınız vallahi...

01 Ocak 2016 7-8 dakika 625 öyküsü var.
Yorumlar