Kuru Fasulye

En meşhur ve en lezzetli Türk yemeklerimizdendir, sevmeyenimiz yoktur sanırım;kimi etli sever kimi sucuklu, kimi kıymalı,kimi sade. Yöreden yöreye pişirme yöntemleri farklı olabilir. Domates ve biber katılır mı? Hem evet hem hayır.Lokanta usulü dediğimiz kuru fasulyede bulunmaz ve sosu az koyu olur.Evde yapıyor iseniz istediğinizi katabilirsiniz,kesin bir kuralı yok.Benim fikrim katılmaması yönünde çünkü domates ve biber uzun süre beklediği zaman kuru fasulyenin tadını bozar ve menemen yemişe dönersiniz.Ayrıca geri dönüşümlerde domates riks barındırır yani yemeğin bozulmasını hızlandırır.Kimisi pilav üstü sever kimisi suyuna ekmek banmayı.

Kuru fasulye denilince aklıma bir Kemal Sunal'ın filmi aklıma geliyor bir de çıraklığım.

"Bunun neresi kuru fasulye? Baksana ulan,fasulyeler su içinde,kuru fasulye dediğin kupkuru olur,fasulyeleri kurut getir,"diyerek garsona fırça atıyordu rahmetli.

Vedat usta vardı onun yanında çalışıyorum ben çırağım o yıllarda,onun izinli olduğu gün kuru fasulye yapmıştım daha doğrusu yapamamıştım. Yemek saatine kadar kaynattım pişmedi,su ilave ettim devamlı ve sonunda olanlar oldu:dibi tuttu.Kimse yemedi tabi beni şikayet ettiler haklı olarak,aşçıbaşından bir ton azar işitmiştim.İşten kovmadı ama kovulmuş kadar oldum,rezil oldum, o hafta kimsenin yüzüne bakamamıştım.Meslek hayatımın ilk yüz karasıydı bu olay,aşçılık dışardan göründüğü kadar kolay meslek değildir, sinir ve stres hat safada oluyor, zamanında en iyi şekilde yetiştirmeniz lazım yoksa bu işte başarılı olmanız mümkün olmaz.

Eskiden fakir yemeği derlerdi yanında da bir kelle soğan oldu mu,değmeyin keyfimize! Devir değişti artık sofrasında kuru soğan,pilav,nohut veya kuru fasulye bulunduran zengin sayılıyor şimdi.

27 Şubat 2024 1-2 dakika 405 öyküsü var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (3)
  • Teşekkür ediyorum

  • Kuru pilavı ve masada kırılan soğanı da aynı şekilde Kemal Sunal filminde izleyip sevmiştik. Güzeldi yazınız Hüseyin bey. Annem babam kuru fasulyeyi köyde kendileri yetiştiriyorlar son birkaç yıldır. Çok iri fasulye seviyorum ben piyaz ya da pilakisi de güzel oluyor onun. Aşçılık konusunda yazdıklarınız çok doğru. Ama acı tecrübeler de insana daha hızlı öğretiyor öğrenmesi gerekenleri. Tebrik ediyorum bu vesileyle kaleminizi.