Oy Madımak

"Yol kenarlarında madımak topluyor hanımlar..oy madımak türküsü eşlik ediyor, bu şenliğe..Her harekette bir ritim, gökyüzünde bir muhabbet havası var"..

Madımak oylum oylum
Geliyor (civanda) selvi boylum
Selvi (Civan) boylum gelirse
Şen olur benim gönlüm

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak...

Bahar gelmişse Sivas'a, hanımlara da bahar gelmiştir..Madımak toplamak işten ziyade eğlenceye dönüşmüştür zira..Hele bir de köylerdeyse bu hanımlar, bir araya gelip madımağın bol olduğu arazilere gitmek adet haline gelmiştir buralarda..Piknik havasında toplanan madımaklar, sezonun en çok tüketilen ot yemeğinin habercisidir şimdiden..

Bu kadar madımak ne olacak demeyin!..Her aile itina ile topladığı madımağı, haşlar, konserve haline getirir ya da difrizde saklar taa bahardan..İleride kendisini ziyaret edecek misafirleri, evlatları, torunları için altın değerindedir çünkü madımak..

"Şimdilerde Sivas'ın tarihine kara bir leke olarak geçse de, meşhur "madımak oteline" verilen isim de yine bu bitkiden gelir..Sözlük olarak madımak;
İlkbaharda kırlarda yetişen, ufak yeşil yapraklı, ıspanak gibi pişirilip yenilen bir bitki".

Evet..Küçükken her yerde gördüğüm ve sık sık yediğim için pek haz etmezdim madımaktan..Ama büyüdükçe insan; aslına, adetlerine dönermiş kabilinden, şimdilerde ben de severek yemeye başladım madımağı..içine pastırma konularak yapılan madımak, içeriğinde çok faydalı şeyler barındırmasa da eskiden beridir yapılan bir yemek olması itibariyle artık Sivas'ın vazgeçilmezlerinden olmuştur..Ve hatta türkülere bile geçmiştir..

Madımak pişer oldu
Tencerem taşar oldu
Günde yediğim şamarlar
Bir iken beşer oldu

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak..

Karadenizde; kaldırık, kırçan neyse bizde de madımak odur.. karadenizde bulunduğum yıllarda ot yemeklerine olan aşinalığımdan olacak, tüm bitki kavurmalarını severek yedim orada da..Özellikle tereye, rokaya doyamadım..Bolluk kendini karadenizde de gösteriyor bizlere..Ve ilahi olanın bereketini bir kere daha keşfetme imkanı sunuyor bu bölge bizlere..Bir çok bitki ortak sayılır bu anlamda..Örneğin gelin parmağı, sonra evelik, ısırgan, yemlik..Bir çok şehirde bilinen, çiğ ya da pişirilerek yenilen bitki çeşitleridir..

Madımak toplamanın özellikle köy kesiminde yaşayan hanımlar için tutkuya dönüştüğü bir gerçektir..Ben de çocukluğumda madımak toplayan hanımlara eşlik eder, onların hoş sohbetlerine kulak misafiri olurdum..Bir sürü günlük meşgulieti olan hanımlar için madımak toplamak bahanesiyle kırlara gitmek, eğlenceli bir kaçamak olsa gerek, düşününce..eşle dostla sohbet etme fırsatı hem de..

Madımak biçim de biçim
Ölüyom senin de için
Madımak toplar iken
Başımdan düştü çitim

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak..

Baharın gelişini şimdiden hissetmeye başladım..Ve bu öyküyü bana yazdıran türküyü dinlerken, madımak toplayan hanımların, çocukların neşesini, şimdiden duymaya başladım..Karların altında yeşermeyi bekleyen madımaklar, az zaman sonra gelecek baharı müjdeliyor..Güneş, sadece insanlara değil, tüm kainata gülümsüyor.. özlemlerimizi toprağın baharımsı kokusuyla giderebilmemiz dileğiyle..Ülkemde güzel değerlerin, ismlerin, provakasyonlara alet edilmemesi dileğiyle..Sizin de madımak yemeğini merak ettiğinizi tahmin eder gibiyim..İnanın lezzetlidir..Tadınca siz de farkedeceksiniz..:)

Biz madımağı çok seviyoruz, ama madımak otelinde yapılanları asla onaylamıyoruz..Umuyorum bir daha bu huzur bölünmesin..ve umuyorum ki, gülen yüzler bir daha küstürülmesin..

http://dinlea.com/201509

09 Mart 2011 3-4 dakika 74 öyküsü var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (2)
  • 13 yıl önce

    güzel güzel olduğu kadar anlamlı bir paylaşım..teşekkürler...👍👍😙😙

  • 11 yıl önce

    Bitkisine eyvallah insana faydalı olduğu şüphe götürmez. Ancaak o katliamını insanlarımızın unutmasına imkan ve ihtimal yok. Türkiye için çok acı bir gündü, çok acı...😅